Operacja kręgosłupa – gdzie
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Leczenie chirurgiczne › Operacja kręgosłupa – gdzie
- Ten temat ma 41 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
27 października 2019 o 13:07 #48845
Witam
Czy możecie polecić znane ośrodki gdzie wykonują operacje przepukliny kręgosłupa? Jestem po konsultacji z neurochirurgiem i niezbędna jest operacja wymiany dysku C6/C7. Najbliżej mam do Opola, a wiem że to znany ośrodek problem tylko taki, że czas oczekiwania to 2 lata… Jak to wygląda w innych miejscach? Ogólnie zależy mi na czasie ponieważ aktualnie jestem wyłączony z funkcjonowania, drętwienie obu rąk, zawroty głowy – niemal omdlenia, niesamowity ból mięśni między łopatkami, w klatce piersiowej i pod nią. Leki nie pomagają, fizjoterapia również.
27 października 2019 o 15:34 #66174Wpisz NFZ informator o terminach leczenia. Prawdopodobnie będzie szybko Warszawa szpital na Banacha i Instytut Onkologii na Roentgena.
27 października 2019 o 16:05 #66175Hej jestem z Opola i spotkałem ostatnio znajoma z takimi samymi objawami jak ty w Opolu miała operacje na cito tzn 1,5 miesiąca oczekiwania. Byłeś u dr Łątki prywatnie? Pytam bo taką drogą poszła.
27 października 2019 o 16:27 #66176Jeżeli masz blisko do Opola to i Wrocław niedaleko. Mogę polecić szpital wojskowy na Weigla. Spędzilem tam blisko miesiąc z lędzwiowym. Pacjenci których poznałem na neurochirurgii raczej zadowoleni.
27 października 2019 o 18:15 #66179quote Madzonga1″ post=18844:Hej jestem z Opola i spotkałem ostatnio znajoma z takimi samymi objawami jak ty w Opolu miała operacje na cito tzn 1,5 miesiąca oczekiwania. Byłeś u dr Łątki prywatnie? Pytam bo taką drogą poszła.Tak byłem właśnie u dr. Łątki, na razie termin za dwa lata choć czasem jakieś okienko się trafia i mam czekać może coś znajdą, realnie wiosna jak dobrze pójdzie. Znajoma dostała tel. po dwóch tyg, że ma się stawić, więc po cichu czekam na cud. Nie wiem może za mało narzekałem o swoich dolegliwościach 😆 , ból bólem, ale to już na prawdę zaczyna być niebezpieczne.
Jak się znajoma czuje po tym zabiegu, dolegliwości przeszły?
27 października 2019 o 18:53 #66180Chyba nie masz co liczyć na cud tak długo czeka się w Opolu na zabieg ,rozumiem że lekarz dał ci skierowanie i zawiozłeś je do szpitala, i tam powiedzieli ci o terminie.
Przed tobą jeszcze konsultacja i ustalenie faktycznego terminu tak miał kolega który jest pół roku po zabiegu na dwóch poziomach ruchome dyski.
Czekał dokładnie prawie dwa lata27 października 2019 o 20:05 #66181Masakra , ale czy nie powinno być jakiś priorytetów ? Taka jak u mnie ekstruzja w szyjnym gdzie jest bardzo wąsko gdzie już jest lekki ucisk na rdzeń, gdzie jest tyle objawów neurologicznych chyba powinna być inaczej traktowana. Co innego dostać niedowładu nogi , a co innego serca czy płuc…
27 października 2019 o 21:20 #66182Powiem nieładnie a co kogo to interesuje zostałeś poinformowany o kolejce myślę że takich jak ty jest sporo w tej kolejce.
O kolejności decyduje ordynator chyba że zostaniesz przywieziony na SOR zagrożeniem życia.
Niestety takie mamy realia operują tam tętniaki, guzy mózgu, to są zabiegi które zagrażają życiu.
Oczywiście ucisk w kręgosłupie to też zagrożenie ale widocznie dr Łątka stwierdził że możesz czekać .27 października 2019 o 21:27 #66183A czy wiecie może skąd takie kosmiczne kolejki? Za małe kontrakty z NFZ czy brak lekarzy?
Jakoś w zeszłym roku VitalMedic starał się o kontrakt z NFZ, była petycja do podpisania – myślałem że dostaną a teraz patrzę że chyba nie mają. Przy takich kolejkach nie dawać kolejnym placówkom w rejonie kontraktów albo nie zwiększać limitów (w zależności co lepsze organizacyjnie i gdzie są możliwości “przerobowe”) to dramat. Według mnie to dla wielu pacjentów operacyjnych kręgosłupowych (tych którzy nie mają innych ciężkich schorzeń wymagających bycia pod opieką innych specjalistów przy operacji) operacja w małym ośrodku przez dobrych specjalistów mogłaby być realnie lepsza niż w dużym szpitalu, ze względu na większy spokój i mniejsze szanse na złapanie infekcji od innych.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 października 2019 o 21:59 #66185Te kolejki już były w Opolu 5 lat temu, dobry ośrodek to pacjenci walą z całego kraju,
Ogólnie są limity i kolejki się wydłużają, mam przykład moja koleżanka z pracy czekała na zabieg wymiany biodra 3 lata w znanej klinice i tak uważam że załatwiła to bardzo szybko.
Teść kolegi który pracuje w Niemczech w tej samej klinice czekał na zabieg 2 tygodnie dlatego że niemiecki fundusz płaci za zabieg bez zwłoki.
Co do kontraktów na NFZ w prywatnym szpitalu to temat dyskusyjny bo nie będą zadowoleni pacjenci prywatni i nie zawsze zadowoleni pacjenci na NFZ bo sam zabieg może być bezpłatny ale wiele procedur
dodatkowych już nie np wizyty u lekarza
Następna sprawa to w tym szpitalu leczą lekarze którzy pracują w państwowych placówkach co rodzi konflikt interesów.
Z oficjalnych słów właściciela wynika że są obecnie zadłużeni nie wiem jak to wpływa na ich działalność ,może dlatego mają trudności z uzyskaniem kontraktu.
Mimo że otrzymali by kontrakt na NFZ kolejki by nie zmalał ,27 października 2019 o 23:29 #66187Ja nas podziwiam (w tym i siebie) że mimo takiego sposobu leczenia kręgosłupów z takimi terminami i takimi kosztami w ogóle żyjemy – przy takich terminach to przy ciężkim bólu i niemożliwości funkcjonowania bliżej do eutanazji niż do leczenia. Obawiam się że jakby była w Polsce legalna to nie jedna osoba z kolejki by się zdecydowała. To jest horror.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 października 2019 o 23:43 #66190quote użytkownik421″ post=18856:Ja nas podziwiam (w tym i siebie) że mimo takiego sposobu leczenia kręgosłupów z takimi terminami i takimi kosztami w ogóle żyjemy – przy takich terminach to przy ciężkim bólu i niemożliwości funkcjonowania bliżej do eutanazji niż do leczenia. Obawiam się że jakby była w Polsce legalna to nie jedna osoba z kolejki by się zdecydowała. To jest horror.Powinnością Polaka jest cierpieć:) Dziadek cierpiał za okupacji niemieckiej, ojciec za komuny, to i my musimy cierpieć. A tak na serio to ludzie z takich kolejek pewnie się zapożyczają, bo perspektywa silnego bólu przez 2 lata to gotowy przepis na samobójstwo. Mi pierwszy lekarz powiedział, że na NFZ trzeba czekać 1,5 roku, więc zacząłem pytać najbliższą rodzinę (brat, siostra i rodzice) ile mogliby się dołożyć i większość potrzebnej sumy bym miał. Tylko fartem udało mi się uniknąć tego wydatku, ale i tak bardzo dużo wydałem na wizyty u lekarza, badania i rehabilitacje. Jak ból się u mnie rozchulał to miałem taką sytuację, że zasłabłem w sklepie z bólu i braku snu. Pomogli mi wtedy ludzie, którzy tam byli i pytali oni, czy zadzwonić po karetkę. Powiedziałem, że nie, ale później pomyślałem, że może źle zrobiłem bo jakby mnie zabrali karetką to zrobiliby mi z miejsca operację (teraz wiem, że na pewno by mi nie zrobili, ale wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem. Ogólnie jeśli ktoś nie ma pieniędzy lub ludzi, którzy mu pomogą, to może co najwyżej powoli zdychać w takiej kolejce
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 października 2019 o 04:47 #66193Spotkałem ja jakieś 2 tygodnie po zabiegu dolegliwości z rąk ustąpiły, jedynie ból i sztywność w szyi ale i tak mówiła że o niebo lepiej.
28 października 2019 o 04:53 #66194quote użytkownik421″ post=18852:A czy wiecie może skąd takie kosmiczne kolejki? Za małe kontrakty z NFZ czy brak lekarzy?
Jakoś w zeszłym roku VitalMedic starał się o kontrakt z NFZ, była petycja do podpisania – myślałem że dostaną a teraz patrzę że chyba nie mają. Przy takich kolejkach nie dawać kolejnym placówkom w rejonie kontraktów albo nie zwiększać limitów (w zależności co lepsze organizacyjnie i gdzie są możliwości “przerobowe”) to dramat. Według mnie to dla wielu pacjentów operacyjnych kręgosłupowych (tych którzy nie mają innych ciężkich schorzeń wymagających bycia pod opieką innych specjalistów przy operacji) operacja w małym ośrodku przez dobrych specjalistów mogłaby być realnie lepsza niż w dużym szpitalu, ze względu na większy spokój i mniejsze szanse na złapanie infekcji od innych.Dopytam co z kontraktem z vital medic bo też brałem pod uwage ta opcje w razie w. tylko czekałem na jego podpisanie.
Puki co u mnie rewelacyjnie. więc mogę sobie dalej czekac.28 października 2019 o 05:09 #66195Kolezanka dodała że samotnie wychowuje dzieci.
28 października 2019 o 12:57 #66198@gucio1960 – a dlaczego mówisz że kolejki by się nie skróciły gdyby dodatkowo osobna placówka robiła operacje tylko kręgosłupa? Czy jakby się czekało w kolejce tylko z pacjentami kręgosłupowymi a nie ze wszystkimi neurochirurgicznymi to nie byłoby krócej? No i druga sprawa że dodatkowy kontrakt dla dodatkowej placówki czyli ogólne zwiększenie ilości operacji też chyba skróciłoby kolejki? Tego o niezadowoleniu pacjentów prywatnych z operacji NFZ to nie rozumiem, tutaj wiele placówek tak ma w różnych specjalnościach od lat – różnica jedynie taka że albo czekasz na coś rok albo miesiąc.
28 października 2019 o 16:37 #66199No cóż, ja na samym początku otrzymałem informacje dwa lata kolejki albo 15tys w prywatnej klinice. Tylko do prywatnych klinik mam jakąś niepewność w razie ewentualnych komplikacji czy dodatkowych badań lub ich braku.
28 października 2019 o 23:55 #66207quote użytkownik421″ post=18867:@gucio1960 – a dlaczego mówisz że kolejki by się nie skróciły gdyby dodatkowo osobna placówka robiła operacje tylko kręgosłupa? Czy jakby się czekało w kolejce tylko z pacjentami kręgosłupowymi a nie ze wszystkimi neurochirurgicznymi to nie byłoby krócej? No i druga sprawa że dodatkowy kontrakt dla dodatkowej placówki czyli ogólne zwiększenie ilości operacji też chyba skróciłoby kolejki? Tego o niezadowoleniu pacjentów prywatnych z operacji NFZ to nie rozumiem, tutaj wiele placówek tak ma w różnych specjalnościach od lat – różnica jedynie taka że albo czekasz na coś rok albo miesiąc.Niestety szpital wykonuje wszystkie zabiegi a pomału jest wieloprofilowy,dostanie kontrakt i tak trzeba będzie odstać 2 lata.
Przetestowałem to osobiście w prywatnym szpitalu który miał kontrakt NFZ .był podobny okres kolejki jak w Opolu.
W prywatnym szpitalu NFZ opłacał tylko zabieg reszta była płatna ,wizyty lekarskie 300 zł jedna wizyta ,pobyt 400 zł doba ,ściąganie szwów 200 zł opatrunki nie mówię o płatnym parkingu .
Dlatego nie powinno się łączyć leczenia prywatnego i na NFZ.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 października 2019 o 00:00 #66209quote grego” post=18868:No cóż, ja na samym początku otrzymałem informacje dwa lata kolejki albo 15tys w prywatnej klinice. Tylko do prywatnych klinik mam jakąś niepewność w razie ewentualnych komplikacji czy dodatkowych badań lub ich braku.Widzisz Ja 5 lat temu otrzymałem w Opolu taką samą informacje z tą różnica że zabieg prywatnie kosztował 12 tys.
Miałem te same wątpliwości w sytuacji niepowodzenia ,dalsze leczenie to prawdopodobnie była by stabilizacja i koszt minimum x 2.29 października 2019 o 00:02 #66210Wow. To tutaj tak nie ma – jak się ma operację na NFZ w prywatnym to się za dobę nie płaci i takie rzeczy typu parking. Coś kiepski ten kontrakt takie placówki mają, bardzo.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.