Operacja endoskopowa szyi
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Operacja endoskopowa szyi
- Ten temat ma 25 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
19 lutego 2021 o 15:52 #49093
Moi drodzy! Co myslicie o operacjach endoskopowych szyi wyciecia przepukliny bez wstawiania implantu? Podobno one sie nie sprawdzaja w zwiazku z tym, ze szyja jest mniej stabilna od ledzwiowego, a wiec grozi to ponowna rewypuklina. Jakie sa wasze doswiadczenia?
Jesli nie disektomia, to co mozna innego na te szyje?
19 lutego 2021 o 22:10 #68252Dostęp operacyjny do szyi (tradycyjny nie endkoskopowy) jest przeważnie od przodu bo w przeciwieństwie do lędźwiowego nie ma po drodze jelit itd. czy w przypadku piersiowego płuc. Jest to dość łatwy dostęp w związku z tym. Po sobie widzę że jedyna niedogodność to że jak zdarza mi się ziewnąć to mięsień przecinany przy wstawianiu implantu ruchomego wokół przecięcia łapie na chwilę bolesny skurcz. Nie wiem jakie są wskazania do endoskopii szyi i czy jest to z dostępu przedniego czy tylnego, i na ile to jest sensowne.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina19 lutego 2021 o 22:50 #68254Mysle, ze usuwanie samej przepukliny z dojsciem od tylu jest bardziej bezpieczne, bo nie uszkadza sie gardla, tchawicy, itp. Ale niewiele osrodkow to robi. Wiem, ze Kwiek je robi, ale wszyscy mnie przed nim przestrzegaja. Tak wiec nie wiem juz.
19 lutego 2021 o 23:29 #68256Od przodu też się nie uszkadza bo się je odsuwa na bok 🙂 Może potem trochę boleć przy przełykaniu i można “charczeć” przez kilka dni, u niektórych mogą być cięższe efekty uboczne, ja nie miałem żadnych – jadłem normalnie po tym odsuwaniu. Jedyne co miałem to ból rozciętego mięśnia przy podnoszeniu szyi np. z poduszki – musiałem pomagać sobie podnosić głowę rekami albo mieć kołnierz, a teraz po coś 2 latach od operacji ten mięsień i ten ból się odzywają tylko przy ziewnięciu.
Od przodu się nie rusza rdzenia ani w jego pobliżu nie wierci czy co tam, tylko wchodzi się przez dysk, przeważnie w celu jego usunięcia i wymiany na sztywny lub ruchomy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina20 lutego 2021 o 05:45 #68258Dostęp przedni jest bezpieczniejszy dla układu nerwowego. W szyjnym szczególnie to ma znaczenie..
20 lutego 2021 o 09:40 #68264Tak czy inaczej przeraza mnie to widmo przesuwania gardla. i tchawicy. Boje sie, ze mnie udusza na tym stole. Niestety duzo ludzi ma powiklania po tej operacji. Podobno 4 na 10. Dlatego szukam czegos mniej inwazyjnego. Wchloniecie przepukliny jest czyms rzadkim wbrew temu co wmawiaja nam fizjoterapeuci. Jakas metoda bez implantu musi byc.
20 lutego 2021 o 09:46 #68265Bardziej bym się bała uszkodzeń rdzenia i nerwów w szyjnym niż uszkodzeń tchawicy. Nie uduszą Cię bo przecież będziesz mieć rurkę do oddychania. Nie ma co tak panikować, trzeba trochę zaufać lekarzom.
20 lutego 2021 o 10:03 #68266Aha, no to ja chyba wole miec te niedowlady niz calkowity paraliz po operacji. Czytam o tym duzo i mnie to przeraza.
Moglibyscie opisac Panstwo jak u was bylo z przygotowaniem do operacji? Jakies leki? Czego nie wolno? Jaki jest bol po operacji?
20 lutego 2021 o 10:08 #68267Wydaje mi się, że ewentualne uszkodzenia gardła łatwiej naprawić, niż uszkodzony rdzeń. Dlatego pewnie wymyślono operacje z dostępu przedniego. Wiem, że wyobraźnia pracuje, ale nie stresuj się:-)
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina20 lutego 2021 o 10:23 #68268Ja miałam mikro w lędźwiowym, więc bez żadnych specjalnych przygotowań. Nie wolno jeść i pić w dniu zabiegu.. Ból po operacji właściwie żaden, ale jak chcesz dają leki przeciwbólowe czy nasenne.Użytkownik chyba pisał, że operację szyjnego lepiej zniósł niż lędźwiówkę.
20 lutego 2021 o 10:34 #68269Tak było, w sumie jakby nie ten ból mięśnia to bym nie potrafił powiedzieć po odczuciach bólu czy naprawdę miałem operację czy nie, czy tylko rozcięli i zaszyli. No ale RTG nie kłamie, implant jest, a osłabienie i drżenie rąk ustało jakiś czas po, plus większość bólu korzeniowego.
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina20 lutego 2021 o 11:40 #68270Dziekuje. Czyli zadnych antybiotykow prewencyjnie sie nie bierze?
Z ta operacja to loteria. Jednym wychodzi, drugim nie. Jedni sie ciesza, drudzy zaluja.
20 lutego 2021 o 11:51 #68271Też mam wrażenie, że każda operacja kregosłupa to loteria. Ale czasem nie ma wyjścia.
Po operacji dostałam kroplówę ze sterydem i drugą z antybiotykiem, w celach prewencyjnych właśnie.Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina20 lutego 2021 o 12:11 #68272To jest pytanie, czy czekac z operacja na magiczne wchloniecie przepukliny, czy operowac sie szybko, bo pozniej bedzie tylko gorzej i zmiany moga byc nieodwracalne? A do tego ryzyko operacji. Co zrobic?
20 lutego 2021 o 12:19 #68274Jak długo chorujesz? Na przestrzeni kilkunastu miesięcy można sie zorientować, czy jest jakiś postęp w dobrą stronę, czy wszystko stoi w miejscu, czy też sie pogarsza.
Jak wygląda Twoje codzienne funkcjonowanie, czy możesz sobie pozwolić na niepracowanie przez dłuższy czas jeśli się nie da przez ból. Trzeba samemu sobie odpowiedzieć na parę pytań i oczywiście kierować się opinią lekarza. Chyba tu się nic więcej nie wymyśli.Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina20 lutego 2021 o 12:24 #68275Choruje ponad 6 miesiecy. Przepuklina od pierwszego rezonansu sie powiekszyla. Mam niedowlad reki, brak koordynacji. Nie moge pracowac, pisac na komputerze zbyt dlugo przez brak koordynacji nad reka prawa. Reka ruszam i mam czucie. Tak wiec nie jest dobrze, ale paralizu jeszcze nie mam. A po operacji nie wiadomo co bedzie. Boli codziennie raz mocniej raz slabiej.
20 lutego 2021 o 12:52 #68276Do dzielenia się doświadczeniami po operacji – tak żeby dać innym pogląd na możliwe scenariusze – istnieje wątek “Co dała Ci operacja” – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/2063-co-da%C5%82a-ci-operacja-operacje , póki co nie widać w nim chyba kogoś niezadowolonego z operacji szyi z ruchomym implantem, w dodatku opisujemy tam dość dokładnie czego dotyczyła operacja, jakie były objawy, itd., co pozwala nie kierować się wrażeniami “o operacjach ogólnie” tylko poczytać czego się można po danym rodzaju operacji spodziewać na podstawie tego czym się podzielili inni. Nie wiem skąd takie dane o niezadowoleniu ludzi z operacji szyjnego ale chyba nie stąd, o ile po operacjach lędźwiowego melduje się tu sporo osób nie do końca zadowolonych o tyle z szyją raczej jednak duża rzadkość.
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina20 lutego 2021 o 13:16 #68278Te moje wnioski zaczerpnelam z czytania innych forum na temat operacji szyi. Tutaj chyba ledzwiowka dominuje, takze w opisach po operacji. Operacji szyi boje sie, bo uszkodzenie rdzenia laczy sie z calkowitym paralizem. W przypadku ledzwiowki do takich radykalnych skutkow nie dochodzi, jesli pojdzie cos nie tak. Pewnie nie unikne tej operacji.
20 lutego 2021 o 22:39 #68282Przy lędźwiowym też część lekarzy mówi że ma większe pole manewru z dostępu przedniego, mimo że to dużo dalej do kręgosłupa niż w szyi.
Może jak jakaś mała operacja bez usuwania dysku i bez implantu to robią endoskopowo od tyłu w szyi.
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina21 lutego 2021 o 11:34 #68283Wlasnie ogladalam przebieg operacji na youtube. To wyglada koszmarnie
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.