Nr kręgosłup C i L-S prośba o interpretację
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Nr kręgosłup C i L-S prośba o interpretację
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
8 listopada 2018 o 18:37 #48661
Zmiany zwyrodnieniowe krążków mk. C2-C6 z obniżeniem ich sygnału (dehydratacja) i wysokości krążka C5/ C6. Na poziomie C3/C4 centralno-boczna wypuklina krążka mk. (2MM) uciska na worek oponowy.Na poziomie C5/C6 centralno-boczna wypuklina krążka mk. (3mm) uciska na worek oponowy , osteofity częściowo zwężają lewy otwór międzykregowy .Rdzeń kręgowy w odcinku badanym o prawidłowym sygnale.
Zmiany zwyrodnieniowe krążka mk L4/L5 z obniżeniem jego sygnału i wysokości. Na poziomie L3/L4 centralno-boczna wypuklina krążka mk (3mm)uciska na worek oponowy i częściowo zawęża otwory miedzykregowy.Na poziomie L4/L5 kręgozmyk 4mm z towarzyszącym wysunìęciem krążka mk, który razem z odczytami wytwórczych w stawach międzykręgowych częściowo zawęża otwory mk. Stożek rdzenia o prawidłowym sygnale.Moja p. doktor kazała mi popatrzec na PESEL (55 lat) i generalnie to wszystko. Pytanko: czy mam się wziąć za jakieś leczenie , rehabilitację czy sobie odpuscic. (Bo jak to mówią – pobili pobili i przestanie ? Pozdrawiam Danulka
8 listopada 2018 o 19:11 #63642quote Danulka” post=16061:Zmiany zwyrodnieniowe krążków mk. C2-C6 z obniżeniem ich sygnału (dehydratacja) i wysokości krążka C5/ C6. Na poziomie C3/C4 centralno-boczna wypuklina krążka mk. (2MM) uciska na worek oponowy.Na poziomie C5/C6 centralno-boczna wypuklina krążka mk. (3mm) uciska na worek oponowy , osteofity częściowo zwężają lewy otwór międzykregowy .Rdzeń kręgowy w odcinku badanym o prawidłowym sygnale.
Zmiany zwyrodnieniowe krążka mk L4/L5 z obniżeniem jego sygnału i wysokości. Na poziomie L3/L4 centralno-boczna wypuklina krążka mk (3mm)uciska na worek oponowy i częściowo zawęża otwory miedzykregowy.Na poziomie L4/L5 kręgozmyk 4mm z towarzyszącym wysunìęciem krążka mk, który razem z odczytami wytwórczych w stawach międzykręgowych częściowo zawęża otwory mk. Stożek rdzenia o prawidłowym sygnale.Moja p. doktor kazała mi popatrzec na PESEL (55 lat) i generalnie to wszystko. Pytanko: czy mam się wziąć za jakieś leczenie , rehabilitację czy sobie odpuscic. (Bo jak to mówią – pobili pobili i przestanie ? Pozdrawiam Danulka
Pytanie co Ciebie boli , pokazujesz opis 2-óch odcinków kręgosłupa – ból rąk, szyi, mrowienie palców to odcinek szyjny kręgosłupa czyli od C1 do C6.
Ból nóg, łydek, ud , mrowienie w palcach nóg to odcinek L1,L2,L3,L4,L5,S1…
Jeżeli możesz wytrzymać z własnym bólem bez tabletek lub nawet z nimi (śpisz po kilka godzin normalnie, normalnie funkcjonujesz -praca i dom) to odpuść jakąkolwiek operację.
Rehabilitacja i ćwiczenia zawsze są dobre dla zdrowia (rehabilitacja to koszty lub straty finansowe z wypłaty – dostaniesz na wypłatę tyle co na chorobowym będąc w sanatorium).
Jak mawiał mój ś.p znajomy – każdego coś boli , jeżeli któregoś dnia obudzisz się bez bólu to znaczy, że nie zyjesz …..
To samo powiedział mi też neurochirurg, który mnie operował .Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 listopada 2018 o 20:04 #63643Ból był przeszywajacy, nie mogłam wstać leżeć chodzić. Teraz jest w miarę ok, tylko ciężko mi się siedzi na pośladku. Mam też problemy z chodzeniem 100 m jest super, potem kuśtykam i muszę odpocząć. Muszę przetrwać do emerytury. I sama siebie nie lubię, bo się oszczędzam (wprost : po prostu się lenię). Iść do rodzinnej? Dzięki za szybki kontakt
9 listopada 2018 o 16:44 #63644Ja jak miałem 30 lat i uszkodziłem kręgosłup to też usłyszałem że.. starszych osób nie opłaca się leczyć. Takie jest zarządzenie w niektórych województwach w Polsce, oszczędzać na.. zdrowiu ludzi. Niektórzy lekarze to realizują, niektórzy nie. Ogólnie mi to wygląda na niezgodne z konstytucją i delikatnie mówiąc niemoralne.
Adbur napisał prawdę – leczy się przewlekłe dolegliwości a nie MRI. Kręgosłup się nie regeneruje więc na opisie to nie są chwilowe zmiany tylko trwałe, i będą w dalszym ciągu postępować. Jak przestało ostro boleć to super.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.