Odebrałem Wynik MR co robić…
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Odebrałem Wynik MR co robić…
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 8 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
22 stycznia 2020 o 21:05 #48895
Dzień dobry
Oderalem dziś wyniki …Jestem załamany. Nie wiem co robić. Miesiąc wcześniej źle dzwignelem osobę przy ewakuacji . Jestem strażakiem. Strzeliło mi w kręgosłupie .
Po kilku dniach ból delikatnie ustalił lecz do chwili obecnej czuje dyskomfort w plecach . Nie mam na chwile obecna innych problemow nie dretwieje noga czy problemow z oddawaniem moczu ….co robic . Neurochirug operacja czy rejabilitacja . Dziekuje wszystkim za pomoc i wskazowkiBadanie MR odcinka lędźwiowego kręgosłupa wykonano w sekwencji FSE (obrazy T1-zal.), FRFSE
(obrazy T2-zal. ) STIR w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych.
Spłycenie lordozy lędźwiowej.
Na poziomie L5/S1 widoczna jest prawoboczna przepuklina (ekstruzja) krążka międzykręgowego z
zaznaczonym pęknięciem pierścienia włóknistego oraz z fragmentem wielkosci 5mm wpuklajacym
się dokanałowo i uciskającym worek oponowy z modelowaniem prawego korzenia n S1.
Cechy dehydratacji w/wym krążka m-k.
Wczesne zmiany zwyrodnieniowe w trzonach kręgowych z drobnymi osteofitami krawędzi.
Poza tym obraz kręgosłupa i kanału kręgowego w odcinku lędźwiowym bez zmian.
Widoczny końcowy odcinek rdzenia kręgowego i korzenie ogona końskiego prawidłowe
23 stycznia 2020 o 09:29 #66790Witam należy odwiedzić osobę operującą kręgosłupy,oglądnie RM i wyda opinie.
Ze względu na prace trzeba zastanowić się na rezygnacje z niej , nie wiem ile lat pracujesz i czy możesz odejść na emeryturę i wykonywać inną prace.
W tej chwili jesteś zagrożeniem dla siebie i dla osób którym masz nieś pomoc .
Ja też byłem ratownikiem i w tej samej sytuacji natychmiast zrezygnowałem z pracy by nie narażać siebie i innych osób,wiem jest to trudne .
Jeśli masz tylko dyskomfort może dysk się zagoi i obejdzie się bez operacji .
Wygląda że reszta dysków jest w porządku ,martwić mogą osteolity które mogą w przyszłości uciskać nerwy..
Lekarz powinien wypowiedzieć się o twojej przyszłości zawodowej , możliwości to rehabilitacja i liczenie na zagojenie się dysku dwa usunięcie przepukliny trzy stabilizacja.
czy leczenie pozwoli ci wrócić do zawodu nie wiem życzę mądrej decyzji .:)23 stycznia 2020 o 09:39 #66791Dziękuję za odpowiedź
W przyszłym tygodniu mam umówionego neurochiruga i oczywiście liczę że się wypowie na temat obecnej mojej sytuacji …23 stycznia 2020 o 10:13 #66792Niektórzy rehabilitanci mówią że jak małe i świeże uszkodzenie (a na to tutaj wygląda) to rehabilitacyjnie można zadziałać lepiej niż na coś co jest stare. Wiąże się to z odstawieniem na czas rehabilitacji wszystkiego co może szkodzić i robieniu wszystkiego co może pomóc – jak u sportowców, przerwa w szkodzeniu sobie i skupienie się przez jakiś czas wyłącznie na poprawie. Tak silny jak przed urazem to dysk niestety ani po rehabilitacji ani po małoinwazyjnej operacji nie będzie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 stycznia 2020 o 10:21 #66793Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że już tak silny dysk nie będzie…trzeba będzie bardziej uważać i z rozsądkiem podejmować decyzje …Nie ukrywam że straż to drugie moje życie i nie chciałbym tego za nic zmieniać…uraz nastąpił niecały miesiąc temu i wierzę mocno w Pana opinie że może rehabilitacja pomoże i uda mi się jakoś z tego dołka wyjść…
23 stycznia 2020 o 10:38 #66794To nie jest tak że to jest pewne że pomoże (o tym czy można próbować czy nie powinien zdecydować lekarz specjalista od kręgosłupów albo rehabilitant który potrafi interpretować MRI) ale spotkałem się z opiniami bardzo dobrych rehabilitantów że jak w ogóle rehabilitacja ma spróbować pomóc po urazie to właśnie wcześnie po urazie a nie po miesiącach czy latach.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 stycznia 2020 o 12:16 #66795W zależności jaką otrzymasz opinie,powinieneś zgłosić to jako wypadek przy pracy jako strażak jesteście ubezpieczeni.
Pozwoli ci chorować prze 180 dni 100% płatne oraz masz prawo do sanatorium szpitalnego i wydłużenia chorobowego do 270 dni.
Do tego w przyszłości wypadku niemożności wykonywania zawodu odszkodowania.
Jeśli zdecydujesz się na dalszą prace i rehabilitacje to jest to proces bardzo długi i będziesz musiał bardzo uważać na siebie.
Niestety gdy dysk się zagoi będzie osłabiony i musisz się liczyć z nawrotem a i dolegliwości tego segmentu mogą ci dokuczać bardzo długo.23 stycznia 2020 o 14:14 #66796Z wypadkiem też uważam że powinieneś jak najszybciej zgłosić. Ja również sobie uszkodziłem kręgosłup dźwignięciem w pochyleniu i nie zostałem poinformowany że to się samo nie zagoi, wręcz przeciwnie, zostałem wprowadzony w błąd że to się samo wyleczy. A że stan opieki zdrowotnej jest opłakany od lat to nie da się przewidzieć jakie koszta się będzie musiało ponieść na leczenie i jakie straty w możliwości wykonywania zawodu spowoduje uraz.
24 stycznia 2020 o 08:11 #66798Dziękuję Panowie za odpowiedź i zainteresowanie moim problemem. Tak zrobię. Jestem w przyszłym tygodniu zarejestrowany już do neurochirurgia i osteopaty …zobaczymy jaką opinie mi udziela . Jeszcze raz dziekuje !
24 stycznia 2020 o 09:16 #66799Aby mieć szansę na powrót do Twojej pracy, to pozostaje implant (cage), zrost kostny między kręgami i dochodzenie do pełnej sprawności do roku czasu.. Wszystko to przy braku powikłań, prawidłowym zroście kostnym i uczciwej rehabilitacji. A i tak będzie trzeba się pilnować, aby nie wrócić z poziomem wyżej uszkodzonym. Taka praca nie służy kręgosłupowi (mało snu, stres, dźwiganie)
No i jest wersja light. Czyli zmiana pracy, leczenie zachowawcze (rehabilitacja). Pogodzenie się z ograniczeniami i radość z tego, że nie ma wielkiego bólu, wszystkie otworki i zaworki działają jak trzeba. Ludzie z tym żyją, jak nie ma ubytków neurologicznych.
24 stycznia 2020 o 10:44 #66800I to jest właściwie tyle co możesz zrobić w tej sprawie.
Chcesz pracować to stabilizacja to jedyne sensowne rozwiązanie ale który lekarz da ci zgodę na tak ryzykowną prace należy się pogodzić z faktem że dla własnego zdrowia
trzeba zmienić zawód .
Jeśli dalej będziesz pomimo bólu pracował skończy się tym że wylądujesz na Oiomie. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.