Odcinek lędźwiowy kręgosłupa – uszkodzenie dysku
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Odcinek lędźwiowy kręgosłupa – uszkodzenie dysku
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
18 października 2014 o 08:00 #48022
Dzień dobry
Zwracam się z uprzejmą prośbą o odpowiedź na moje pytanie, ale nie wiem czy dobrze trafiłem jeśli chodzi o tego typu sprawę.
Mianowicie, miesiąc temu zaczęły boleć mnie plecy w okolicach odcinka lędźwiowego kręgosłupa no i postanowiłem na początku pojechać po poradę do Pana, który zajmował się nastawianiem dysków itp. Na miejscu stwierdzono ze jest to wypadniecie dysku. Niestety po pierwszej wizycie próba ta nie powiodła się i musiałem powtórzyć to trzy razy. Okazało się, że było trochę lepiej, ale dalej odczuwałem bóle krzyża.
Poszedłem do lekarza ogólnego po skierowanie do neurologa i tam lekarz czytając opis badania z rezonansu magnetycznego, który robiłem wcześniej, stwierdził, ze ubytek jest zbyt duży i prawdopodobnie czeka mnie szpital i operacja – ale tego nie mógł stwierdzić, bo nie specjalizuje się w takiej dziedzinie. Więc wysłano mnie do Neurologa.
Neurolog po krótkim badaniu stwierdził, że w moim przypadku nie muszę na razie iść do szpitala, bo nie zauważył żadnych poważnych uszkodzeń, ale nie ukierunkował mnie również co mam dalej robić. Zalecił ćwiczenia, wypisano mi receptę na paracetamol na bóle i wysłano do domu.
Czyli tak naprawdę nic się nie dowiedziałem co mam dalej robić.
Może będzie lepiej jak napisze opis z badania rezonansu magnetycznego:
RM kanału kręgowego i rdzenia w odcinku L-S
[ul]
[li]Odcinek lędźwiowy kręgosłupa o spłyconej fizjologicznej lordozie.[/li][li]Na wysokości L5-S1 obecna jest podwięzadłowa centralna przepuklina jądra miażdżystego krążka międzykręgowego z cechami częściowej sekwestracji jądra w stronę kanału kręgowego, ze zwężeniem światła kanału o 45% i kompresją korzeni nerwowych S1, w większym stopniu lewego korzenia.[/li]
[li]Dehydratacja krążka międzykręgowego L5-S1 jest objawem zmian zwyrodnieniowych kręgosłupa.[/li]
[li]Pozostałe krążki międzykręgowe kręgosłupa lędźwiowego prawidłowo położone i o niezmienionej strukturze.[/li]
Skan w załączniku.
Jeśli to możliwe proszę o kontakt czy metoda mckenziego może chociaż w znacznym stopniu wyleczyć moje schorzenie i czy muszę iść koniecznie do fizjoterapeuty. Byłbym wdzięczny za pomoc.
PozdrawiamPawel S.
18 października 2014 o 09:14 #55480Częściowa sekwestracja- na 99% operacja, miałem to samo i mój neurochirurg powiedział iż żadne mc kenzie i inne cuda wianki nie pomogą. Sekwestr to oderwanie się kawałka dysku. U mnie było prosto-“albo z tym żyjesz, albo tniemy” powiedział mój neurochirurg, jestem 9 miesięcy po zabiegu-“wyciągneli” mi to co odpadło i żyję, czasami wspomagam się diclac duo, jednak wróciłem do normalnego życia, 2 tygodnie po zabiegu wróciłem do pracy(praca biurowa). Wcześniej traciłem powoli czucie w lewej nodze. Zdarzają się też przypadki samoistnego wchłonięcia sekwestru i można z tym żyć jak mówił mój operator, ja jednak z bólu nie wytrzymywałem i cholernego prądu w nodze, prawie 2 tygodnie nie przespałem, tylko wóda i tramal mi pomagały na sen:) Mój neurolog kazał mi ćwiczyć, oglądał obraz mri ale “przegapił”sekwestr, który dopiero neurochirurg zobaczył na obrazie komputerowym.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 października 2014 o 09:58 #55481hehehhe wóda i tramal……..coś w tym jest….ja chyba wpadnę w alkoholizm….bo jak sobie golnę to mi lepiej……więc za często to robię i zaczyna mnie to przerażać. Znalem kolesia który miał sekwestr : wchłonięcie trwało około roku czasu. Oczywiście nie bez ujemnych skutków – napierd……. że się żyć odechciewało. Ale w końcu organizm to kurestwo wchłonął i koleś żyje teraz normalnie. Miał szczęście. Ja czasami chciałbym żeby coś mi się oderwało i nie było dylematów. A tak to niestety nikt mnie nie chce kroić a rehab o kant dupy rozbić…… żyć się odechciewa……ale sobie hobby znalazłem: wędzenie i produkcja serów – i podobno dobrze mi idzie bo zamówienia są hehehehe WALCZ DZIELNIE !!!!
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 października 2014 o 10:30 #55482Tak naprawdę to wódki nie piję ale przy wcześniejszej wadze 120kg (teraz mam 93) to było 10 lechów/tyskich/żywców a przed tym 1 lub 2 poltram combo. teraz przy 93kg to jest 6-cio pak i bez tabletek hehe, lecz wiem co może czuć Pawels. Kiedy tu pierwszy raz trafiłem to byłem załamany, teraz wiem,że operacja lędźwiowego staje się standardem, moje ubezpieczenie w pracy pokrywa dopiero drugą operację lędźwiówki, dobrze,że miałem wykupiony dodatkowy pakiet to trochę kasy wpadło.
18 października 2014 o 11:28 #55483Ja tylko dodam, że z sekwestrami może być różnie – jeśli jest tuż przy dysku, to sytuacja jest w miarę normalna w sensie, że operacja jest jak typowego sekwestru, ale jeśli oderwie się całkiem i przesunie się gdzieś indziej w kanale kręgowym, to może przestać być ciekawie. Tak że czy można czekać i liczyć na to, że się wchłonie, czy nie, powinien zadecydować lekarz.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 października 2014 o 18:45 #55503Ja mam tytanowy implant w kanale z konfliktem na nerwy i nie ma możliwości, że się wchłonie, a neurochirurg mówi, że mogę wszystko robić tzn jeździć na rowerze, biegać, ćwiczyć dosłownie wszystko echh
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
20 października 2014 o 10:05 #55516Jedno jest pewne – samemu nie wdrażaj żadnych ćwiczeń bez konsultacji – a szczególnie McKenzie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 października 2014 o 08:24 #55539@kowalski89 – może ci lekarze patrzą na Twoje schorzenie z własnego punktu widzenia. Nie ma takiego bólu, którego lekarz nie byłby w stanie wytrzymać. U pacjenta.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 października 2014 o 08:29 #55540quote pawels” post=7166:(..) wypisano mi receptę na paracetamol na bóle i wysłano do domu.Jeśli sam paracetamol Ci pomaga, to ból może być na podłożu psychicznym, ponieważ wg. cytowanego wyżej badania i na podstawie obserwacji własnych mogę stwierdzić, że na prawdziwy ból kręgosłupa ten lek NIE pomaga.
Jeśli nie pomaga, to trzeba próbować czego innego.
Popieram w 100% to co napisał @sławek. Ruch nieraz może pogorszyć sytuację, szczególnie przy sekwestrze. Samemu lepiej nie próbować bez konsultacji z kompetentnym w leczeniu kręgosłupów lekarzem.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.