Naczyniak L1, torbiel oponowa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Naczyniak L1, torbiel oponowa
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 5 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
9 sierpnia 2011 o 13:25 #47342
Witam, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu:
Mam 22 lata, mam siedzący tryb życia w pracy. Od kilku lat odczuwam ból w okolicy lędźwiowo- krzyżowym oraz okolic grzebieni kości biodrowej. Mniej więcej od tego samego czasu mam bóle w okolicy odcinka szyjnego. W okolicy tego odcinka i okolicy łopatki od 2 lat przy okazji szybkich skrętów tułowia, oraz mocnego przodozgięcia głowy odczuwam punktowy palący ból.
Dodatkowo odczuwam nieustający ból głowy. Codziennie biorę tabletki przeciw bólowe. Ból głowy przeradza się czasami w migreny (raz na 2 tyg).
Dolegliwości bólowe w dolnym odcinku kręgosłupa zaczęły się nasilać i w maju 2011 dostałam skierowanie na RTG odcinka lędźwiowego. Zdjęcie wykazało:
1.Skolioza prawowypukła z rotacją kręgów
2.Dyskopatia L5 – S1.Dnia 11 lipca 2011 byłam na masażu relaksującym i podczas kolistego przemieszczania skóry w odcinku piersiowym po lewej stronie pojawił się ból na przedniej powierzchni prawego uda. Po 10 minutach miałam zdrętwiałą pracą nogę i rękę, pojawiło się również czucie drętwienia na prawej połowie twarzy i lekko przytkanego ucha.
Od tego czasu przez miesiąc czułam ból w prawej nodze i ręce z osłabieniem mięśni oraz wrażliwszą na dotyk skórę. Przez 2 tyg trwało odrętwienie prawej kończyny. Z tymi dolegliwościami udałam 20 lipca 2011 się na wizytę do neurochirurga, który zlecił rezonans odcinka lędźwiowego. Ból z czasem zmniejszał się, aż w dniu 5 sierpnia 2011 przy intensywnym wysiłku fizycznym związanym z przeprowadzką ból z prawej strony przeniósł się na lewą stronę. Ale mniejszym bólem niż było to w prawej stronie.Rezonans został wykonany w dniu 4 sierpnia 2011, a oto wynik:
Badanie MR kręgosłupa L-S wykonano w płaszczyźnie strzałkowej w sekwencjach TSE T1 i T2 – należytych i T2 z saturacją tłuszczu oraz w płaszczyźnie poprzecznej równoległej do blaszek granicznych kręgów kręgów na poziomach L3/L4, L4/L5 i L5/S1 w sekwencji T2 – zależnej; grubość warstw 4 mm.
Prawo wypukła skolioza w odcinku lędźwiowym z rotacją trzonów.
Zobrazowane tarcze międzykręgowe nie wykazują zmian.
Nie stwierdza się się cech stenozy kanału kręgowego i otworów międzykręgowych oraz ucisku na korzenie rdzeniowe.
W trzonie kręgu L1 znajduje się naczyniak o średnicy mm.
Rdzeń kręgowy w uwidocznionym zakresie bez zmian ogniskowych.
Stożek rdzenia znajduje się na wysokości L1.
Obustronnie w otworach krzyżowych S2/S3 znajdują się pojedyncze torbiele oponowe. Mają one średnice do 9 mm.
Obecności innych zmian w wykonanym badaniu nie wykazano.Bardzo proszę o poradę,
co może oznacza wynik rezonansu,
czy to co opisałam może być ze sobą powiązane.
Monika9 sierpnia 2011 o 13:42 #49761Dodam tylko, że ten naczyniak ma średnice 10 mm. bo tego zabrakło.
9 sierpnia 2011 o 19:28 #49762Opisywane zmiany z pewnością nie są odpowiedzialne za dolegliwości:
zarówno naczyniak (bezobjawowy, poza wyjątkowymi przypadkami gdy osiąga bardzo duże rozmiary, np. wypełnia cały trzon) jak i torbiel oponowa (inaczej torbiel/cysta Tarlova/okołokorzeniowa) – podobny wątek:
https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/wynik-rezonansu-magnetycznego-l5-s1/strona-2#585- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
9 sierpnia 2011 o 20:32 #49764W razie wątpliwości, Dr. Donlin Long konsultuje za darmo przez internet wszystkie przypadki związane z torbielami. Z tego co czytałem na forum dot. cyst, trzeba mu przesłać dokładny opis (niestety w języku angielskim), zdjęcia / rezonans (ale nie opis tylko zdjęcia – opisy są często robione bardzo niedokładnie, i niewiele mówią, lekarze zazwyczaj nie bazują na opisach), i niektórzy posyłają też dodatkowe informacje, np. rysunki w których miejscach ich boli, albo jeśli to konieczne, film obrazujący w jakim są ogólnie stanie, żeby ułatwić diagnozę. Dr. Donlin Long robi to, ponieważ jest od zeszłego roku na emeryturze, i prowadzi badania w kierunku cyst tarlova, zbierając i jednocześnie konsultując wszelkie możliwe informacje od pacjentów. Dzięki temu ma porównanie między obrazami/objawami u dużej ilości pacjentów, i może coś doradzić na podstawie doświadczeń zebranych od innych pacjentów. Na jego stronie jest adres e-mail pod który można wysyłać korespondencję (ale nie na adres ich przychodni, tylko na ten drugi, tak jak jest tam napisane)
Tutaj jest też klasyfikacja torbieli:
http://4×4.x12.pl/spine/classification%20Tarlov1970.pdf
A tutaj opis czyjegoś przypadku z komentarzem uzyskanym od pani Claudine Goze-Weber na podstawie MRI, przetłumaczony na j.polski:
http://docs.google.com/View?id=dfbmdcg5_7fgm8dshg
(link do opisu: http://forum.gazeta.pl/forum/w,35504,106594504,,ciekawy_komentarz_pani_Claudine.html?v=2)
Jeszcze jedno: problemy z rękami nie biorą się zgodnie z anatomią nigdy z odcinka lędźwiowego, tylko z odcinka szyjnego lub głowy, więc rezonans odcinka lędźwiowego nie ma nic wspólnego z problemami z rękami. Nie jestem lekarzem, ale może lepiej zrobić przynajmniej RTG odcinka szyjnego (problemy z szyją mogą powodować objawy zarówno w rękach jak i nogach), tym bardziej jeśli p. Doktor mówi, że opis rezonansu lędźwiowego na nic konkretnego nie wskazuje.
Pozdrawiam
10 sierpnia 2011 o 12:23 #49768Dzięki za odpowiedzi,
dzisiaj odebrałam wynik RTG kręgosłupa szyjnego.
Oto wynik:
Zniesienie lordozy szyjnej z niewielką patologiczną kifozą.
Anomalia C1 – tzw niepełny mostek tylny.Byłabym jeszcze raz wdzięczna o podpowiedź co to oznacza.
Monika10 sierpnia 2011 o 20:17 #49769To jest poza moją wiedzą: czy to istotne czy nie.
Poczekaj na odpowiedź lekarza tu, i/lub konsultację tam gdzie się leczysz.
Ew. jeśli chcesz poczytać suche fakty anatomiczne to:
http://www.mediton.pl/library/orl_volume-2_issue-2_article-326.pdfC1 to taki wyjątkowy kręg, i nie jest analogiczny do pozostałej części kręgosłupa. Ten opis może mieć jakieś znaczenie, ale może też to być wrodzone i bez znaczenia – nie wiem, nie znam się.
Podobno pacjent jest najlepszym znawcą swojego kręgosłupa (cyt. za pewnym bardzo dobrym docentem), więc może powyższa lektura oprócz konsultacji w czymś Ci pomoże.
11 sierpnia 2011 o 19:58 #49770Zniesienie (ew. spłycenie) lordozy dotyczy co trzeciej osoby, niepełny łuk C1 to wariant normy bez znaczenia klinicznego.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
11 sierpnia 2011 o 20:48 #49771Jeszcze raz dzięki,
to w takim razie skąd bierze się ból i drętwienie. Jeżeli nie jest to od odcinka lędźwiowego, ani szyjnego. Co powinnam dalej zrobić?11 sierpnia 2011 o 21:04 #49772Jak wspominałem wcześniej..
http://www.donlinlong.com/neurosciconsults.html
quote :Patient inquiries and referrals should NOT be directed to the Johns Hopkins office, but should be directed to the Joppa Green II office.Zaszkodzić to na pewno nie zaszkodzi.
Jeśli kolejny lekarz potwierdzi, że torbiele nie są problemem, chyba trzeba będzie uwierzyć (chociaż zostaje jeszcze tzw. Dr.F z Cypru, jakkolwiek on nie konsultuje samodzielnie przez internet, ale klinika w której pracuje – tak).A przede wszystkim – skonsultować wszystko z lekarzem prowadzącym i zadać mu to samo pytanie, tzn. tym który wysłał na MRI odcinka lędźwiowego i RTG szyjnego.
Konsultacje przez internet można traktować jako drugą czy trzecią opinię, jeśli jest jakaś wątpliwość co do pierwszej. No i samo konsultowanie na podstawie opisu MRI a nie zdjęć MRI to może ze 30% szans na dobrą konsultację przez internet. Opisy są często bardzo niedokładnie robione (np. ostatnio ktoś robił MRI nogi po urazie, a opisujący pomylił w opisie którą nogę opisuje).
Polecam też konsultację objawów z innymi pacjentami, np. na forach podanych w temacie:
np. http://forum.gazeta.pl/forum/f,35504,Torbiele_Tarlova.html (które jest dość mało aktywne)
albo zagranicznych, np. na http://tarlovcyst.org/Pozdrawiam
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.