operacja odcinka lędźwiowego a starania o ciąże
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › operacja odcinka lędźwiowego a starania o ciąże
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 4 months temu przez
mardzia2912.
-
AutorWpisy
-
19 października 2015 o 08:00 #48200
Dzień dobry! Jestem 3 miesiące po operacji (lipiec 2015).
Badanie MRI wykazało wypukline dysku l4-l5 i mniejszą l5 – s1,
Podczas operacji wykonano częściową hemilaminectomie l4 prawostronną z częściowym usunięciem dysku l4-l5 i odbarczeniem korzenia l5.Pod koniec października idę dopiero do poradni rehabilitacyjnej.
Moje pytanie dotyczy ciąży. Z mężem staramy się o dzidziusia ale nie wiem czy to nie za wcześnie? Czy powinnam przez jakiś czas wstrzymać się ze staraniami?
Bardzo proszę o odpowiedź, bo pomimo, ze nie tak łatwo to wykonać jakby się zdawało – szansa jest zawsze. A wolę wiedzieć zawczasu, niż za późno.
20 października 2015 o 13:12 #57907Jeśli nie jest za późno, to wstrzymałabym się z tym zachodzeniem do rozmowy z neurochirurgiem, który operował. Powinien Ci odpowiedzieć na to pytanie. Ciąża to duże obciążenie dla kręgosłupa, zwłaszcza pod koniec. A po porodzie też będziesz dźwigać dziecko. Może warto poczekać tych kilka miesięcy? Powodzenia.
20 października 2015 o 13:59 #57908Poczekać raczej mogę 🙂 myśle, że za późno jeszcze nie jest. Najgorzej, że byłam juz u neurochirurga i kompletnie wypadło mi z głowy zapytać 🙁 a nie zapowiedział mi kolejnej już wizyty…) Fakt faktem jak byłam na kontroli miesiąc po operacji, pytałam lekarza (przyszedł na zastępstwo za mojego) to stwierdził, że nie ma żadnych przeciwskazań… ale jakos tak nie określilismy czy już teraz mogę myśleć, czy raczej jeszcze trochę poczekać.
Spytam fizjoterapeutów na rehabilitacji, albo pójdę do lekarza na oddział… może mi odpowie na to pytanie:). Za tydzień idę do poradni rehabilitacyjnej – może tam mi coś powiedzą…:)
Chociaż i tak nie wiem co teraz myśleć, bo teściowi coś się zrobiło z oczami, poszedł do dwóch okulistów prywatnie i jeden powiedział, że musi operować oboje oczu bo ma obustronną zaćmę… a drugi powiedział, że nie ma zaćmy nie ma sensu nic operować… chybaze cos sie pogorszy…28 listopada 2015 o 11:49 #58087Cześć. I jak jaką decyzję podjełaś? Ja mam 15 mczną córeczkę i właśnie dopadło mnie. Mam wypadnięty dysk i sekwestr l5 s1. Miesiąc leżenia, teraz mi lepiej noga prawie nie boli, ale co to za życie, gdy mogę tylko leżeć i stać lub chodzić? Jak mam zajmować się córeczką. Ja praktycznie przechodze to bez leków bo jeszcze karmie. W poniedziałek 30.11. mam wizytę u neurochirurga i zobaczymy co dalej. Pozdrawiam. 🙂
28 listopada 2015 o 12:09 #58088Maria , poczytaj moje posty na forum (miałem lewostronny sekwestr l5/s1). Usunęli mi to i praktycznie po 2-óch tygodniach od wyjścia ze szpitala wróciłem do pracy biurowej.
Rozcięli mi plecy na długość 5 cm , wyciągnęli “dziadostwo” i mam teoretycznie spokój prawie 2 lata.
Mam 2 przepukliny l4/l5 i l5/s1 ale z tym jak narazie da się żyć bo ból jest do zaakceptowania, ostatecznie biorę leki przeciwzapalne a wcześniej żyć mi się nie chciało tak mnie prądem w lewą nogę “waliło”.Za tą wiadomość podziękował(a): mariapk29 listopada 2015 o 16:42 #58092Byłam u lekarza i powiedział mi żebym poczekała do 6 miesięcy po operacji. Niby nie ma przeciwskazań do zajscia w ciążę jednakże ucisk może być uciążliwy i mogą pojawić się bóle.
Ogólnie jestem po operacji i sobie póki co chwalę. Jednakże jak mam czasami mocniejsze bóle to łykam lek Melabax (rozkuczowy) i mi pomaga. (ale nie mozna go chyba łykać podczas karmienia piersią)30 listopada 2015 o 12:59 #58094Adbur właśnie twoją historię pierwszą przeczytałam 😉 dobrze, że jest ok
Madzia2912 to chyba lepiej poczekać, bo w ciąży też wiele leków nie można łykać.
Ile czek się n operację, jak się ją przechodzi? Ja dziś idę do neurochirurga z Krakowa Staszkiewicz. Ciekawa jestem co powie bo prawie mnie nie boli ale rezonans pokazal to co pokazal.30 listopada 2015 o 19:52 #58096czeka się w zależności od decyzji neurochirurga (od 6 do 12msc). Ja miałam operacje na “pilne” bo stwierdzono, że bez niej może dojść do paraliżu kończyn dolnych…
Mnie też nie bolało…czasami jak bardziej się poruszałam (sprzątanie, podnoszenie itp). Po operacji nie mogłam wstawać, dopiero na drugi dzień po obchodzie lekarz zalecił pionizację. No to wstawałam i chodziłam z balkonem, pod wieczór już bez:) 4 dni leżałam i wróciłam do domu 4 tyg starałam się nie siadać (takie było zalecenie), jedynie w ostateczności. Leżałam, chodziłam. Po tym czasie powoli wydłużałam siedzenie.
No i dostałam zalecenie: oszczędnego trybu życia…:)Za tą wiadomość podziękował(a): mariapk30 listopada 2015 o 21:13 #58098Mardzia mam termin operacji na polowe lutego. Pytalam lekarza o ew. Nastepna ciaze to powiedzial, ze nie ma problemow. Porod tez moze byc silami natury ale jak cos, moze dac skierowanie na cc. Powiedzial, ze raczej zle wplywa na kregoslup sama ciaza tzn hormony i ciezar brzuszka.
A kiedy ty mialas operacje? Jak szybko doszlas do siebie? Mialas rehabilotacje? Gdzie cie operowali? 🙂30 listopada 2015 o 21:43 #58100Jeszcze czekam na rehabilitację, ale zostalam skierowana na Pobyt na dziennym oddziale.
30 listopada 2015 o 22:27 #58104Przed operacją czy rehabilitacją
1 grudnia 2015 o 14:56 #58110pewnie, że na rehabilitację 🙂 pomyłka.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.