Odliczenia od podatków dla osób niepełnosprawnych
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Odliczenia od podatków dla osób niepełnosprawnych
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years temu przez
aiga25.
-
AutorWpisy
-
2 stycznia 2015 o 23:57 #48074
Witam
Temat zakładam, ponieważ chyba jeszcze takiego na Forum nie było.
Dotyczy rozliczania rocznego podatków do Urzędu Skarbowego, jest przeznaczony do wpisywania wszelkich przydatnych informacji na ten temat.Kilka podstawowych informacji:
– stopień niepełnosprawności jest ustalany przez komisje w MOPS lub GOPS (Miejski / Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej). Jest ustalany terminowo (na jakiś okres czasu) lub bezterminowo. Nie ma to nic wspólnego z ZUSem i ewentualnymi świadczeniami z ZUSu (kiedyś chyba jedno z drugim było powiązane) – tak że można mieć stopień niepełnosprawności przyznany przez MOPS/GOPS, a nie wynika z tego żadne prawo do renty czy innych świadczeń, jak i również można mieć rentę z ZUS, a nie mieć orzeczenia o stopniu niepełnosprawności z MOPS/GOPS
– od kwoty podatku należnego do zapłacenia ze względu na uzyskane przychody (z pracy lub z renty (o innych nie wiem)) osoby niepełnosprawne z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności mają możliwość w rozliczeniu rocznym skorzystania z różnych przysługujących odliczeń
– podstawowym odliczeniem jest tzw. “Ulga rehabilitacyjna”. Więcej informacji na jej temat: http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/W związku z tym, że opisy odliczeń są długie, nieraz zagmatwane, nieraz różnie interpretowane nawet przez poszczególne Urzędy Skarbowe czy Sądy, temat poświęcam praktycznym informacjom na temat sposobu rozliczania podatku. Po prostu – jeśli macie jakieś konkretne, przejrzyste porady, piszcie. Również, jeśli macie pytania – być może ktoś inny będzie mógł udzielić na nie odpowiedzi z własnego doświadczenia.
Rozbieżności w rozliczaniu np. ulgi rehabilitacyjnej są duże. Przykładowo: jedni twierdzą, że można odliczyć koszta wizyty (dojazd, szczególnie jeśli leczymy się w innym mieście) u lekarza związanego ze schorzeniem z którego powodu ma się przyznany stopień niepełnosprawności, inni twierdzą, że nie można (jedni bez problemu wpisują to w rozliczenie i dostają zwrot podatku – inni dostają z Urzędu Skarbowego odmowę odliczenia takich kosztów leczenia, przy czym odmowę Urząd Skarbowy potrafi przysłać nawet już wiele miesięcy po wypłaceniu zwrotu podatku, np. końcem roku – w takim przypadku trzeba zwrócić otrzymane pieniądze).
To tyle tytułem ogólnego wstępu.
Moje pytania w temacie, być może ktoś z Was już przerabiał te kwestie:
– czy można odliczyć w ramach ulgi rehabilitacyjnej koszta dojazdu do lekarza ?
– czy można odliczyć w ramach ulgi rehabilitacyjnej koszta wizyty u lekarza jeśli była to wizyta płatna ?
– czy można odliczyć w ramach ulgi rehabilitacyjnej lub w inny sposób od podatku koszta odpłatnych badań, np. rezonansu magnetycznego ?
– czy do odliczeń wystarczą paragony, czy potrzebne są faktury (za leki powyżej 100zł miesięcznie, za wizyty lekarskie, za rezonans) ?Przykładowo moje niektóre koszta w ubiegłym roku:
– rezonans magnetyczny – 500zł
– konsultacja lekarska – 250zł
– 2 x dojazd na konsultację – 240zł
– dojazd na konsultację i blokadę stawu krzyżowo-biodrowego – 25zł
– leki ok. 1500zł, przy czym tylko w jednym miesiącu wziąłem faktury
– sprzęt do ćwiczeń usprawniających osłabione przez uraz kręgosłupa mięśnie, typu rowerek rehabilitacyjny, ciężarki do nóg, podwieszki, opaska na kolano (wszystko bez zleceń od lekarza, tzn. bez jakichś zleceń na refundację, ale z powodu zaleceń używania tych rzeczy do rehabilitowania się, przywracania siły w osłabionych mięśniach) – ok. 500złSzczerze – nie wiem za bardzo co z tego mogę odliczyć.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 stycznia 2015 o 15:19 #56183Hej,
od kiedy mam rentę, to odliczam koszty związane z zakupem leków, sprzętu rehabilitacyjnego (orbitrek, prądy TENS, inhalator, kula), koszty opłacania Internetu. Jednak koniecznością jest pokazanie faktur za zakupione leki, sprzęt i opłacone rachunki (drukuję potwierdzenia przelewu). Jeżeli chodzi o koszy transportu to nie wiem szczerze jak można odliczyć to i czy w ogóle się da. Trzeba by było zbierać faktury za bilety, czy paliwo. Wiem na pewno, że będąc rencistą można mieć ulgę na samochód. Coś koło 400zł dostaje się jednorazowo rocznie.
Nie znam się na tym, ale odzyskałam ledwie 67zł w poprzednim roku, a wydałam koło 2500zł na to wszystko. Mi to robi ciocią, która pracuje w Urzędzie Skarbowym.
Popytam 🙂- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
4 stycznia 2015 o 18:21 #56184quote aiga25″ post=7921:Jeżeli chodzi o koszy transportu to nie wiem szczerze jak można odliczyć to i czy w ogóle się da. Trzeba by było zbierać faktury za bilety, czy paliwo.Tzn. z pewnością można odliczyć koszta dojazdu na rehabilitację, nie mając biletów czy faktur za paliwo. Np. jeśli pojedziesz na rehabilitację do innego miasta, odliczasz od ulgi rehabilitacyjnej normalnie koszt paliwa. Nie musisz mieć rachunków za paliwo, tylko skierowanie na rehabilitację i potwierdzenie że na niej byłaś. Również jeśli masz skierowanie na rehabilitację niestacjonarną, to możesz odliczyć koszta dojazdów na wszystkie zabiegi. Natomiast ludzie różnie odliczają wizyty u lekarza – tzn. jedni je wpisują, bo skoro się było u niego po skierowanie na daną rehabilitację to też to miało bezpośredni związek z rehabilitacją, a inni nie wpisują, urzędy też to w każdym mieście inaczej interpretują.
quote aiga25″ post=7921:Wiem na pewno, że będąc rencistą można mieć ulgę na samochód. Coś koło 400zł dostaje się jednorazowo rocznie.Mogłabyś podać np. jakiś link do tej informacji albo coś więcej na ten temat ?
Ja również w poprzednim roku dostałem zwrotu kwotowo podobnie jak Ty, bo nie zbierałem rachunków i za bardzo tego nie liczyłem, dowiedziałem się późno że jest coś takiego i wpisałem małą kwotę, na którą jeszcze przypadkowo nie wyrzuciłem dokumentów. A w poprzednich latach, kiedy wydatki związane z powrotem do zdrowia miałem jeszcze większe, nie wiedziałem że w ogóle coś można odliczać, więc miałem.. dopłatę kilka zł.
Wychodzi na to, że cokolwiek się związanego z leczeniem płaci/kupuje, to trzeba brać na to fakturę, i to najlepiej od razu, bo np. w aptekach robią problem jak się przyjdzie po zbiorczą fakturę po jakimś czasie, mimo że głupio prosić za każdym razem o fakturę jak widać że w aptece jest za tobą kolejka ludzi.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 stycznia 2015 o 19:02 #56186Tu coś jest na temat tego zwrotu za samochód, ale zapytam cioci dokładniej o co w tym chodzi. Postaram się napisać jutro 🙂
http://www.podatki.biz/artykuly/pit-za-2013-ulga-rehabilitacyjna_34_23387.htm
http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/ulgi-odliczenia/268656,Jakie-sa-zasady-odliczenia-wydatkow-na-samochod-w-uldze-rehabilitacyjnej.html- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4214 stycznia 2015 o 19:25 #56188@Aiga25 no ale to są linki do ulgi rehabilitacyjnej, czyli do tego o czym pisałem, i nie bardzo wiem skąd wzięłaś kwotę 400zł
cyt. “Wydatki limitowane – należą do nich wydatki poniesione na: (..) – używanie samochodu osobowego stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16. roku życia, na potrzeby związane z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne – maksymalna kwota odliczenia w roku podatkowym wynosi 2280 zł,”
Czyli to o czym pisałem – jeśli się jest właścicielem lub współwłaścicielem auta i ma stopień niepełnosprawności można odliczyć do 2280zł (o ile nic się nie zmieniło, w tym kwota, bo artykuł jest o odliczeniach za 2013 rok). Czyli jeśli np. jechałaś 300 km na rehabilitację swoim autem to odliczasz koszta paliwa, albo jeśli jeździłaś np. przez 10 dni na zabiegi po 20 km, to odliczasz koszt paliwa za 200km. Ogólnie – do maksymalnej kwoty 2280zł w 2013 roku. Nie wiem jak jest w 2014. Jeśli Urząd Skarbowy będzie miał wątpliwości, to poprosi o przedstawienie dowodów, że byłaś na tej rehabilitacji, i że ktoś Cię na nią skierował, ale nie zdjęć z podróży czy rachunków za paliwo.
Ja zrobiłem jeszcze jedną głupotę – mam auto bez wspomagania kierownicy, a że mi się przez osłabienie mięśni i ból bardzo ciężko nim jeździło po mieście i mam problemy np. na parkingach, to kupiłem już w 2014r. sporo części do zamontowania wspomagania, ale nie wziąłem na nie rachunków, a chyba mógłbym odliczyć to jako koszta przystosowania auta dla osoby niepełnosprawnej, jeśli się nie mylę. Zanim straciłem na wadze/spadła mi masa mięśniowa i osłabły mięśnie, to mi to nie przeszkadzało za bardzo a wręcz ćwiczyło ręce, ale teraz to udręka (między innymi po tym widzę jak osłabiony jestem teraz).
UPDATE: @Aiga25 – trochę domyślam się skąd podana przez Ciebie kwota. Przy odliczeniu pełnego 2280zł na przejazdy, jeśli dobrze pamiętam to dostaje się 18% zwrotu, czyli wychodzi ok. 410zł. Może stąd ta informacja.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2521 stycznia 2015 o 12:48 #56270Jestem po wypadku w którym miałam złamanie szyjnego odcinka kręgosłupa. Fizjoterapeuta poradził mi, żeby kupić poduszkę ortopedyczną Sissel, już się do nie przymierzałam, leży się na niej super, nic mnie nie boli, ale to trochę kosztuje. Co zrobić, żeby dostać na nią refundację.
21 stycznia 2015 o 16:21 #56272Zapomniałam napisać wcześniej, to o czym się dowiedziałam. Wszelkie wydatki związane z podróżą do miejsca, gdzie odbywa się rehabilitacje muszą być udokumentowane np. bilet za przejazd autobusem/pociągiem/tramwajem, rachunek imienny od taksówkarza jak się jeździ taxi, rachunki za paliwo samochodu osobowego należącego do niepełnosprawnej osoby lub mającego współwłasność.
Podróże do lekarzy/szpitala w celach innych niż rehabilitacja nie są brane pod uwagę i tego nie można sobie odliczać. Należy też mieć kartę rehabilitacyjną, gdzie napisane są daty wizyty (chyba skierowanie też, ale tego pewna nie jestem – US może wymagać pokazania tego dok.).
@użutkownik421 – tak dokładnie tak kwota się wzięła z tych możliwych 2280zł, które można odliczyć za podróże. Dostosowanie samochodu do potrzeb chyba tez można odliczyć. Na pewno są te specjalne akcje pomocowe z PFRONu, czy PCPRu, gdzie są programy do likwidacji barier architektonicznych, technicznych, komunikacyjnych itp.
@Jadzienka – aby dostać refundację na przedmioty ortopedyczne najlepiej mieć specjalnie wystawioną kartę/skierowanie na zakup takiego przedmiotu przez lekarza specjalistę. Ja np. po operacji od razu w szpitalu dostałam pas lędźwiowy i dokument, gdzie napisano, że jest to wymagany sprzęt po op., jaki procent dofinansowania się należy – np. 100%. Potem musiałam iść do oddziału NFZ w mojej miejscowości (inne województwo niż szpital, gdzie miałam op.), oni wysyłali to do jednostki nadrzędnej i po około 3-4 miesiącach dostałam papierek, gdzie pisali, że mam pełną refundację. To musiałam wysłać do szpitala, gdzie dali mi pas. Tyle 😛 Można też odliczyć zakup w Urzędzie Skarbowym, ale trzeba mieć fakturę zakupu na której pisze, że jest to sprzęt rehabilitacyjny. Rowerek rehabilitacyjny, prądy TENS, kulę właśnie w tym roku będę odliczać.
Można starać się też o pomoc w PCPR bo mają jak już wyżej pisałam różne akcje dla osób niepełnosprawnych w tym program na zakup sprzętu rehabilitacyjnego.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.