Opis – MRI kr. lędźwiowego
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Opis – MRI kr. lędźwiowego
- Ten temat ma 34 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 7 months temu przez
alus.
-
AutorWpisy
-
28 stycznia 2013 o 14:08 #47699
Witam
Prośba opisu wyniku rezonansu* Obniżenie wysokości i sygnału krążków międzykręgowych na poziomach L4/L5 i L5/S1.
* Na poziomie L4/L5 centralne uwypuklenie krążka międzykręgowego modeluje worek opony twardej i spłyca zachyłki kanału kręgowego
* Stan po zabiegu na poziomie L5/S1 z centralno-prawobocznym uwypukleniem krążka międzykręgowego do kanału kręgowego, który modeluje worek opony twardej.
* Krążek międzykręgowy zwęża także lewy otwór międzykręgowy pozostając w konflikcie z korzeniem nerwowym.
* Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.Konflikt z korzeniem nerwowym co to oznacza ogólnie?
28 stycznia 2013 o 14:24 #52335quote elektra” post=3677:Konflikt z korzeniem nerwowym co to oznacza ogolnie?Ogólnie oznacza to że mogą boleć plecy i noga.
Obrazek: http://withtrauma.com/images/spinal-disc-herniation.jpg
Film:
Opis:
http://www.spineuniverse.com/conditions/herniated-disc/lumbar-herniated-disc28 stycznia 2013 o 14:35 #52336a jezeli chodzi o wynik MR?
28 stycznia 2013 o 14:45 #52337Pojęcie “obniżenie wysokości krążków międzykręgowych” jest opisane tutaj:
Krążki czyli inaczej dyski ulegając degeneracji (odwodnieniu) zmniejszają swoją objętość a przede wszystkim wysokość, przez co stają się niższe, więc sąsiednie kręgi zbliżają się do siebie -> zmniejsza się odległość pomiędzy nimi.
Przy okazji takie niezdrowe dyski mogą się uwypuklać np. w kierunku nerwów, jak to widać na filmie powyżej.Z opisu wynika, że dwa krążki (dyski) – te pomiędzy kręgami L4 i L5 oraz L5 i S1 są obniżone, czyli uległy dehydratacji.
Dysk pomiędzy kręgami L4 i L5 jest trochę uwypuklony, i styka się z oponą twardą otaczającą nerwy, ale nie powoduje ewidentnego ucisku na nerwy, chociaż zmniejsza przestrzenie przez które nerwy opuszczają kręgosłup na boki (otwory międzykręgowe – widać na filmie).
Dysk pomiędzy kręgami L5 i S1 jest bardziej uwypuklony niż powyższy, i uciska na nerwy. Widać taką sytuację na filmie. Żółte nitki na filmie to nerwy, te odchodzące na boki to korzenie nerwowe, a te przestrzenie przez które korzenie nerwowe wychodzą poza kręgosłup to otwory międzykręgowe.Tu jest jeszcze ładniejsza animacja “konfliktu z korzeniem nerwowym”
28 stycznia 2013 o 15:26 #52338Kolega wyjaśnił Pani wszystko.
28 stycznia 2013 o 15:51 #52340dziekuje za odpowiedzi ja musialam zrobic mr kontrolne poniewaz mam operacje z dostepu przedniego alif sie nazywa ten zabieg. Wczesniej mialam mikrodiscektomie endoskopowa ale dolegliwosci mam bolowe obu nog biodra mnie tez bola i jak mi sie nacisnie na plecy w odcinku ledzwiowym to jeszcze bardziej mi noga prawa zlawszcza dretwieje i sam ucisk na L4 L5 oraz L5i S1 powoduje bol .
28 stycznia 2013 o 16:03 #52341No to wszystko jasne.
A czy po tej operacji endoskopowej była w ogóle przez jakiś czas poprawa, czy od razu było kiepsko?
Pytam bo bywa, że operacja się nie udaje, ale bywa też że operacja się udaje ale po jakimś czasie następuje tzw. rewypuklina i powrót wszystkich dolegliwości.28 stycznia 2013 o 16:16 #52342Po tej operacji wogole nie bylo poprawy lekarz mi powiedział ze do wymiany sa dyski poniewaz sa w srodku puste i jest tez zwyrodnienie tych ze dyskow.Dolegliwosci mi sie nasilily jeszcze bardziej bol jest nie mal ze co dziennie i jest to dla mnie uciazliwe po prostu .Zaczełam tez czesciej odwiedzac ubikacje w sensie ze oddaje mocz w ciagu godziny potrafie odwiedzic ubikacje 8 razy z wyproznianiem raz mam problem a raz nie mam a podczas przechodza mi takie prady w miejscu jak jest kosc ogonowa . I ogolnie juz nie wiem jak mam nawet siedziec czy czuje ucisk w kazdej pozycji na odcinku ledzwiowym .
28 stycznia 2013 o 19:45 #52345A gdzie sie Pani leczy? W sensie (jaki ośrodek wykonywał zabieg).
28 stycznia 2013 o 20:51 #52349lecze sie w Bydgoszczy
31 stycznia 2013 o 09:37 #52372elektra, a dlaczego musisz czekać na operację?
Dłuższe pozostawanie w takim stanie chyba nie jest dobre dla Twojego zdrowia31 stycznia 2013 o 12:39 #52373Po mimo tego ze na skierowaniu lekarskim mam PILNE!!!! to niestety czekam juz 6 miesiecy od ostatniej mikrodiscektomii ale z tego wzgledu ze sa kolejki bo taka jest nasza sluzba zdrowia to niestety to sie ciagnie za mna Nie biore juz tabletek przeciwbólowych bo one nie pomagaja mi juz a mnie co dziennie dretwieja nogi w nocy pala mnie i bola oraz dretwienia czuje takie nie przyjemne .W dzien sie tez mecze bo kregoslup daje znac o sobie nie moge sie wygiac pochylic do przodu nawet sklonu nie zrobie jest to dla mnie uciazliwe i juz po prostu nie moge sie doczekac kiedy mnie zoperują.
Dodałam zdjecia ogolnie mojego kregoslupa jeszcze z przed mikrodiscektomii jak dam rade to wysle zdjecia po mikrodiscektomii31 stycznia 2013 o 12:42 #5237431 stycznia 2013 o 15:22 #5237631 stycznia 2013 o 21:22 #52378quote elektra” post=3720:Po mimo tego ze na skierowaniu lekarskim mam PILNE!!!! to niestety czekam juz 6 miesiecy od ostatniej mikrodiscektomii ale z tego wzgledu ze sa kolejki bo taka jest nasza sluzba zdrowiaProponował bym się skontaktować np. bezpośrednio z ordynatorem/dyrektorem i zapytać, czy aby nie zaszła jakaś pomyłka/przeoczenie w terminach ze strony osób pracujących w rejestracji. Mi kiedyś panie w rejestracji na TK powiedziały “Tu każdy kto przychodzi to ma napisane PILNE”. Potem się okazywało, że w większości tych “pilnych” przypadków nic poważnego się nie działo.
I nie mam na myśli kłótni, tylko grzeczne upewnienie się, że stan w jakim jesteś pozwala na dalsze bezpieczne czekanie na niewiadomy termin.
Prof. Kiwierski (http://poczet.mp.pl/poczet/show.html?id=10508) napisał w swojej książce coś takiego:
„W razie stwierdzenia znacznego stopnia ucisku na elementy nerwowe, należy pacjenta nakłaniać do niezwłocznego poddania się operacji. Długotrwały ucisk korzenia doprowadza w następstwie jego drażnienia lub niedokrwienia do rozwoju zmian śródpniowych, których najsprawniejszy chirurg nie jest w stanie usunąć”.
Skoro masz nietrzymanie moczu, to jednak może lepiej się upewnić czy to tak sobie może czekać.
To taka moja nie-lekarska porada – myślę że bezpieczniej zapytać.1 lutego 2013 o 07:45 #52379Dziekuje uzytkowniku za odpowiedz. :cheer: Niestety nie jestem w stanie nic zrobic wiecej jedynie czekac zapewniono mnie ze to bedzie na pewno w miesiacu lutym ale mam po prostu czekac na telefon. Jesli chodzi o chodzenie co chwile do wc to tylko z tego powodu ze z powodu chyba tego ucisku musze oddawac mocz jedynie nie trzymanie moczu mam wtedy gdy kichne i kaszlne .
Uwazam ze pacjenci ktorzy sa chorzy i borykaja sie z takimi uciskami jak ja to nie powinno byc takiego czegos jak kolejka ;dlatego ze to jest kregoslup ….Trudno poczekam jeszcze dzis jest juz luty wiec jest nadzieja ze telefon do mnie wkoncu zadzwoni..1 lutego 2013 o 09:05 #52380quote elektra” post=3726:Uwazam ze pacjenci ktorzy sa chorzy i borykaja sie z takimi uciskami jak ja to nie powinno byc takiego czegos jak kolejkaMoże w Polsce brakuje osób chorych i niepełnosprawnych, za dużo jest osób zdrowych chętnych do pracy, nie ma komu dawać pieniędzy z zasiłków, więc szpitale zwlekają z leczeniem.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra1 lutego 2013 o 14:09 #52381jesli chodzi o Mr po mikrodiscektomii da rade cos ze zdjec ustalic? Z lekarzem jeszcze sie nie widzialam :silly:
1 lutego 2013 o 15:15 #52382Wydaje mi się, że jedyny przekrój strzałkowy, który zamieściłaś, zawiera kręg a nie dysk. Nie wiem czy widać na nim w ogóle jakiś fragment dysku. Widać zdaje się skrzywienie kręgosłupa, bo kręg nie jest na przekroju symetryczny. A zamieszczone przekroje osiowe pokazują centralną część kanału, a nie otwory międzykręgowe. Więc akurat te konkretne zdjęcia które wybrałaś spośród innych, chyba niewiele mają wspólnego z opisem który zamieściłaś na początku.
quote elektra” post=3728:jesli chodzi o Mr po mikrodiscektomii da rade cos ze zdjec ustalic? Z lekarzem jeszcze sie nie widzialam :silly:Tutaj jest regulamin forum, wersja niestety robocza:
https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/regulamin
Forum nie zastępuje wizyty u lekarza, forum nie operuje. Jeśli chodzi o pomoc w zrozumieniu w jakimś stopniu rezonansu – OK (chociaż wydaje mi się że filmy z początku tego wątku wyjaśniają opis dokładnie), ale podejmowanie jakiejkolwiek decyzji na podstawie tego jest wykluczone.1 lutego 2013 o 17:07 #52383no tak mysle ze najlepiej jak lekarz zobaczy bo przeciez jak sie oglada plytkę to w postaci “ruchomej “powiedzmy ze sa;)
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.