Odpowiedni materac kluczem do sukcesu
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Inne metody leczenia › Odpowiedni materac kluczem do sukcesu
- Ten temat ma 36 odpowiedzi, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
4 listopada 2010 o 14:20 #47220
Na jakich materacach śpicie – twardych, miękkich a może na podłodze? I czy widzicie jakikolwiek wpływ tego na czym śpicie na dolegliwości kręgosłupowe?
25 listopada 2010 o 07:03 #49240Witam chciałbym żebyś trochę rozwinęła ten wątek. Mianowicie jak wg Ciebie powinien wyglądać “zdrowy” materac jakie materace doradzasz swoim pacjentom. Czesto takie hasła są rzucane, a najczęściej gdy pacjenci pytają to odpowiada się im ” No wie Pan/Pani nie za twardy ale też nie za miękki materac musi Pan/Pani mieć”
10 grudnia 2010 o 17:40 #49257Anonim
Gość- Postów: 12
- Młodszy forumowicz
- ★★
Proponuję lekturę artykułu dotyczącego ergonomii snu w zakładce “Inne zagadnienia”:)
8 grudnia 2011 o 13:15 #50333powiedzenie “jak poscielesz, tak sie wyspisz” sprowadza sie wspolczesnie do “im drozszy materac kupujesz, tym bedzie lepszy”.
Niemniej, przez dziesiatki tysiecy lat ludzie spali na slomie/sianie, ostatnio sa materace z luski gryczanej. Sa to alternatywy do drogich materacy najnowszych generacji.
Taki materac sienny mozna zmieniac czesto, gdy stwardnieje czy staje sie niewygodny. Do tego jest aromat w sypialni.
- kurs masaz tajski http://massagethai.info
8 grudnia 2011 o 15:11 #50336ja po sobie widzę że po zmianie materaca z miękkiego na twardszy ból w nocy zniknął, bolało w krzyżu i nogach przy miękkim po trzech godzinach snu .Z życia wzięte 😉
Za tą wiadomość podziękował(a): gawronig8 grudnia 2011 o 15:36 #50337Prawdopodobnie macie rację.
Ja spałem na 5 różnych materacach. Im bardziej miękki tym mnie mniej bolało. Dodatkowo jak musiałem się przespacerować przez 3 dni po 120 pokojach w hotelu 4-gwiazdkowym to stestowałem wszystkie materace. Nie zauważyłem większej różnicy między pokojem zwykłym a jakimś tam apartamentem prezydenckim. Tak samo mnie kłuło. Wodnych nie było. Dlatego ja się trochę ograniczę z pisaniem bo widzę że to kłucie to nie jest norma a nie chce psuć wszystkich tematów 🙂8 grudnia 2011 o 15:54 #50338wiesz co użytkowniku myślę że tam środku nie masz do końca posprzątane-naprawione dlatego tak bardzo Tobie dokucza ten kręgosłup , żeby ulgi nie było przy leżeniu to coś nie halo
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 grudnia 2011 o 16:24 #50339kazdy jest inny, kazdego w innej pozycji pobolewa, jednych tylko przy lezeniu.
Szczegolnie dla nich warto dobrac materac. Najlepiej sie umowic ze sklepem, ze mozna zwrocic materac w jakis czas od zakupu, wyjasniajac od razu powod. Czasami sprzedawca pozwala na lezenie na materacu w sklepie. Warto sie ustrzec niespodzianek, szczgolnie, jesli materac jest z wyzszej polki i drogi
11 grudnia 2011 o 19:05 #50409Ja mam materac przeciwodleżynowy, po babce 🙂
miękki ale raczej nie wpływa na zmniejszenie bólu w lędźwiach.11 grudnia 2011 o 19:14 #50410czym inny jest przeciwodlezynowy, a czym innym materac, ktory bedzie dla ciebie dopasowany. Sprzedaj ten, ktory masz (sa to dobre specjalistyczne materace, drogie) i kup wlasciwy dla ciebie. Z wielu wypowiedzi wynika, ze nie powinien byc miekki, bo nie daje podparcia kregoslupowi
13 czerwca 2013 o 13:02 #52671Ja zawsze myślałem że im materac jest twardszy tym jest zdrowszy dla naszego kręgosłupa. Dlatego zdecydowanie odradzałbym zakup materaca piankowego gdyż to chyba najmiększy materac wśród dostępnych na rynku.
13 czerwca 2013 o 15:47 #52672Od kilku lat spie na TYLKO na podlodze(z izolacja aby nie bylo zimno 🙂 ),,w moim przypadku proba polozenia sie na jakimkolwiek z materacy konczy sie bolem kregoslupa.Probowalem naprawde wielu,wielu materacy-tanich,drogich,miekkich i twardych,ortopedycznych i innych-i za kazdym razem wracam na swoja podloge 🙂
ps nawet w szpitalu jak jestem to klada mnie na twardej kozetce 🙂
31 lipca 2013 o 23:32 #52825Ja z racji przemieszczania się miałem znów okazję skorzystać ze spania na różnych materacach. Generalnie – im bardziej miękki, tym mi się lepiej śpi. Po spaniu na twardym materacu przez cały kolejny dzień mam spore bóle. Teraz chwilowo korzystam z materaca dostosowującego się do anatomii ciała, o regulowanej twardości, zwanego potocznie materacem dmuchanym 😉
24 listopada 2015 o 21:16 #58079Czy ktoś z Was orientuje się może jakie materace są stosowane w szpitalach? Przez czas pobytu na rehabilitacji w szpitalu spało mi się bardzo dobrze w porównaniu do innych materacy na których spałem (ból przy spaniu przez prawie wszystkie noce niewielki), a nie bardzo było kogo zapytać co to za materace są w szpitalu. Niby niezbyt grube, ale z pewnością bardziej miękkie i dopasowujące się do ciała niż zwykle spotykane w sklepach czy w użytku domowym materace. Pewnie cena jak to zwykle z wyrobami medycznymi kosmiczna, ale chciałbym chociaż wiedzieć jaki to jest typ materacy – jakaś pianka czy co? Łóżka mieli z Famed’u z Żywca, ale nie wiem czy materace też – na stronie nie widzę żeby w dziale produktów były materace.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 listopada 2015 o 10:06 #58080Nie sądzę że była to pianka termo bo ona droga jest. Ale mogę się mylić.
Ja mam taki materac i uważam że kto śpi na boku – to dla niego będzie genialny. Jak śpi na plecach to nie.
Wtedy potrzebny kieszeniowy ale twardszy.25 listopada 2015 o 14:21 #58082Mam kieszeniowy średniej twardości i jest kiepsko, chociaż to nie był kiedyś tani materac i zanim mi się zaczęły problemy z kręgosłupem był wygodny. Ból mam 360 stopni, tzn. niezależnie jak się położę to po kilku godzinach powyżej stabilizacji boli, przez niestabilność którą tam mam jak sądzę.
Te materace w szpitalu się fajnie układały dopasowując do ciała – możliwe że tak jak piszesz to jakaś pianka, ale chyba nie termo bo niektóre z tych materacy mają założone pokrowce żeby nie przesiąkały, a takich pokrowców na termo się chyba nie zakłada- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 listopada 2015 o 08:20 #58083Są kieszeniowe i KIESZENIOWE – więcej albo mniej kieszeni. Różnica odczuwalna. Jedź do sklepu i poleż sobie na różnych tak po 10 min na każdym. Wiem – to zabiera czas. Ale tak trzeba.
Dzięki temu kupiliśmy taki materac że teraz odczuwamy każdy inny jak gdzieś wyjeżdżamy.30 listopada 2015 o 22:17 #58103A ja w przeciwieństwie do was całe życie śpię na twardym. 5cm materaca i pod tym deski. Teraz mam łóżko ikea z materacem twardym piankowym 5 czy 6 cm i jeszcze bardziej sobie usztywniłem łóżko dokładając dodatkowe deski (listewki) pomiędzy odstępami na te które normalnie są w ramie.
Na miękkim materacu mi się źle śpi, najgorsze są hotelowe 😉
Moja kobita też się przyzwyczaiła do twardego 😉 materaca, pomimo że wcześniej spała na typowym łóżku księżniczki.22 marca 2017 o 20:21 #61161Nie wiem do końca czy to pytanie nadaje się na to forum? Jak nie to się wykasuje.
Zastanawiam się nad zakupem nowego materaca. Z nasza dolegliwością myślicie, że powinienem szukać jakiś specjalistyczny materac?
Pozdr
Łukasz22 marca 2017 o 21:08 #61162quote Szafran” post=13299:Nie wiem do końca czy to pytanie nadaje się na to forum? Jak nie to się wykasuje.Zastanawiam się nad zakupem nowego materaca. Z nasza dolegliwością myślicie, że powinienem szukać jakiś specjalistyczny materac?
Pozdr
ŁukaszNajlepsze na kregoslup są termoelastyczne, tylko mają tą wadę, że grzeją. Ja mogę spać tylko zima. Mi najbardziej odpowiadają multipocket bo są przewiewne i również dobrze się dopasowują. Tylko nie należy przesadzać z ilością sprężyn, bo czym więcej to twardziej. Generalnie szukalbym w przedziale cenowym 2-3 tyś za 160tke.
Za tą wiadomość podziękował(a): szafran -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.