NFZ – refundacja wyrobów medycznych (2017)
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › NFZ › NFZ – refundacja wyrobów medycznych (2017)
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
12 lutego 2017 o 23:02 #48420
Artykuł dotyczący otrzymywania dopłat częściowych lub całkowitych z NFZ do zaopatrzenia medycznego (w tym ortopedycznego, np. pasów lędźwiowych, kul, itd.). Wnioskując że jest to na aktualnej stronie Ministerstwa Zdrowia sądzę że informacje są aktualne.
Link: http://www.mz.gov.pl/leczenie/przedmioty-ortopedyczne-i-srodki-pomocnicze/
W artykule jest link do dokumentu PDF zawierającego szczegółowe informacje CO jest dofinansowywane, w jakiej kwocie oraz raz na jaki okres czasu przysługuje dofinansowanie:
Link: http://www.mz.gov.pl/wp-content/uploads/2013/12/Zalacznik-do-rozporzadzenia.pdf
Czego w tym nie rozumiem: nieraz pacjenci którzy z tego korzystają mówili mi że to przysługuje raz na kilka lat niezależnie od tego co się weźmie, czyli np. jeśli ktoś weźmie dofinansowane kule, to przykładowo przez okres karencji w razie wypadku nie dostanie dofinansowanego kołnierza ortopedycznego.
Mam pytanie w związku z tym do Was: czy orientujecie się jak to naprawdę jest? Potrzebuję obecnie obuwie ortopedyczne, ale zastanawiam się czy jak dla grupy N pozycja 65 dla dorosłych określa dofinansowanie 70% raz na rok, to w tym roku nie dostanę po prostu tylko kolejnych butów, czy w ogóle nic z całej tej listy zaopatrzenia ortopedycznego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS. Doczytałem właśnie w PDFie:
“****) Podstawowe kryteria przyznawania obuwia ortopedycznego:
(..)
2) skrócenie kończyny dolnej:
a) u osób dorosłych co najmniej 3 cm,
b) u dzieci do 18. roku życia co najmniej 2 cm”Czyli przy moim 1-1.5cm refundacji chyba nie ma wcale? :dry: :unsure:
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lutego 2017 o 22:02 #60950quote użytkownik421″ post=13044:Czyli przy moim 1-1.5cm refundacji chyba nie ma wcale? :dry: :unsure:Czy w Twoim przypadku to rzeczywista różnica długości kości? Jak to mierzyles? Miałeś w związku z tym skolioze? Na ktora strone wycisniety krazek?
Pytam, bo u mnie niestety też wychodzi ok 1 cm. Mierzył mi fizjoterapeuta na lezaco a niedawno zrobiłem sobie dokladne RTG na stojąco. Podejrzewam ze u mnie ta dłuższa noga przyczyniła się do rotacji miednicy, lekkiej skoliozy i w jej wyniku do wycisniecia krążka (oczywiście przy niezbyt higienicznym trybie zycia). Trochę to mi zburzylo koncepcje rehabilitacji, bo myślałem że nogi sa tylko pozornie nierowne i wszystko się naprawi poprzez korektę położenia miednicy, a teraz nie wiem czy próbować poprawiać coś co być może mam od zawsze.
13 lutego 2017 o 22:34 #60952Różnicę długości stwierdził lekarz na podstawie badania wizualno-palpacyjnego. RTG nóg nie miałem robione, tylko całości kręgosłupa.
Dodatkowo jak usiłuję stać równo i wyprostowany, to brakuje mi ok. 1-1.5cm pod lewą piętą, a jak się rozluźnię i stoję luźno to mi się ugina prawe kolano i rotuje miednica. Robiłem również test z wagami który sobie sam wymyśliłem: postawiłem dwie wagi obok siebie i patrzyłem jaki ciężar jest na jaką nogę przenoszony przy staniu. Prawie dwa razy większy wyszedł na prawej niż na lewej, dzięki temu wiem dlaczego wraca mi co jakiś czas przeciążeniowy ostry ból prawego kolana. Dodatkowo stojąc na 2 nogach nawet z tym ugiętym kolanem czuję jak mam niesymetrycznie ponapinane mięśnie w całym tułowiu aż po szyję, więc sądzę że ta nierówność nie jest bez znaczenia także i dla dolegliwości z odcinkiem szyjnym (chociaż nie jest głównym powodem).
Skoliozę miałem jedynie w odcinku lędźwiowym, od zawsze, ale przed urazem kręgosłupa w niczym mi nie przeszkadzała i się nią nie przejmowałem, wiedziałem tylko że w dzieciństwie wyszła na RTG.
Dyski oczywiście uszkodziły się po tej stronie po której był na nie większy nacisk łuku skoliozy, i w tą stronę zostały wypchane.
Również zburzyło mi to plany rehabilitacji, bo wcześniej inni lekarze mówili że moje nogi są równe, a to dziwne ustawienie to jakieś przykurcze kręgosłupa które miną, a ostatni przed operacją mówili że możliwe że podciągnięcie stabilizacji może spowodować wyrównanie miednicy (ponieważ kręgosłup poskręcali mi na prosto, a nie ze skoliozą jak zawsze był). Operacja wyrównania miednicy nie spowodowała, a stwierdzenie nierówności długości nóg ostatecznie pogrzebało moją wiarę że to się jakoś rozchodzi albo rozćwiczy, stąd decyzja o zakupie wkładek do butów oraz jakiegoś obuwia do chodzenia po domu. Ale z tego co widzę będę musiał za to zapłacić 100%, czyli kupię to nieprędko bo rentę mam najniższą, w dodatku z częściowej niezdolności do pracy czyli tą niższą (co jest absurdem bo zupełnie nie byłem w stanie pracować w jakimkolwiek zawodzie przez kilka lat kiedy miałem 9 operacji, a jak teraz będzie to jeszcze nie wiem).
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.