Opis rezonansu – prośba o opinie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Opis rezonansu – prośba o opinie
Otagowano: odcinek lędźwiowy, odcinek szyjny, opis, rezonans kręgosłupa
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 października 2021 o 21:05 #69713
Witam,
dostałem taki opis po rezonansie kręgosłupa. Chciałbym poprosić o ocenę i wskazanie czy któreś z tych dolegliwości są poważne? Rezonans wykonałem gdyż czuje lekkie drętwienie i osłabienie prawej ręki. Wnioskuje, że przyczyną może być przepuklina w odcinku szyjnym? Czy taka przepuklina 3 mm jest dużą zmianą?Attachments:
You must be logged in to view attached files.8 października 2021 o 01:41 #69724nic kompletnie
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
8 października 2021 o 07:49 #69725nic kompletnie, to znaczy?
8 października 2021 o 15:36 #69726nic kompletnie istotnego dla stanu zdrowia / bez związku z dolegliwościami
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
8 października 2021 o 16:34 #69727Ciężko tego nie skomentować.
@admin
Nie zgadzam się z Panem profesorem. Zastanawiam się, dlaczego Pan tak twierdzi? Czy jest to jakaś sztuczka, żeby pacjent przeczekał moment epizodu bólowego i dolegliwości spowodowanych przepukliną do momentu kiedy organizm sobie z tym poradzi? A może to ignorancja?
Rykoszetem zdobyłem trochę wiedzy na temat kręgosłupa, a przede wszystkim doświadczyłem na sobie bólu z wszystkich możliwych odcinków i doskonale wiem, co to znaczy drętwienie i osłabienie ręki czy nogi przez ucisk przepukliny. Wiem również, jak to jest przejść operację, która pomaga (przynajmniej na jakiś czas) i jak to jest przeczekać okresy bólu i dać organizmowi czas na samowyleczenie. Dlatego naprawdę dziwi mnie taka ocena.
@wasikowski
Nie jestem lekarzem, ale wg mnie istnieje korelacja pomiędzy tym co w opisie, a drętwieniem ręki. Miałem podobnie, kilka lat temu zaczęła mnie boleć szyja. Zrobiłem rezonans (zdjęcia w moim wątku) i wyszła mała wypuklina, bodajże C5/C6. Miałem promieniowanie bólu i drętwienie aż do palców ręki. Po kilku miesiącach przeszło, w sumie to nawet nie robiłem nic specjalnego, żeby nie pogorszyć stanu. Do dzisiaj miewam epizody bólowe (kilka gorszych dni w roku, po przeciążeniach lub nagłym skręcie), lecz udaje mi się nad tym panować. Oczywiście nie jest to duża zmiana, ale krążek jest już delikatnie uszkodzony i odwodniony, więc trzeba na to uważać. Dlatego unikam wielu pozycji i staram się ćwiczyć i aktywować mięśnie wokół. Jeżeli chodzi o pozostałe odcinki kręgosłupa to podobnie. Jedna uwaga, mniej rozciągania, więcej stabilizacji. Ja niestety dużo czasu poświęcałem na rozciąganie, co krótkoterminowo daje fajny efekt, ale długoterminowo działa to negatywnie na kręgosłup (odsyłam tutaj do książek dr McGilla). Także DOBRY fizjoterapeuta i ćwiczenia, ćwiczenia, ćwiczenia!- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
9 października 2021 o 16:27 #69728Niestety nie mam na tyle czasu żeby pisać długie elaboraty. Opisana powyżej wypuklina nie powoduje dolegliwości. Kropka.
W naszym – chirurgów – interesie jest operować jak najwięcej, z tego żyjemy. Jednak uczciwość nakazuje być powsciagliwym, nie wolno operować bez wskazań, nigdy tego nie robię. Chociaż często się tym spotkam.
I ostatnia rzecz: operacja nie może pomóc “na jakiś czas”. Na pewno znajdzie Pan mnóstwo chirurgów chętnych do opracowania, ja w takich sytuacjach dziękuję bardzo ale nie.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
10 października 2021 o 16:13 #69729Jak ja się leczyłem to przy wątpliwościach co do MRI szyi robili pogłębiony test objawu szczytowego – zadziałał jak elektrostymulacja prądem w mięsień ręki, do tego miałem ciągle spięte mięśnie szyi tak że jakby wydaje mi się że wyszło że segment się słabiutko trzyma.
Niestety nie jestem lekarzem i nie wiem na ile da się przewidzieć stopień odkształcania się danego dysku.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.