operacja na NFZ czy w prywtnej klinice L5S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › operacja na NFZ czy w prywtnej klinice L5S1
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 10 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
21 października 2018 o 16:41 #48652
witam wszystkich forumowiczów
Potrzebuję podpowiedzi pod kątem operacji co lepsze na NFZ czy w prywatnej klinice jaki szpital/klinika ,neurochirurg co bądź kogo polecacie
Operacja dotyczy mojego taty 58 lat całe życie bardzo aktywne 16 km co dzień rowerem dużo dźwigania .
choroba rozpoczęła przeszło rok temu rwa kulszowa po przejściu 200 m atakowała od pośladka do dużego palca u prawej nogi tata musiał usiąść aby odpuściła rehabilitacja nie przynosiła poprawy tylko wydatek pieniędzy ,teraz nastąpiło pogorszenie około 4 tygodnie temu tata nie może przejść do kibla i z powrotem bo mu nogę rozrywa siedzieć tak że nie może jedyne co może robić to leżeć i to w danej pozycji teraz bierze ketanol w zastrzykach i jakieś sterydy jest znośnie chociaż nie płacze z bólu .
wizyta u neurochirurga w łodzi prof. Jaskólski przyniosła potwierdzenie konieczności operacji termin 31 marca teraz jeszcze inny szpital i kolejny termin jutro się dowiem.
załączam skrina z pierwszego Mr z przed roku .bardzo proszę o podpowiedz gdzie szukać operacji kogo polecacie na co byście postawili
21 października 2018 o 23:36 #63488Screen z przed roku może nie oddawać stanu dzisiejszego ( na jednej z moich wizyt u neurochirurga lekarz stwierdził , że 6 miesięczny wynik/obraz mri jest dla niego za stary).
Co do wyboru operacji NFZ czy w prywatnej klinice to chyba nie ma najmniejszego znaczenia – liczy się opeujący ( to moje zdanie – chodziłem do neurochirurga prywatnie a ciął mnie on sam na NFZ).Za tą wiadomość podziękował(a): kakaroto22 października 2018 o 07:49 #63489Najważniejsze to nowy Rezonans i badanie neurologiczne , które potwierdzi ucisk na nerwy.
Jeśli ucisk na nerwy jest duży to o zabiegu decyduje lekarz operujący.
Najważniejszy jest dobry specjalista operujący kręgosłupy.
Co do wyboru operacji niema znaczenia czy NFZ czy prywatnie liczy się osoba operująca oraz czas.
Niestety kolejka na NFZ jest długa i jeśli ucisk na nerwy jest duży to pozostaje pacjentowi zapłacić za zabieg.
Lekarz musi ocenić czy pacjent może czekać czy powinien wykonać zabieg szybko ,ucisk na nerwy może uszkodzić nerw nie odwracalnie.Za tą wiadomość podziękował(a): kakaroto22 października 2018 o 19:40 #63490plusem operacji w szpitalu jest dłuższa opieka szpitalna, możliwość leczenia ewentualnych powikłań jeszcze w szpitalu; w prywatnych klinikach wychodzi się następnego dnia; minusem NFZ jest czas oczekiwania
Za tą wiadomość podziękował(a): kakaroto23 października 2018 o 01:57 #63495Wszyscy piszecie o wydłużonym czasie oczekiwania na operację na NFZ – ja czekałem 5 dni od wizyty u neurochirurga (wpisał tryb pilny ale ja błagałem o operacje ).
Wizyta prywatnie u neurochirurga( ordynatora) – jak mnie zobaczył/zbadał i wysłuchał to wpisał tryb pilny.Za tą wiadomość podziękował(a): kakaroto23 października 2018 o 09:36 #63497Posiadam nowy Mr z przed 6miesiecy I TK z przed miesiaca badanie przewodnictwa nerw .
Nowy termin w innym szpitalu dostalem z bardzo krotkim czasme oczekiania I chyba Sie na to zdecyduje moj tata .
Jedyne czym mnie znajomi nastraszyli to to ze na nfz rozfinaja miesnie na krgoslupie I ze to jest bardzo nie bezpieczne a prywatnie Malo inwazyjne operacje nie tykaja miesni plecow23 października 2018 o 09:45 #63498A to ciekawe bo Ja też byłem prywatnie dostałem skierowanie do szpitala a tam dowiedziałem się że będą najpierw kwalifikacje potem decyzja ordynatora
kiedy będzie operacja ,pomimo że to ordynator wystawił skierowanie.
Na skierowaniu wpisano termin 6 miesięcy pilnie.
W szpitalu zostałem zaproszony na konsultacje po 2 latach .
Była to kwalifikacja do zabiegu zaproszenie na 5 rano na korytarzu 30 osób i granie w berka ty operacja za tydzień iny pacjent 5 miesięcy a jeszcze inny za rok.
A był to szpital o którym mówi się że jest jednym z lepszych w Polsce. 😛23 października 2018 o 09:56 #63499Jeśli chodzi o zabieg większość prywatnych klinik wykonuje zabieg z dostępu bocznego z obejściem kanału kręgowego endoskopowo.
W klinikach państwowych usuwa się dysk z dostępu od tyłu przez kanał kręgowy ,zazwyczaj trzeba odsuwać nerwy.
Nie zawsze można operować metodą endoskopową i pozostaje metoda tradycyjna.
Plusem zabiegu na NFZ jest możliwość dalszych zabiegów wypadku komplikacji gdzie w prywatnej trzeba liczyć się z dalszymi kosztami.
Są różne opinie który zabieg jest korzystniejszy.Za tą wiadomość podziękował(a): kakaroto23 października 2018 o 13:25 #63500ja 5 tygodni temu miałam operację małoinwazyjną endoskopowa prywatnie, i właśnie mam powikłanie; z bólem po narkozie obudziłam się 20 razy większym niż przed operacją i nieustępującym w żadnej pozycji; rezonans kontrolny i co? rewypuklina lub krwiak (nie da się stwierdzić na 100%); teraz jest lepiej, lekarz mówi że może się wchłonie; także po małoinwazyjnych metodach też są powikłania; w szpitalu pewnie zrobią mikrodiscektomię – to tez małoinwazyjny zabieg (2 cm rozcięcie) a przynajmniej wszystko dokładnie widać;
Za tą wiadomość podziękował(a): kakaroto13 listopada 2018 o 20:51 #63651Cześć. Czy druga operacja może być przeprowadzona w innym szpitalu jeśli pierwsza nie do końca się udała ? Czy raczej lekarz się nie podejmie ? Mam na myśli tym razem prywatna klinikę.
13 listopada 2018 o 21:00 #63652Cześć. A teraz jakie masz objawy ? Ja miałam operacje miesiąc temu i tez mam obawy ze coś jest nie tak bo odczuwam bardzo silny ból. Wizytę u lekarza mam dopiero za 1,5 tygodnia. Miałam disectomie na NFZ.
14 listopada 2018 o 13:19 #63655quote Anja” post=16074:Cześć. Czy druga operacja może być przeprowadzona w innym szpitalu jeśli pierwsza nie do końca się udała ? Czy raczej lekarz się nie podejmie ? Mam na myśli tym razem prywatna klinikę.Ja nie mam pojęcia czy prywatnie w Polsce operują po kimś, czy nie. Na NFZ raczej podobno unika się takich sytuacji – chyba że nie ma możliwości żeby lekarz sam po sobie poprawił.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.