Odcinek lędźwiowy – porównawcze MRI i prośba o poradę
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Odcinek lędźwiowy – porównawcze MRI i prośba o poradę
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 1 month temu przez
magda86.
-
AutorWpisy
-
9 sierpnia 2022 o 09:16 #70905
hej wszystkim 🙂 opisze w skrócie swoją historie , może ktoś mi coś mądrego poradzi . W październiku zeszłego roku podczas choroby (covid ) – wiec wysiłku i dźwigania żadnego wtedy nie było , odczułam ból w pośladku, który się nasilał . Jako, ze mój syn jest na stałe w fizjoterapii podpytywałam sie fizjo co to może być i większość mówiła , ze zapewne gruszkowaty pośladka – mam sie rolowac i nie przerywać aktywności fizycznej ( ćwiczyłam w domu siłowo z niedużym obciążeniem ). Ból sie nasilał , zszedł na lewa nogę – typowa rwa kulszowa . Kiedy doszło do utraty czucia małego palca i zewn strony łydki postanowiłam sie umówić do lekarza ( mieszkam w uk wiec kto wie ten wie 😅) . Zrobiono mi rezonans ale właściwie nic konkretnego – powiedziano mi ze nie jest to zaden big deal , mam brać leki (naproxen i psychotropowe ) … No ale ból sie nasilał , doszedł ból w lędźwiach . Poleciałam do polski na fizjo i usłyszałam ze nic z tego nie będzie – operacja (fizjo nawet mnie nie dotknął ) . Załamałam sie , wiadomo – przemyślałam na spokojnie i postanowiłam pojsc do neurochirurga w Polsce i na fizjo . Neuro powiedział by dać sobie czas 12 tyg , brać leki i zobaczymy . Przez 2 tyg chodziłam na terapie fdm i FM która bardzo mi pomogła . Czucie wróciło , ból ustąpił . Minęły 3 msc . Zrobiłam kontrolny kolejny rezonans (dołączę opis ) i usłyszałam ze nie wyglada to dobrze ale tez powiedziano mi ze to nie obraz MRI a obraz kliniczny jest ważniejszy a na chwile obecna śpię dobrze ( wcześniej spanie to była tragedia , spałam na siedząco z głowa na sofie, nie byłam w stanie sje położyć w żadnej pozycji ) . Podczas siedzenia natomiast drętwiała mi noga . Jedynie podczas chodzenia było Ok . Teraz znów zaczęła czuć ‚ciagniecie’ w pośladku i czasem czuje chwilowy ból nogi ale jest to nieporównywalne do tego , co było kiedyś . Boje sie ze za chwile wszystko wróci a wtedy strzelę skbie w łeb 😉 w październiku lecę do polski z synem na turnus fizjo i zamierzam znów pojsc na intwnsywny fdm i FM i umówić sie na wizytę z neurochirurgiem ( może ktoś poleca kogoś z Warszawy ?) . Może ktoś spojrzy na obraz i mi cos podpowie ? Wrzucam zdjęcia z rwzonansow kolejno : styczeń marzec i lipiec . Opis z lipca . PozdrAwiam i dzięki !
Attachments:
You must be logged in to view attached files.9 sierpnia 2022 o 09:40 #70909Masz sporą przepuklinę, ale rację mają ci, którzy mówią, że decydują objawy neurologiczne, ból, a nie to co widać na obrazku. Przemyśl swoje codzienne czynności, pooglądaj filmy jak prawidłowo wykonywać rzeczy w domu, choćby jak ścielić łożko, podnosić rzeczy itp. Zawsze jest szansa, ze przepuklina się wchłonie, czy cofnie na tyle, ze objawy ustąpią, ale dysk będziesz mieć chory i musisz uważać cały czas na kregosłup.
9 sierpnia 2022 o 11:59 #70910Dzięki ! A czy widać jakaś różnice w obrazie po tych kilku miesiącach ? Jest ten sekwestr czy nie ? Zastanawiam się czy mogę wrócić do jakiejś aktywności fizycznej …
9 sierpnia 2022 o 22:04 #70911Dziś zaczelam mieć dziwne bóle- jakby łapał mnie skurcz /spinał się mięsień w pośladku i noga . Dzieje się to wtedy gdy wstaje po dłuższym siedzeniu lub zadzieram głowę by spojrzeć wysoko czy podnoszę ręce do góry . Ktoś coś 🤯
11 sierpnia 2022 o 15:32 #70912Staraj się nie pisać skrótami w stylu “zamierzam znów pojsc na intwnsywny fdm i FM” bo dla wielu to nic nie mówi. Dla mnie skrót np. FM to skrót modulacji częstotliwości- fal radiowych.
Często jest tak, że pogorszenia jest przeplatane polepszeniem. Jeżeli jest częściej polepszenie niż pogorszenie to by mogło wskazywać, że idzie poprawa ale to trzeba zawsze konsultować z fizykoterapetą.
11 sierpnia 2022 o 16:42 #70913Hej dzięki ! Właśnie rozmawiałam z moim fizjo i on twierdzi oglądając trzy fotki z mojego rezonansu (styczeń/marzec/ lipiec) ze wyglada to zdecydowanie lepiej – jakby przepuklina była mniejsza /cofała się . Wrzucę zdjęcie tez tutaj . Co do FM czy FDM to sama znam ten rodzaj fizjo tylko pod taka nazwa . Nie mam pojęcia jaka jest pełna nazwa 🙂 Altualnie żyje właściwie bez bolu od końca kwietnia . A wczensiej był był niw do zniesienia . Noce nieprzespane . Na lekach (Skudexa) i brak czucia . Zastanawiam się czy jest szansa w ogóle na powrót do zdrowia czy jest to właśnie jak Pan pisze chwilowe – za chwile może się znów pogorszyć .
Attachments:
You must be logged in to view attached files. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.