odczyn zapalny stawów międzykręgowych kręgosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › odczyn zapalny stawów międzykręgowych kręgosłupa
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 5 months temu przez
hanka.
-
AutorWpisy
-
28 marca 2018 o 12:28 #48575
Witam serdecznie. proszę o interpretację mojego MRI. jestem po operacji L5/L5 przed laty, discoidectomia. Przez lata czułam się dobrze, ale ostatnio dużo dźwigałam. mam 68 lat i od ok. roku zaczęłam odczuwać ból z tylu pleców między łopatkami, opasujący ból żeber szczególnie po prawej stronie i od niedawna ból lewej nogi , ciągnący się od pośladka w dół po zewnętrznej stronie i bardzo mocno lewe biodro. Zrobiłam RTG obu odcinków kręgosłupa. W piersiowym wyszło znaczne zwężenie przestrzeni międzykręgowych Th6/7 oraz Th7/8, liczne osteofity itp zwyrodnienia, przejaśnienia całego badanego odcinka., a w odcinku lędźwiowym – zwyrodnienia, osteofity, ale niepokojące mnie ZMIANY OGNISKOWE L4/L5 ze wskazaniem dalszych badań – Rezonans lub Tomograf z kontrastem. Moja pani neurolog nie zajęła się odcinkiem piersiowym (“to osteoporoza, to zmiany z wiekiem” itp) ale dała skierowania na MRI odcinka L-S. W wyniku tego badania opis jest następujący:
Badanie kręgosłupa L-K w sekwencji TSE. SPAIR i DRIVE HR w obrazach T1, T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Prawostronne wygięcie kr.lędźwiowego. naczyniak trzonu L1- 10 mm. Zmiany zwyrodnieniowe typu Modic 1/2 trzonów l4, L5 z przebudową zwyrodnieniową w postaci osteofitozy na przednich i bocznych krawędziach trzonów. cechy nieregularnego stłuszczenia trzonów lędźwiowych. poza tym trzony kręgowe prawidłowej wysokości, bez cech innej przebudowy kostnej.Dehydratacja krążków międzykręgowych od L1 do S1 i zwężenie od L4 do S1. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych z odczynem zapalnym głównie w górnym odcinku lędźwiowym. Stenoza kanału kręgowego na poziomie L3-L4 z wymiarem strzałkowym 9 mmm.poszerzenie torbielowate pochewek większości korzeni nerwowych. Na poziomie S2 torbiele Tarlowa po stronie lewej największa 24 mm. Na poziomie L4-L5 widoczna obustronna boczna do zachyłków po str.prawej 4 mm przepuklina krążka międzykręgowego uciska odpowiedni korzeń nerwowy po str.prawej. Stożek rdzenia kręgowego bez zmian patologicznych.
Tyle opis. Boli mnie lewa, a nie prawa noga. Z wynikiem tym ponownie poszłam do neurologa, która skierowała mnie do konsultację neurochirurgiczną – ale, niestety, najbliższy możliwy termin 22. czerwiec! oraz na zabiegi rehabilitacyjne. Skoro należą się tylko 3, wiec poprosiłam o te na kręgosłup piersiowy, który boli mnie bardziej niż lędźwiowy: LASER, MAGNETRONIK I KRIO, które zacznę niebawem. Lekarz rodzinny dał mi skierowanie do Poradni Rehabilitacyjnej. Tu pani doktor orzekła, ze nie mogę mieć zabiegów typu laser i magnetronik przy naczyniaku i odczynie zapalnym. wypytując, czy nie choruję na nowotwór.(mam OB – 6, CPR 1, jednak limfocytów aż 50 % i za niski poziom neutrofilii, reszta w normie – badanie krwi w tym czasie co rezonans) i przypisała mi tylko KRIO i INTERDYM na odcinek L-K.Proszę, podpowiedzcie, o czym świadczy ten rezonans, co to są te zwyrodnienia o odczynie zapalnym, te wszystkie zmiany w obu odcinkach kręgosłupa, czy kolejna operacja? jakie jest rokowanie? Dodam też, że zrobiłam sobie badanie w kierunku osteoporozy, mam osteopenię.
Proszę. pomóżcie, co dalej? czy mam korzystać z tych wszystkich zabiegów, nie mam kogo zapytać, neurochirurg dopiero w końcu czerwca, neurolog – jakby nie przejęta moją sytuacją, lekarz rodzinna – zastępstwo w naszej przychodni. I dziwi mnie, ze robiąc rezonans w opisie nie ma wzmianki, ze jestem po operacji L4/L5, przecież to była discoidectomia, wycięte są 2 fragmenty kręgów, czy tego nie widać na zdjęciach? Ten rezonans był robiony w tej samej przychodni co poprzednie badanie, kilka lat temu, i na którym stan po discoidectomii jest zaznaczony.
Serdecznie dziękuję i proszę o pomoc. Tetka1 kwietnia 2018 o 18:50 #62812A czy może pani napisać jaka jest dominująca/główna dolegliwości, która najbardziej przeszkadza w życiu?
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
2 kwietnia 2018 o 17:10 #62814Witam. Najbardziej boli mnie lewa noga i lewe biodro. Ból biodra nasila się podczas wchodzenia po schodach. Pieką okolice nad pośladkami, a po lewej stronie okolica pośladka i uda, ból promieniuje poprzez udo do lewej kostki, pieką oba podudzia z tyłu. Lewa noga i biodro bolą nawet podczas spoczynku, w nocy.
Jeśli chodzi o odcinek piersiowy, bolą żebra szczególnie w dolnej części po prawej stronie ( jakby w głąb ciała). Początkowo bolał mostek i okolica pomiędzy łopatkami oraz dolna część żeber. Mam przepuklinę rozworu przełykowego i sądziłam, że to ból od refluksu, jednak z czasem zaczęły boleć mnie całe żebra, mostek i pomiędzy łopatkami, lekarz POZ zlecił RTG – m.in znaczne zwężenie przestrzeni międzykręgowych Th6/7 i Th7/8.
Proszę o pomoc i dziękuję. Teresa6 kwietnia 2018 o 08:30 #62820Zanim zaczniesz rehabilitować idź z tym rezonansem na konsultację do onkologa, w razie gdyby coś było nie tak wszelka rehabilitacja może Ci tylko zaszkodzić.
Za tą wiadomość podziękował(a): tetka - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.