Odcinek szyjny a dyskomforty podczas snu
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Odcinek szyjny a dyskomforty podczas snu
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
29 sierpnia 2020 o 09:15 #48994
Cześć.
Moja przygoda z dyskopatią już chwilę trwa. W przeszłości doskwierała mi też nerwica.
Ostatnio jednak dopadły mnie dziwne objawy – podczas leżenia, a zwłaszcza spania czuję mocny jakby “elektryczny” ucisk w potylicy, rozlewa się po też ramionach i twarzy i potrafi trwać cała noc skutecznie uniemożliwiając wypoczynek. Gdy wstaję czuję zawroty i osłabienie rąk i nóg.Byłem u neurolożki – pokierowała na mri szyi i głowy, a po obejrzeniu wyniku (załączam obrazek) stwierdziła, że dramatu jeszcze nie ma – przynajmniej nie takiego żeby dawał opisane objawy.
Czy ktoś z Was spotkał się z takimi objawami od kręgosłupa szyjnego?
Pozdrawiam Filip
29 sierpnia 2020 o 12:21 #67611A czy sprawdzała objaw szczytowy (lub pogłębiony szczytowy) i coś wyszło? Tzn. czy naciskała na głowę od góry w jakiś sposób i czy pojawiły się jakieś dolegliwości.
Ten obrazek z MRI to tylko jeden przekrój, centralny.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kozakowy29 sierpnia 2020 o 13:48 #6761229 sierpnia 2020 o 14:32 #67613MRI jest robione przeważnie na leżąco, do oceny używa się także objawu szczytowego czy zdjęć w zgięciu i przeproście. Ja co do objawów szyjnego się nie wypowiadam czy coś może być czy nie, nie bardzo je rozumiem, mniej są przejrzyste i jednoznaczne dla mnie niż w lędźwiowym. Takie uczucie bólu jakby głowa w kasku miałem, inne objawy też, ale widzę po rozmowach z innymi że w szyjnym objawy nie są tak bardzo powiązane z obrazem jak w lędźwiowym, może dlatego że szyjny ma inną ruchomość (większą), inne obciążenia, itd. Ja bym raczej poszedł z tym do lekarza od kręgosłupów który ma doświadczenie w szyjnych przynajmniej na tyle żeby zrobić komplet badań, jeśli to trwa długo i jest męczące. https://www.przegladreumatologiczny.pl/badanie_fizykalne_ukadu_ruchu
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kozakowy29 sierpnia 2020 o 18:47 #67614Dzięki za podpowiedź. Na pewno będę drążył bo ostatnio często mnie męczy. Faktycznie co do szyjnego, to jedni mają fatalne mri i zgłaszają mało objawów a inni mają całkiem w porządku badania, a skarżą się na całe spektrum objawów.
29 sierpnia 2020 o 21:12 #67615Mnie np. rwie przy niektórych ruchach od szyi przez ząb do głowy. W pierwszej kolejności poszedłem do dentysty żeby sobie nie wmawiać że wszystkie dolegliwości jakie mam są od kręgosłupa, a on stwierdził że od zęba to na pewno nie jest. A co 2-3 dni taki strzał bólu mam przy niewłaściwym ruchu szyją. Nie wiem czy ktoś coś takiego miał, nawet się boję szukać bo im więcej czytam o szyjnym tym widzę że dziwniejsze objawy ludzie mają. Do tego ból mam głowy i szyi ale to akurat normalne objawy.
30 sierpnia 2020 o 16:43 #67619Przez ząb, to jeszcze o takim nie słyszałem. Ale też im więcej googluje o takich dolegliwościach bólowych rejonu głowa/szyja, to faktycznie definicje tych bólów są bardzo różne. Ja właśnie mam tak, że taką normalną rwę ramienną też mam – ale jest ona bardziej przewidywalna niż te uciski przy leżeniu – np mija po zabiegach fizjo. Nic to, trza po szpecach pochodzić. Poki co zauważyłem, że jest lepiej przy spaniu wysoko.
30 sierpnia 2020 o 20:27 #67620Ja też wcześniej o takim nie słyszałem ale jak patrzę w internecie to na anglojęzycznych stronach jest tego dużo. Ja najpierw poszedłem do dentysty bo że szyja i głowa boli to przywykłem, ale jak nagle ząb zaczął co kilka dni rwać to odwiedziłem dentystę. Jak powiedział że to nie od zęba to zacząłem analizować ten ból i kiedy się pojawia – wyszło mi po wielu razach że to jest tak że niewłaściwie – szybko – ruszam szyją w ten sposób który powoduje w niej lekki ból, wtedy idzie strzał w ząb taki jak normalny korzeniowy ból zęba a w głowę strzał jakby się ból po jakimś mega-kacu na chwile włączał. Nie chcę tego analizować i czytać kogo jak ząb boli, wybieram się na MRI szyi tylko tutaj na wsi (Bielsko-Biała) ciężko skierowanie dostać, do neurologa termin rok po skierowanie na MRI.
Przed wstawieniem implantu na innym poziomie też tam miałem że poduszkę co do centymetra musiałem dobierać żeby spać nawet na lekach nasennych, jak za wysoko albo za nisko dałem to się i tak budziłem mimo silnych nasennych, do tego mi ręce przy tym tak czasem drętwiały że się budziłem i nie dało się rękami ruszyć, były wiotkie, obracałem się nogami. Potem rano pół dnia szyja bolała mimo maści przeciwbólowych jak Traumon czy Diklofenak. A zmiany podobno nie były duże. Objaw szczytowy mimo tego był dodatni, przy wyciągnięciu ręki w górę jak do wkręcania żarówki miałem rwę w tej ręce.
Mnie na tyle nadal męczą niektóre dolegliwości mimo upływu czasu i mimo ogromnej poprawy np. w działaniu rąk że zgodę na operację mógłbym podpisać już teraz przed zrobieniem MRI i zobaczeniem co tam jest :/- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.