neuroborelioza, sm ???????
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Urazy i schorzenia rdzenia kręgowego › neuroborelioza, sm ???????
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
8 czerwca 2016 o 11:43 #48338
Od początku kwietnia mam parestezje (kolki kucia mrowienia jakby pieczenie parzenie) kończyn dolnych, pośladków, okolic lędźwi, i w okolicach odbytu (ale to moze te same co na pośladkach, wyczuwam je tam jak naciskam skórę) Wykonałam mri L-S a jego opis jest taki: nieznaczne obniżenie wysokości krążka międzykręg.na poziomie ls-s1 z niewielką tylną pośrodkową wypukliną wielkości 2 mm modelującą przednią powierzchnię worka oponowego-bez cech konfliktu korzeniowego. Niewielka artroza na poziomie L4L5, L5S1
w TRZonie kręgu TH12 ognisko hyperintensywne wlk 11mm-naczyniak, sygnał krążkow międzykręg. prawidłowy.czy taki opis stanu kręgoslupa lędzwiowego moze powodować takie parestezje? czy zmiany są raczej za małe, chodzi głównie o tę wypuklinę. A jesli nie są przyczyną moich dolegliwości to co moze być innego? Zaczeło sie po wysiłku w ogrodzie, najpierw troszkę lędzwie, w okolicy kości ogonowej, ale nie bardzo, potem przesunęlo sie to na pośladek,, wybrałam 10 zastrzyków diclac i od około 3 zastrzyku dołączyły te parestezje, głównie w prawej nodze.Teraz koncze brać zastrzyki b12 bo sprawdziłam ją i poziom mam 140 (norma 189-770), potas 3,89 norma od 4.też uzupełniłam, wybrałam zabiegi masaże, jonoforezę i tensy. We wrzesniu dopiero mam mri głowy. Jak chwilę posiedze przed kompem czy przejadę autem zaraz czuję ze pośladki i ta okolica odbytu jak ją tam nacisnę cAła jest w tych kolkach. Przenosi się wtedy tez na nogę.
Co to moze być. Odbijam się od dr do dr, i nadal nic nie wiem. Ortopeda mówi że za mała wypuklina na takie objawy…dodam że w 2011 roku miałam MRI głowy wyszły wtedy 2 małe hiperintensywne ogniska demielinizacyjne bez wzmocnienia się po kontraście, wtedy lekarze uznali że to co tam wysżlo to bez znaczenia dla mnie, teraz czekam na kolejny mri ale mam go aż końcem września. Pomóżcie co to jest?
8 czerwca 2016 o 15:00 #59813Nie jestem lekarzem ale chyba ortopeda mówi prawdę że to nie bardzo jest od tego co jest opisane w MRI odcinka lędźwiowego. Choroby typu neuroborelioza czy SM są diagnozowane najczęściej przez neurologów, jak i inne schorzenia neurologiczne – może więc warto wybrać się do neurologa?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 czerwca 2016 o 19:25 #59814własnie wróciłam od kolejnego neurologa, więc twierdzi że badania te neurologiczne które robi u siebie w gabinecie wszystkie są w porządku, że wg niej to ani nie sm ani nie neuro, uważa że może byc od tej małej wypukliny albo ztego że mam w kręgosłupie piersiowym 2 naczyniaki th 11 i th12 i 1 w szyjnym ze one podbierają krew…. i że ta neuralgia nigdy moze nie minąć i tego nie da się wyleczyć.
9 czerwca 2016 o 06:45 #59816A robilas test na borelioze ?? Wukluczylas? Pamiętaj ze nie ma 100% testu na borelioze …
9 czerwca 2016 o 07:08 #59817w poniedzaiłek jadę zrobić, planuję od razu ten wb w obu klasach czy to wystarczy? idzie się do lekarza a trzeba i tak pytać innych osób. wczoraj straciłam tylko pieniądze, którym już prawie nie mam bo nie pracuje od ponad 2 miesięcy. czy miną te kolki kiedykolwiek?
9 czerwca 2016 o 09:07 #59821Nie wiem czy na tym forum moge cos doradzic na tem boreliozy wiec jesli ma fc zapraszam cie na grupe borelioza chorzy …. Opisz swoją historie np Ci pomoga 🙂 ja tez tam jestem 😉 pozdrawiam
9 czerwca 2016 o 22:49 #59823Możesz, pod warunkiem że będzie to dzielenie się doświadczeniami własnymi w połączeniu z dolegliwościami kręgosłupa, i że nikt przez to nie wmówi sobie choroby której nie ma.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.