Nadłamane kręgów th5-th6-th7 bez kompresjj
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Nadłamane kręgów th5-th6-th7 bez kompresjj
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
dareczkaa.
-
AutorWpisy
-
17 czerwca 2016 o 12:18 #48342
Witam 🙂
7 czerwca 2016 doznałam nadłamania (lub pęknięcia blaszek)kręgów odcinka piersiowego od th5 do th7 bez kompresji.
Lekarz wypisał dwie różne diagnozy co zauważyłam dopiero w domu więc wybieram się prywatnie na konsultację do neurochirurga pod koniec czerwca/początek lipca.
Dostałam leki przeciwbólowe oraz zalecenie noszenia gorsetu z miękka sznurówką na okres do 3 miesięcy + ewentualnie kontrola w poradni neurologicznej po 2 miesiącach w przypadku utrzymującego się bólu + oszczędny tryb życia.
Mówiąc szczerze – od 7 doby po zdarzeniu nie muszę brać tabletek (wcześniej brałam tylko max 2 dziennie) czuję jakiś tam mały ból w miejscu urazu ale nie wymaga on łykania tabletek.
Od 7 doby po zdarzeniu potrafię już sama delikatnie, powoli i niezgrabnie sama podnieść się z łóżka – co nie sprawia mi bólu / tylko po całej nocy czuję że plecy są takie “zleżałe” “zastygnięte” / ale uczucie to przechodzi po chwili kręcenia się po domu.
Wyćwiczyłam sobie spokojny nawyk delikatnego kucania (gdy mąż jest w pracy to muszę nakarmić psa czy podać sobie coś17 czerwca 2016 o 12:24 #59875CDN.
Oczywiście nagminnie się nie przemęczam.
Wychodzimy na spokojne spacery z przystankami.
W ciagu dnia dużo leze – mam 4/5h leżenia + sen.
W gorsecie chodzę cały dzien – nie śpię w nim lekarz nie kazał.
Moze to śmieszne ale zauważyłam zależność ze gdy pogoda jest ładna to miałam dwa dni bez kompletnie żadnego bólu a dzisiaj zaczął padać deszcz i troszeczkę czuje dyskomfort w miejscu urazu.
Mam pytanie / czy u mnie wszystko nie dzieje sie zbyt szybko?
Oczywiście cieszą mnie moje małe postępy bo chce wrócić do pracy i do normalnego zycia..
Czy jest szansa ze ściągnę gorset szybciej niz po upływie 7 września ?
Czy rehabilitacje bede mogła zacząć szybciej czy dopiero po zdjęciu gorsetu ?
Z góry dziekuje za odpowiedz19 czerwca 2016 o 08:11 #598771. Tak ma być, normalny przebieg
2. Gorset nie działa, w Europie Zach. mało kto stosuje- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, dareczkaa20 czerwca 2016 o 08:01 #59878Dziekuje za odpowiedz 🙂
A czy to prawda ze kości kręgosłupa zrastają sie 3 miesiące i nie ma możliwości abym szybciej zdjęła gorset i rozpoczęła rehabilitacje ?
Co oznaczają Pana słowa “gorset nie działa” – chodzi o to ze czy z gorsetem czy bez to plecy beda “naprawiać sie” tak samo ?20 czerwca 2016 o 08:55 #598793 miesiące, czasem krócej, czasem dłużej – nie ważne w tym przypadku, ważne kiedy przestanie boleć.
Gorset nie ma wpływu ani na tempo gojenia ani na efekt końcowy (kształt). Problem jest taki, że pacjenci nie są w stanie zaakceptować braku jakiejkolwiek interwencji. Więc gorset nie pomaga ale i nie zaszkodzi.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): dareczkaa20 czerwca 2016 o 10:06 #59880Rozumiem 🙂
Ja jestem szczęśliwa ze skończyło sie to tak a nie inaczej.
Do gorsetu zdołałam sie przyzwyczaić aczkolwiek czuje ze “meczy” on całe plecy.
– po całym dniu w gorsecie plecy faktycznie nie bolą ale sa zmęczone – zwłaszcza odcinek lędźwiowy i kark – tam gdzie jestem ściśnietą gorsetem.
Tak jak juz pisałam – czuje w miejscu urazu nieznaczny bol ktory nie wymaga interwencji tabletek – czasami boli a czasami nie – po nocy najszczęściej dokucza ale gdy to rozchodze to jest okej 🙂
A i nie boli ciagle – tylko gdy zapomnę i sie pochyle.
Za dwa tygodnie ide do lekarza, zrobię kontrolne RTG odcinka piersiowego i zobaczymy .. 🙂
Dziekuje bardzo za odpowiedzi!20 czerwca 2016 o 10:09 #59881A jeszcze zapomniałam dopytać ..
Czy moze byc tak ze wszystko sie zrośnie poprawnie a bol pozostanie ?
Aktualnie boli własnie tak jak pisałam wyzej, ale znacznie mniej a nawet czasami w ogole nie boli przy śmianiu sie czy psikaniu, kaszleniu.
I czy musze cały czas leżeć na plecach czy moge spac juz na boku ? - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.