Ośrodki leczenia kręgosłupa C
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Ośrodki leczenia kręgosłupa C
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years temu przez
hanka.
-
AutorWpisy
-
9 listopada 2020 o 11:55 #49032
Witam,
na wstępie napiszę, że miałem operację kręgosłupa C 10 lat temu. C5/C6 na sztywno spondylodeza – odbarczenie kanału kręgowego. W między czasie wysyłany byłem do różnych ośrodków w PL m.in. Zakopane, Stocker. Ortopeda mnie prowadzący twierdził, że jedynie takie ośrodki są w stanie podjąć się dalszego leczenia. Jednak będąc w Zakopanem zostałem wysłany do Kliniki we Wrocławiu z uwagi na uszkodzenie splotu, który również miałem operowany. Z uwagi na brak funduszy do Wrocławia nie dotarłem. Obecnie to i tak chyba bez znaczenia bo wszyscy chirurdzy zwolnili się jednego dnia.
Prywatnie będąc u Pani Baranowskiej (Stocker) zostałem poinformowany, że kanał kręgowy jest szeroki i na tą chwilę nie do zabiegu -/ do Pana Baranowskiego była bardzo długa kolejka – już pewnie wiem dlaczego/. Macie może jakieś doświadczenia z Stockerem, chodzi mi o Państwo Baranowskich ?
Mimo wszystko z uwagi na objawy – problemy z rękami i ciągły ból przewlekły – karku, ramion i lewego oka odwiedziłem kolejnego neurochirurga, który w skrócie powiedział umywa ręce. Co prawda kazał mi dodatkowo wykonać rtg czynnościowe kręg. C gdzie w opisie zapisano nieznaczna niestabilność na poziomie c4/c5. Według niego niestabilność jest jednak lekka.
Jakbym czuł się komfortowo to bym nigdzie nie szukał, żadnego leczenia jednak różowo nie jest. Cały czas od dnia wypadku jestem na prochach i obecnie na baclofenie – dawki w zależności od samopoczucia.
Zastanawiam się już czy nie odpuścić tematu szukania leczenia, jednak czasami mam jeszcze zryw, że może będzie lepiej 🙂
moglibyście napisać gdzie warto jeszcze skonsultować ? Wiadomo teraz covid, ale przecież wszystko przecież musi wrócić do normalności.
Pozdrawiam10 listopada 2020 o 06:08 #67896Warto skonsultować u Głowackiego Warszawa. Jeśli jest ucisk na rdzeń to zrobi w miarę szybko na nfz. W pozostałych przypadkach, myślę, że lepiej być w tej kolejce, niż nie robić nic. A lekarz jest dobry i podejmuje się trudnych przypadków.
Byłam u Baranowskiego, nie podobało mi się podejście do pacjenta, i nie taki skory do trudniejszych zadań.Za tą wiadomość podziękował(a): kurama10 listopada 2020 o 09:34 #67897Witam,
wielkie dzięki za odpowiedź i rady. Mogłaby mi Pani napisać gdzie najlepiej umówić się na wizytę ? Widzę, że są również wizyty online 🙂 ale chyba jestem starej daty bardziej preferuję pacjent- lekarz, mimo tego, że muszę dojechać ok 250 km do W-wy.
Wszelkie uwagi i rady mile widziane.
Pozdrawiam10 listopada 2020 o 12:06 #67899Kiedyś w Szczecinie był doktor Sagan o którym mówiono że jest bardzo dobry od kiepskich przypadków, nie wiem czy nadal jest.
We Wrocławiu lekarze od przeszczepów chyba złożyli wypowiedzenie z okresem wypowiedzenia do końca roku – może jeszcze pracują. Takiego ośrodka jak tam chyba nie ma drugiego w Polsce, nawet jeśli ci lekarze przestaną tam przyjmować to gdzieś chyba będą w Polsce – może warto śledzić dalszy rozwój sytuacji.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama10 listopada 2020 o 13:14 #67900Witam,
dziękuję za odpowiedź. Wrocław cały czas śledzę. 🙂 Na pewno w czasie dodatkowo muszę skonsultować moją rękę.
Niesmak po wizytach gdzie człowiek wydał tylko kasę pozostaje bardzo długo w głowie, jednak chęć poprawy bierze często górę. Szkoda tyko, że wielu lekarzy nie widzi z czym potrafi borykać się taki pacjent, który mimo problemów finansowych jest w stanie jeździć po całym kraju i jeszcze płacić priv za wizytę 🙂 O Szczecinie słyszałem o bardzo dobrym ośrodku już jakis czas temu. Ode mnie to wszędzie i tak daleko i W-wa jest po środku 🙂 Z dojazdem muszę liczyć siły na zamiary 🙂
Pozdrawiam10 listopada 2020 o 17:37 #67901Do dr Głowackiego, do wyboru, zależy jake godziny i miejsca Warszawy odpowiadają. Na Żoliborzu – Homooptimus, CM Gamma, Ortopedika na Modlińskiej – Białołęka. Na nfz operuje w Grodzisku Mazowieckim. W przypadku ucisku na rdzeń termin może szybko, w pozostałych przypadkach pewnie trzeba teraz sporo poczekać, albo komercja.
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama10 listopada 2020 o 18:33 #67902Wielkie dzięki 🙂
Pozdrawiam
10 listopada 2020 o 19:02 #67903Ja coś więcej potrzeba to chętnie pomogę, proszę napisać wiadomość prywatną poprzez forum albo ew. na adres mail czy tel.
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama8 września 2021 o 17:47 #69567Pozdrawiam Wszystkich.
Chciałem zapytać osoby po operacji szyjnego czy zdarzyło się Wam mocne zawroty głowy po położeniu na płasko ? Od kilku dni dosłownie karuzela w nocy, aż przed spaniem zaczynam mieć lęki.byłbym wdzięczny za jakiś odzew.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 września 2021 o 18:35 #69568Mnie nie. Tylko przy podnoszeniu głowy z poduszki miałem ból i zawroty głowy pewnie z bólu, przez kilka tygodni podnosiłem głowę z poduszki rękami żeby nie ruszać rozcinanym mięśniem i nie wywoływać bólu. Po wstaniu było OK. A jak dawno od operacji jest?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
9 września 2021 o 07:36 #69569Tu problem, że aż w 2009r. , prawie rok temu miałem kryzys i byłem na kilku konsultacjach co do C, ale jak mi wytłumaczono to niby wszystko jest ok., kanał szeroki jeszcze. Niby wszystko ok tylko pacjent lichy bo funkcjonować nie może 🙂 Ogólnie to w 2009 miałem odbarczenie kanału kręgowego na C5/C6 – zrobione na sztywno, po wypadku ale już wtedy w MRI miałem dyskopatię od c3 do c7. Przy ostatnich konsultacjach jedynie jeden lekarz jak już mocniej poprosiłem stwierdził również niestabilność na c4/c5 w rtg dynamicznym – niewielkie załamanie osi długiej kręgosłupa w tyłozgięciu również załamanie osi c4/c5. nie wiem co jest bo jakaś masakra – bo objawy jedynie jak leżę na plecach, ale tak mocne – a ja nienawidzę karuzeli 🙂 dostałem na cito neurologa. prywatnie mam na koniec września. do tego czasu pewnie samo przejdzie 🙂
Ogólnie to założyłem ten temat co do ośrodków leczenia kr. C, bo już sam nie wiem co i jak 🙂
Pozdrawiam9 września 2021 o 22:28 #69574To chyba mały związek z operacją, raczej należałoby porównać rezonans z wtedy z obecnym i poszukać problemu.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
10 września 2021 o 06:58 #69575Dzień dobry,
racja, że nie ma związku z operacją. Tylko czy takie objawy może powodować kr. C ? Jedynie co to pozostała mi pokora i czekać na wizytę 🙂
Pozdrawiam10 września 2021 o 09:05 #69576Kurama, zrób badanie błędników (ENG, VNG), jeśli błedniki będą o.k. to ja bym obstawiała kręgosłup. Laryngolog może Ci dać skierowanie na badania. Można też sprawdzić przepływy w tętnicach kręgowych, czy są prawidłowe. Kiedyś miałam te badania, bo miałam okropne zawroty, stąd wiem.
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.