Nietypowa rwa kulszowa. 16 lat choroby.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Nietypowa rwa kulszowa. 16 lat choroby.
- Ten temat ma 289 odpowiedzi, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 6 months, 2 weeks temu przez
Cibon.
-
AutorWpisy
-
17 czerwca 2019 o 20:38 #65116
Czy ktoś wie coś więcej o tzw. dyskografii czyli chyba prowokacyjnym, mającym wywołać ból zastrzyku do dysku celem upewnienia się, czy to od tego poziomu boli? Robią to gdzieś prywatnie?
17 czerwca 2019 o 20:47 #65117- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 czerwca 2019 o 06:54 #65138Dzięki za info.
Wczoraj się u lekarza dowiedziałem, że jednak krążek L5-S1 jest w miarę wysoki po obu stronach, a problemem bólowym, jest zarąbista rotacja miednicy, coś mi się po tym dźwignięciu rok temu skrzywiło i z każdym dniem odczuwam to już niemal w całym kręgosłupie.
Niestety, pokazywałem moje RTG oraz TK wielu rehabilitantom i lekarzom, i nikt nie był mi w stanie określić przyczyny, mojej może nie porażającej, ale jednak chyba dość nagle powstałej skoliozy/rotacji miednicy. Myślę, że skolioza raczej gwałtownie pojawiła się po skręceniu miednicy. Oczywiście przyczyną może być jednak krążek niewydolny po jednej stronie czy nawet spięcie bólowe, ale to moje dywagacje.
Moje pytanie zatem. Czy znacie kogoś w Polsce, lekarza, rehabilitanta, który byłby w stanie określić przyczynę rotacji miednicy, a przynajmniej co gdzie się skręca i jak to odkręcać. Bo póki co, to wszyscy twierdzą po badaniu że jestem pokręcony 😛 ale jak odkręcać to nie wiedzą, w którą stronę, jakimi ćwiczeniami. Dają tylko ogólne ćwiczenia izometryczne, które jakoś za nic nie chcą nic odkręcić.22 czerwca 2019 o 08:51 #6516422 czerwca 2019 o 09:03 #65165Purczyński nastawia. A to g…daje. Przy skrzywionej miednicy efekt jest na pięć minut. Mam ten sam problem i też nikt nie umie dobrać odpowiednich ćwiczeń.
22 czerwca 2019 o 09:13 #65166Nastawianie to tylko część terapii.
[media]http://youtu.be/ECYGbxeZL_k[/media]
[media]http://youtu.be/TqPEvj2x15Q[/media]
22 czerwca 2019 o 09:27 #65167Dzięki, Dobrzy Ludzie 😉 Do Wrocka jednak trochę dla mnie daleko. Purczyńskiego filmiki oglądałem i ćwiczyłem i niewiele to mi dawało. Chodziłem też na tzw terapię Yumeiho – nastawianie miednicy i guzik to dało. Byłem u 5 czy 6 rehabilitantów o najlepszej renomie w południowo-wschodniej Polsce. Każdy tylko cmokał, że krzywa miednica ale nie potrafił powiedzieć jak krzywa (w którą stronę jaki talerz się rotuje, ani tym bardziej zaproponować celowanych ćwiczeń, tylko ogólne, czyli napinanie równomierne po obu stronach, unoszenie bioder i takie tam oczywistości.
Takich mamy specjalistów.Dostałem też ciekawy opis zdjęcia RTG z CM Gamma (może opłacało się dać te bandyckie 500 zł :silly: )
Miednica z cechami rotacji w lewą stronę i pochylona w lewo (co to znaczy?)
Głowa kości udowej lewej ustawiona 5mm niżej niż prawej.
Transpozycja tułowia w lewą stronę i nieduże lewostronne skrzywienie kręgosłupa piersiowego z rotacją kręgów.
Linia obciążenia (linia prostopadła do podłoża przechodząca przez wyrostek kolczysty C7) przebiega ok 16mm na lewo od wyrostka kolczystego S1.
Kąt skrzywienia mierzony na poziomie Th7 – L1 wynosi ok 15 stopni.
Pelvic tilt 11 stopini, pelvic incidence 44 stopnie, sacral slope 33 stopnie.:sick: :woohoo:
22 czerwca 2019 o 09:30 #65168Ale widzisz tutaj jakieś specjalne ćwiczenia, które miałyby niwelować skręcenie czy rotację miednicy? Te ćwiczenia, które są na filmiku to taki standard, poprzeczny brzucha plus rozciąganie tego co napięte. U tego gościa akurat jest nadmierne pochylenie miednicy. Ja to wszystko już przerobiłam i moja miednica ani drgnie – jest zrotowana nadal i koniec kropka. Byłam u wielu rehabilitantów i żaden nie zaproponował niczego innego. Nastawianie u mnie tylko pogorszyło sprawę, dlatego jestem przeciwna takim praktykom. Chyba, ze zablokowanie stawu KB jest wynikiem jakiegoś urazu a nie wieloletniego, nieprawidłowego ustawienia. Tego nastawianie i poprawianie napięcia mięśnia poprzecznego brzucha i ogólnie wzmacnianie stabilizacji wewnętrznej nie naprawi.
22 czerwca 2019 o 10:33 #65169Pokazuję tylko, że Purczyński podchodzi do problemów pacjentów całościowo i indywidualnie. Wykrywa braki w mobilności, mówi co rozluźniać i co mobilizować, aby odtworzyć poprawną sylwetkę i wzorce ruchowe. Fizjoterapeuta za nikogo nie wykona codziennej, mozolnej pracy na karimacie, z piłką, rollerem, taśmami. Polecam gorąco książkę “Bądź sprawny jak lampart”, gdzie jest poruszana tematyka wzorców ruchowych, ograniczeń w mobilności, mobilizacji. 15 minut dziennie ćwiczeń i efekty są widoczne.
22 czerwca 2019 o 10:51 #65170Nie widzę, żeby Purczyński robił coś więcej niż rehabilitanci u których byłam. Nie pakuj wszystkich do jednego worka, to, ze Tobie pomaga 15 minut dziennie ćwiczeń, nie znaczy, że każdemu pomoże mobilizacja i rolowanie. Gdyby tak było, nie siedziała by tutaj kupa ludzi na forum.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, anton22 czerwca 2019 o 11:36 #65171Może masz źle dobrane ćwiczenia do Twojego problemu lub je niepoprawnie wykonujesz. 15 minut dziennie to takie minimum. Ja poświęcam często nawet godzinę. Wszystko zależy od wprawy. Na początku wytrzymać w jakiejś pozycji rozciągającej i 30 sekund jest ciężko.
22 czerwca 2019 o 14:03 #65174Jak napisała Hania, uogólniasz. Ja – najprawdopodobniej – mam osiadnięty po jednej stronie dysk, trzynaście lat wytrzymał po PLDD i 3x miscrodiscektomii, aż padł, co – jak pokazuje zdaje się trafiona blokada facet jointsa – uwaliło całą mechanikę połączenia krzyżowo-lędźwiowego i bardzo możliwe, że to właśnie rotuje miednicę. U mnie zatem ćwiczenia powodują tylko zwiększony ból, bo jak ruszasz prawie wypadniętym ze stawu kręgiem, to co ćwiczenia mają pomóc?
Hania, robiłaś sobie czynnościowe a przede wszystkim sylwetkowe RTG kręgosłupa i TK miednicy, najlepiej na stojąco i 3D?
22 czerwca 2019 o 14:15 #65175Nie robiłam, miałam tylko zwykły RTG lędźwiowego i w pozycji bocznej. Ale szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens – zrobię, wyjdzie, że krzywe i co z tego?
Ja bez tego wiem, że mam zrotowaną miednicę i nic się jak do tej pory nie udało z tym zrobić mimo masy ćwiczeń i rehabilitacji różnymi metodami. I żadne rozciąganie, rolowanie ani jeszcze inne rzeczy nic mi nie dały. Dlatego mnie trochę wkurza gadanie Maciurka.22 czerwca 2019 o 14:25 #65176@hanka – jak się nie spędziło dużo czasu z różnymi osobami z chorobami kręgosłupa to się ma takie przeświadczenie że to co pomoże Tobie pomoże wszystkim innym – dopóki się nie zobaczy jak bardzo każdy przypadek jest inny. Ja np spotkałem jedną panią co mnie odciągnęła na bok i tłumaczyła z przejęciem w tajemnicy i zaufaniu żeby inni nie słyszeli że jej lekarz powiedział że wszystkie bóle kręgosłupa są tylko w głowie, że poszła do psychiatry, dostała leki, i już ją nie boli, i żebym też szedł – a spotkałem ją jakoś po trzeciej operacji, jak ja byłem z niedowładem obu nóg i naprawdę sporym bólem. No to po co w ogóle ktoś idzie na operacje czy coś ćwiczy na plecy, jak według tajemnicy “to wszystko jest tylko w głowie” i wystarczy do psychiatry, albo jak w reklamie w TV wziąć tabletkę i można biegać po łąkach.. Btw. ja do teraz jak rozmawiam z ludźmi i np. mówię że jestem po wielu operacjach to mówią “no wiem co to jest, mnie też bolą plecy, ale ja chodzę na takie lampki i prądy do takiego dobrego rehabilitanta raz na rok i mi to leczy plecy na długo – powinieneś też spróbować”..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 czerwca 2019 o 16:00 #65177Ja tylko niosę pomoc. Najlepszym dla mnie ćwiczeniem na wyrównanie napięć w miednicy jest to ćwiczenie. Jak jesteście mocno zrotowani, to czuć różnicę w sile oporu nóg, przy zmianie strony ćwiczenia. Z czasem ta siła wyrównuje się.
[media]http://youtu.be/ASWH9Txz6RQ[/media]
22 czerwca 2019 o 16:30 #65178No i to jest super. Można to wykonywać na kanapie z jednym kolanem na siedzisku, a stopą na oparciu.
[media]http://youtu.be/1KxKlR2LRzA[/media]
22 czerwca 2019 o 16:41 #65179Przy tym przedostatnim ćwiczeniu ból zwiększał mi się w okolicy stawów K-B.
Mam tam zapalenie, które wyszło na rezonansie.
Jak komuś to ćwiczenie będzie zwiększać ból to lampka powinna się zapalić.
U mnie nałożyły się jak narazie dwie sprawy L5S1+ zapalenie stawów K-B.
Miałem blokady i inne cuda. Noga nie drętwieje ale siedzenie, leżenie na plecach dalej porażka.
Obecnie prowadzi mnie reumatolog a dotychczasowe leki nie cofają zapalenia. Ale u mnie sprawę komplikują jelita.Co do zrotowanej miednicy Hania ma rację.
Ja byłem u różnych magików nastawiaczy i nie polecam nastawiania. A na zrotowaną miednice jak narazie nie znalazłem rozwiązania. Pomimo zapewninień, że ćwiczenia pomogą.Ps. Użytkownik rozbawiłeś mnie z tymi lampkami. Dawno się tak nie uśmiałem.
22 czerwca 2019 o 20:26 #65186Zgodnie ze sztuką, opracowuje się mięśnie powyżej i poniżej problemu. Czyli przy rotacji miednicy trzeba wyrównać napięcie min. w udach, podudziach, prostownikach grzbietu, mięśniach lędźwiowo-biodrowych, itd. Jest co robić. Najlepiej sam człowiek czuje gdzie go ciągnie i gdzie ma ograniczenia w zakresie ruchu.
Jeszcze jedno kluczowe ćwiczenie dla mnie przy rozciąganiu napięć w miednicy (4:30s). Tutaj dopiero czuć jaki człowiek ma dysbalans w napięciu, jak jednym kolanem swobodnie dotyka stołu/ziemi, a drugim nie.
[media]http://youtu.be/C171tnDIE4c[/media]
23 czerwca 2019 o 07:35 #65189Jeszcze to jest dobre na przodopochylenie miednicy. Wszyscy mówią, że z dyskopatią to schylać się nie można. Można, tylko z prostymi plecami, ugiętymi kolanami, napiętym brzuchem, a ruch idzie z bioder, a nie z garbienia się.
[media]http://youtu.be/QqOEBc6NhTI[/media]
25 czerwca 2019 o 06:47 #65207Nie wiem jak się do tego odniesiecie, ale mój ortopeda (całkiem niezły) powiedział mi wczoraj, że rotacja miednicy robi się też z… bólu. Że długotrwały ból powoduje przykurcze, dysbalans mięśniowy i w efekcie rotacje, która ma szanse się odwrócić po likwidacji przyczyny bólu.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.