Odcinek ledzwiowy – pomoc
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Odcinek ledzwiowy – pomoc
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
maciurek.
-
AutorWpisy
-
29 maja 2019 o 16:31 #48746
Witam,
Proszę o pomoc. Od kilku lat mam problem ze zmianami w dolnej części odcinka lędźwiowego. Przez kilka lat raz po raz rwa kladla mnie do łóżka, odkąd walczę ćwiczeniami Mckenzie potrafię proseprowac choć z dużym dyskomfortem.
Kilkanaście razy w ciągu dnia wypychajac miednice na stojąca z jednoczesnym wypuszczeniem powietrza z przepony robię tzw ‘klik’ (słyszalny) co mam wrażenie pomaga w uniknięcia pogłębiania się problemu w danym dniu.
Zawsze nawrotom rwy towarzyszy ból brzucha, problemy z trawieniem, luźny stolec, itp.
Raz zasugerowano mi, że zapalenie jelita może być pośrednią lub nawet bezpośrednią przyczyną rwy.
Nie, wiem czy to przypadek ale stosując diete ból ustąpił po 2-3 tygodniach (bez glutenu, ograniczenie cukru, itp).Jestem aktywny sportowo. Przez moje problemy uprawiam sport na 50% możliwości. 31 lat, 188cm, 80kg
Jak dojść do siebie? Od czego zacząć? Jeśli zrobić rezonans to czego dokładnie? Proszę o pomoc.
29 maja 2019 o 21:41 #64688Anyone?
29 maja 2019 o 21:55 #64689quote dkazus” post=17223:Jeśli zrobić rezonans to czego dokładnie? Proszę o pomoc.Napisałeś w tytule że piszesz o odcinku lędźwiowym, więc chyba rezonans odcinka lędźwiowego jeśli już.
Natomiast z dalszego opisu wynika że jesteś tak aktywny jak rzadko kto tutaj, czyli albo masz zaburzone odczuwanie bólu, albo jesteś prawie zdrowy jak na to forum 🙂quote dkazus” post=17223:Od kilku lat mam problem ze zmianami w dolnej części odcinka lędźwiowegoA skąd wiesz że masz tam jakieś zmiany w kręgosłupie lędźwiowym?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): dkazus29 maja 2019 o 22:17 #64690Dziękuję za odp! Poczytałem kilka tematów w dziale i: Tak-myślę, że jestem prawie zdrowy jak na to forum 🙂
Tym bardziej się cieszę, że tu trafiłem bo może nie będzie gorzej gdy poznam przyczyne.Napisałem o zmianach bo ewidentnie z roku na rok o bóle łatwiej, intesywniejszangra gra w piłkę, trochę stresu i mnie wygina. Ale jakie tam zmiany są i czy są to tak na prawdę nie wiem 🙂
Mieszkam w UK, rezonans chce robić prywatnie w PL. Wychodząc z założenia raz a dobrze o jakie konkretnie rezonans poprosić? Odconka ledzwiowego wystarczy tak?
30 maja 2019 o 06:51 #64691Cześć. Wstrzymaj się z piłką nożną, do czasu zrobienia MRI i konsultacji u neurologa. Ten sport jest masakrą dla kręgosłupa. Pozdr.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 maja 2019 o 10:41 #64692Lędźwiowego tylko w takiej pracowni MRI gdzie mają urządzenie o mocy co najmniej 1.5 tesli – w tej chwili standardem jest 1.5 – 3 tesli ale bywają pracownie gdzie są inne urządzenia, a od tego zależy jakość obrazu (im więcej T tym dokładniejszy). U osób z implantami metalowymi czasem lepiej robić jest na słabszym urządzeniu ze względy na zamazywanie obrazu przez implanty, ale jak nic nie masz powstawiane to im mocniejszy tym dokładniejsze badanie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): dkazus30 maja 2019 o 12:30 #64693Dziękuję! W czerwcu turniej piłki i kosza. Mam nadzieję, że to prztrzymam a w Lipcu MRI, zrobię też na wszelki wypadek jamę brzuszną.
30 maja 2019 o 14:18 #64694Przetrzymasz. Człowiek nie sznurek, wszystko wytrzyma. Rotmistrz Witold Pilecki nawet z Oświęcimia uciekł z rwą kulszową. Wiedz jednak, że jest pewna granica, po przekroczeniu której, nie wyciągniesz problemu z kręgosłupem rehabilitacją. Pozostanie wtedy stół operacyjny. Jeżeli czujesz, że coś złego dzieje się w lędźwiach (piszesz, że Cię wygina), to nie ryzykuj. Najpierw upewnij się, czy możesz uprawiać takie dyscypliny sportu, jak piłka i kosz. Bo może się okazać, że masz protruzję dysku L-S np., któremu do ucisku korzenia nerwowego brakuje jeszcze kilku milimetrów. To taka cykająca bomba, którą można albo rozbroić lub czekać, aż pierdyknie i będzie po zawodach. Uprawianie sportu z nierównomiernym napięciem mięśniowym, które zaburza całą prawidłową mechanikę ruchów, to idealne środowisko do powstania poważnych kontuzji. Rozważ, czy warto podjąć takie ryzyko.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.