Odprawa rentowa po ustaniu zatrudnienia
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Praca, Ubezpieczenia, Odszkodowania, itd. › Odprawa rentowa po ustaniu zatrudnienia
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
elektra.
-
AutorWpisy
-
18 stycznia 2014 o 09:21 #47863
Temat dotyczy sytuacji, w której ktoś dostał rozwiązanie umowy o pracę w trakcie przebywania na zasiłku rehabilitacyjnym, a następnie bez żadnego dnia przerwy uzyskał prawo do renty. W takich przypadkach od byłego zakładu pracy może należeć się tzw. “odprawa rentowa”.
Więcej w artykule: http://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzenia/rozliczanie_wynagrodzen/artykuly/670968,odprawa_rentowa_po_ustaniu_zatrudnienia.html
Może komuś się przyda 🙂
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra18 stycznia 2014 o 12:03 #53612Uzytkowniku 421 a co jezeli zaklad pracy odmowi wyplaty jednorazowego swiadczenia? Ma do tego prawo? Przyklad jest oparty na mojej sytuacji i kolezanki Ja obecnie jestem na takim swiadczeniu i zaklad pracy nie przedluzyl mi umowy poniewaz konczyla sie z data 31.12.2013 r jestem obecnie na swiadczeniu rehabilitacyjnym ktory mam przyznany od 2.10.2013 do 29.04.2014 r czy po tym okresie jezeli dalej otrzymam swiadczenie rehabilitacyjne tak aby te 12 miesiecy wykorzystac w maxie wyjdzie taka sytuacja ze przejde na rente rehabilitacyjna to jest szansa na to ze bede sie mogla o taka jednorazowa odprawe sie ubiegac ?
przyklad kolezanki jest taki ze ona bedac na swiadczeniu rehabilitacyjnym po okresie 3 miesiecy zostala prez zaklad pracy zwolniona wykorzystala cale swiadczenie – 12 miesiecy i jest obecnie na rencie Czy ona moze sie starac o tą odprawe? i jak to sie załatwia?18 stycznia 2014 o 18:16 #53614Z tego co jest napisane w artykułach, jeśli są spełnione wymogi prawne, to pracodawca nie może odmówić wypłaty świadczenia.
Można złożyć prośbę o wypłatę, przedstawiając dokumenty z zasiłku rehabilitacyjnego i następującej bez przerwania ciągłości po nim renty, oraz wypowiedzenia umowy o pracę – pracodawca może to przeanalizować pod kątem prawnym i wypłacić lub uzasadnić, dlaczego odmawia wypłaty.
Przykładowy wzór podania (wymagający na pewno uzupełnienia): http://www.prawnie.pl/files/adbe4473d1c46507bef81290efb3e9e5.pdf
Należy też zauważyć informacje w artykułach, że taka odprawa emerytalno-rentowa jest przyznawana tylko raz w życiu, więc jeśli weźmie się ją teraz, to nie dostanie się jej już przy przejściu na emeryturę.
quote :przyklad kolezanki jest taki ze ona bedac na swiadczeniu rehabilitacyjnym po okresie 3 miesiecy zostala prez zaklad pracy zwolniona wykorzystala cale swiadczenie – 12 miesiecy i jest obecnie na rencie Czy ona moze sie starac o tą odprawe? i jak to sie załatwia?Z tego co wyczytałem w artykułach (wpisz w google “odprawa rentowa”), to w takim przypadku jeśli jest zachowana ciągłość pomiędzy świadczeniem a rentą, a niezdolność do pracy powstała w trakcie zatrudnienia, to raczej może starać się o taką odprawę. Załatwia się to składając wniosek do byłego pracodawcy z załącznikami potwierdzającymi okres przebywania na świadczeniu rehabilitacyjnym i przyznanie renty bezpośrednio po nim.
quote :Ja obecnie jestem na takim swiadczeniu i zaklad pracy nie przedluzyl mi umowyJa nie natrafiłem na informacje, czy nie przedłużenie umowy również wchodzi w grę jako podstawa do takiej odprawy. Trzeba by zasięgnąć gdzieś dodatkowych informacji.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 października 2014 o 07:37 #55557No właśnie mnie się wydaje, że to tylko w przypadku zwolnienia, a nie końca umowy. Ale mogę się mylić.
22 października 2014 o 17:59 #55574http://kadry.infor.pl/kadry/wynagrodzenia/rozliczanie_wynagrodzen/670968,Odprawa-rentowa-po-ustaniu-zatrudnienia.ht
Jestem w takiej sytuacji jutro bede dzwonic do ex zakładu czy jakies wnioski trzeba itd
moje pieniadze to wkoncu sa to niech płaca - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.