Operacja kręgosłupa w odcinku lędźwiowym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Operacja kręgosłupa w odcinku lędźwiowym
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
maniek.
-
AutorWpisy
-
31 października 2019 o 14:54 #48848
Witam, od 5 lat choruje na przepukline kręgosłupa lędźwiowego w odcinku L4-L5. W czerwcu tego roku zdecydowałem się na operacje, która przeszła bez powikłań. Po operacji miałem trochę ból w nogach i mrowienia oraz ból w plecach, ale nie dokuczał ten ból aż tak bardzo. Dwa tygodnie po operacji nagle doznałem silnego bólu w operowanym miejscu. Udałem się do lekarza, który mnie operował i który prowadzi moją historie choroby. Powiedział, że ustali mi kolejny termin operacji bo porobiły się zrosty. Niestety nie ustalił terminu i poszedł na urlop. Ból dokuczał coraz bardziej. Udałem się do innego lekarza pracującego w tym szpitalu, który znał mój przypadek. Powiedział, że podejmnie się tej operacji i ustalił termin. We wrześniu tego roku odbyła się ta operacja, która jak twierdził lekarz obyła się bez powikłań, lecz czulem się po niej 10 razy gorzej niż po pierwszej. Zgłaszałem ból nóg i pleców, który pomimo leków i kroplówek przeciwbólowych nie ustępował. Zostałem wypisany z ogromnym bólem do domu. Za tydzień udałem się do tego lekarza co mnie operował drugi raz lecz znów kazał się przejść na piętach i palcach i powiedział, że jestem zdrowy. Nie wiedziałem co robić. Znalazłem innego lekarza z innego miasta. Udałem się do niego i co się okazało, że mam przerwany worek oponowy i płyn wyleciał pod skóre i nie zostałem poinformowany o tym po drugiej operacji, zataili to. Lekarz kazał powtorzyć rezonans, ale każe czekać bo sam nie wie co się dzieje w środku. Nie chce za bardzo trzeci raz otwierać i operować bo to już by było zbyt duże obciążenie dla organizmu w tak krótkim czasie a nie wiadomo czy by to pomogło. Mam ustalony kolejny rezonans na końcówke listopada, ale nie wiem gdzie by się z tym jeszcze udać i skonsultować bo ból utrudnia mi normalne funkcjonowanie.
31 października 2019 o 15:43 #66269A na podstawie czego, jakich badań albo jakich objawów lekarz stwierdził, że masz rozerwany worek oponowy? Czy może tylko tak przewidywał taką możliwość? Jakie miałeś objawy bezpośrednio po operacji, a jak jest teraz? Gdzie bolało, pośladek, nogi-bez poprawy tak jak przed operacją i na jaką długość, czy był ból głowy?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 października 2019 o 19:37 #66270Po drugiej operacji nażekałem na ból i zrobili mi rezonans w szpitalu, ale nikt mnie nie poinformował o tym, że został uszkodzony worek oponowy dopiero po wypisie ze szpitala lekarz mi pokazał na płycie obraz tego. Po operacji działała narkoza, lecz jak ustąpiła aż do teraz mam ból nie do wytrzymania. Po operacji miałem zawroty głowy, mam ból stóp i ud od spodu od pośladków, bolą plecy.
1 listopada 2019 o 22:51 #66285Chyba lekarz chce ocenić czy się to wchłania czy nie i czy zmniejsza się ewentualny ucisk tym powodowany czy nie. Ja widziałem pacjentów u których doszło do przerwania worka przy operacji albo u których pękł po operacji – ktoś tu kiedyś pisał że to na tyle delikatny element że wystarczy przetrzeć go przy operacji czymkolwiek żeby pękł – u nich stosowano drenaż plus leżenie 10 dni plackiem z zakazem wstawania. O takim przypadku jak Twój żeby kogoś wypisali z tym ze szpitala to nie słyszałem, raczej słyszałem że ktoś wyszedł po operacji do domu, za jakiś czas pękł worek oponowy, i zostawał od razu przyjmowany z powrotem na drenaż + leżenie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
2 listopada 2019 o 09:55 #66295Użytkownik421, a jakie dokładnie mogą być objawy pęknięcia worka? Zwłaszcza po kilku dniach? Wiadomo teraz szybko wypisują. Jeśli komuś przytrafi się to już w domu to na co zwrócić uwagę? Czy objawy mogą być niezbyt wyraźne, że można je zignorować, zrzucić na osłabienie po operacji? Jeśli tak, to co wtedy, jakie są odległe skutki pęknięcia worka? Jakie dolegliwości np. w ciągu miesiąca po operacji? Jeśli jest możliwe, że pacjent może jakby “przeoczyć” objawy, to jest to jest to groźne. Sama miałam potworny ból głowy w 6 i 7 dobie po operacji już w domu, ale przeszło. Ból po przeciwnej stronie niż operowania, reraz trochę czuję po operowanej, może też coś takie przeszłam, już się trochę wystraszyłam……
2 listopada 2019 o 22:07 #66306Te co mi pacjenci opowiadali to np. ostry ból głowy uniemożliwiający poruszanie się (leżenie jedynie), otworzenie się rany i wylanie płynu rdzeniowo-mózgowego przez nią przy pochyleniu się, albo wylanie się go pod skórę i utworzenie się buły. Nie wiem gdzie w tym tutaj opisywanym przypadku się wylał, ale jak boli to pewnie coś uciska.
Nie wiem czy to możliwe żeby ktoś nie poczuł jak się płyn MR wylewa, podobno migrena jest przy tym zdejmująca człowieka na podłogę.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 listopada 2019 o 07:48 #66307W moim przypadku płyn wylał się pod skóre o czym dowiedziałem się od innych lekarzy, bo ten który mnie operował pomimo tego, że zgłaszałem, że coś jest nie tak w szpitalu zataił to przede mną nawet tydzień po wypisie nie chciał się przyznać, że przerwał worek i co mam dalej z tym robić Jestem miesiąc nawet więcej po operacji i cały czas cierpie zawroty głowy troche ustały, ale ból jest przerażający nie do opisania, w nocy nie mogę spać, w dzień śpie, nie mogę funkcjonować nie wiem już do jakiego lekarza się udać. Na dodatek ostatni lekarz jak zobaczył rezonans powiedział mi, że mam nerwiaka i kazał go obserwować niby nie powinien rość, ale boje sie i martwie tym.
3 listopada 2019 o 12:20 #66308Maniek, piszesz, ból jest przerażający, ale co boli? Głowa, kręgosłup czy noga? A w sprawie nerwiakiaka, to lekarz powiedział gdzie, w kanale kregowym czy gdzie?
3 listopada 2019 o 13:10 #66309Waga, Kręgosłup boli, nogi (stopy), uda od pośladków, ale najbardziej plecy. A nerwiak w ogonie końskim. Tyle na razie o nim wiem.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.