OPERACJA kręgosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › OPERACJA kręgosłupa
- Ten temat ma 18 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 10 months temu przez
paula.
-
AutorWpisy
-
22 listopada 2018 o 12:33 #48668
Cześć. Proszę o informacje czy jeśli zostałam zoperowana za pomocą mikrodisectomii to czy reoperacja może być przeprowadzona endoskopowo. Czy ktoś ma jakiekolwiek informacje na ten temat ?
22 listopada 2018 o 18:00 #63697I jeszcze jedno pytanie : czy druga operacja to już stabilizacja kręgosłupa czy niekoniecznie ? Proszę o odpowiedz.
25 listopada 2018 o 18:58 #63713Nie koniecznie. ja miałam już dwie operacje i nie mam stabilizacji . u nas w otwocku lekarze mówią ze 3 operacja to stabilizacja nie wiem skąd się wzięło to głupie założenie
25 listopada 2018 o 19:00 #63714kiedyś pewien bardzo dobry specjalista od kręgosłupów mi powiedział że do endoskopowych zabiegów nadaję się tylko nie naruszony operecyjnie dysk , wiec chyba w twoim przypadku to odpada.
25 listopada 2018 o 19:02 #63715Cześć. Byłam u neurochirurga, który mnie operował. Stwierdził ze to co wyglada na przepuklinę na rezonansie to blizna i ze niby jest ok. A jak u Ciebie to wyglądało na rezonansie kontrolnym ?
25 listopada 2018 o 19:05 #63716na kontrolnym była to blizna faktycznie i to była jedyna przyczyna całych moich dolegliwości które miałam w tamtym okresie.. ale po czasie wszystko mi się nawróciło obecnie jestem 2 lata po drugiej operacji i jest jeszcze gorzej niż było przed 2 operacją. bo jest i ciasnota kanału kręgowego i ekstruzja i uciski na nerwy
25 listopada 2018 o 19:06 #63717A co Ci teraz dolega ? nawrócił się ból ?? gdzie byłaś operowana
25 listopada 2018 o 19:10 #63718I co planujesz z tym dalej zrobić ? Co mówią lekarze ? Jak wyglada w ogóle Twoje codzienne funkcjonowanie ?
25 listopada 2018 o 19:13 #63719Bol mam w całkiem innym miejscu tj. po stronie prawej na dole i promieniuje do boku i czasami do pośladka. Bardzo boli w nocy. Lekarz twierdzi ze przyczyna jest inna bo na rezonansie niby nie ma ucisku na korzenie. Ale przecież są te uwypuklenia. Nie wiem.. takie to trudne. Idę jeszcze do innego lekarza zeby przeanalizować ten rezonans bo bardzo się martwię.
25 listopada 2018 o 19:15 #63720Mój lekarz który mnie prowadzi że nadaję się tylko do stabiliazacji w czerwcu tego roku zrezygnowałam ze strachu .. ale wcale nie byłam z tego zadowolona .. powiedziałam sobie że tyle ile dam rade to się nie poddam ale od miesiąca ciągle się pogarsza , w zasadzie żyję ciągle na prochach ..a operacji boje się bardzo dlatego że moja druga operacja strasznie się skomplikowała przez zrosty i naprawde boje się ze wkoncu spierdolą coś??miałaś jakies rehabilitacje ? ile czasu juz jestes po zabiegu
25 listopada 2018 o 19:16 #63721Operowana byłam we Wrocławiu. To naprawdę dobry ośrodek. Chodzi o to ze jakbym musiała przejść ponowna operacje to nie chciałabym być operowana znowu w ten sposób, dlatego wcześniej pytałam o endoskopię. Ja mam informacje ze można po innych zabiegach operować endoskopowo.
25 listopada 2018 o 19:17 #63722najgorsze jest to że boli a lekarz twierdzi ze nie ma nic niepokojącego .. ale masz racje idz do innego lekarza konsultuj się
25 listopada 2018 o 19:28 #63723Mogę pomału zacząć chodzić na rehabilitacje wiec zobaczymy jak to dalej będzie. A ile masz lat ? Nie wiem co Ci doradzić. Nasz stan zależy od wielu czynników. Lekarze nie robią niczego na złość przecież ale niestety my pacjenci nie jesteśmy uświadamiani często jakie są konsekwencje i nie wiemy nic tak naprawdę idąc na zabieg. Stabilizacja to poważna sprawa ale Twój stan tez bie pozwala Ci żyć normalnie. Jedyne co Ci mogę doradzić to dokładnie dowiedzieć na temat tych stabilizacji bo są różne metody i może porozmawiać jeszcze z jakimś innym neurochirurgiem.
25 listopada 2018 o 19:36 #63724Ja trzymam się jednego lekarza ,,, nie chcę już sobie mieszać w głowie.. wiem ze lekarz który mnie operował to bardzo dobry fachowiec.. nie zostawił mnie nigdy samej sobie z problemem .. ja mam 28 lat.. a ty ?
25 listopada 2018 o 19:40 #63725Wiesz może z czasem i u ciebie sytuacja się ustabilizuję .. może z czasem tych rehabilitacji trochę zejdzie ból.. wiem ze to zalezy od wielu czynników nie o to chodzi że lekarz musiał zle operacje zrobić tylko o postępowanie po operacyjne bardzo duzo czynników
25 listopada 2018 o 19:41 #63726No to jesteśmy w tym samym wieku. A co z praca i w ogóle przez ten cały okres ? Czy jesteś cały czas na zwolnieniu ? Bo ja mam już dość takiego funkcjonowania.
25 listopada 2018 o 20:00 #63727Wiesz ja bardzo szybko trafiłam na stół w wieku 23 lat miałam już pierwszą operacje .. i tak naprawdę jeszcze nie pracowałam.. a teraz się po prostu nie nadaje.. no ja tez mam dość :/ ile można .. jestesmy młode .. a co bedzie pozniej..
25 listopada 2018 o 20:38 #63728To bardzo smutne że tak młode osoby są po zabiegach a zabiegi nie dały spodziewanego efektu.
Ja dowiedziałem się że mam problem z kręgosłupem dopiero gdy dysk wylał się do kanału kręgowego.
Nigdy nie szanowałem kręgosłupa a nie miał zemną lekko.
Wasze przypadki uświadamiają mi że jak długo będę w miarę funkcjonował to powinienem się rehabilitować.
Zabieg to chyba ostateczność.25 listopada 2018 o 20:55 #63729Tym bardziej że tak jak piszesz nie zawsze dają oczekiwany efekt.. albo jest nadzwyczaj gorzej.. mi naprawdę jest cięzko już wytrzymać w głowie tysiąc myśli.. Czy powinnam iść na operację czy nie.. ale strach wziął górę i nie poszłam .. ale ile uda mi się to odciągnąć w czasie tego nie wiem ..i wierzcie mi że ja tak nie bałam się pierwszej operacji a ni drugiej a tej trzeciej się strasznie boję doświadczona tym co się działo przy drugiej … a co do rehabilitacji to nawet fizjoterapeuci boją się mnie dotknąć.. jak miałam ostatnio rehabilitacje indywidualne to fizjoterapeuta po jednym dniu zrezygnował bo zobaczył że jest naprawdę zle .. wiem ze chciał dobrze chciał mi pomóc ale wyszło tak że przez reszte dni na rehabilitacjach wyłącznie lezałam z nogami w górze w tak zwanej pozycji krzesełkowej nic wiecej. :/
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.