Osteochondroza
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Osteochondroza
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 5 months temu przez
owca.
-
AutorWpisy
-
21 marca 2021 o 15:56 #49115
Hej Kregoslupowcy 😉 Czy jest tu ktos komu rowniez stwierdzono osteochondroze i wie moze cos wiecej na ten temat lub ma jakies linki albo artykuly zeby sie lepiej poinformowac? U mnie osteochondroza w odcinku ledzwiowym. Do tego kifoza zamiast lordozy ledzwiowej i duza dyskopatia S1 L5. Z tych powodow jestem wlasnie swiezo po operacji ALIF i dochodze do siebie. Pozdrowienia
21 marca 2021 o 22:34 #68473Hej Owca! Niestety nie wiem nic na ten temat, ale mam ogromną prośbę o opisanie całego procesu okołooperacyjnego (w oddzielnym temacie – interesuje mnie wszystko, od przygotowań do operacji po po dzień dzisiejszy, zalecenia i rokowania), bo niedługo czeka mnie ALIF na dwóch poziomach. Nie ma to jak bezpośrednie spojrzenie pacjenta. Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrówka! 🙂
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
22 marca 2021 o 16:33 #68475Hej Iggy! Jasne, chetnie opisze, nawet moze to bedzie dobre zeby jakos emocje przepracowac 😉 Chociaz u mnie to aktualnie bardzo swieza sprawa, gdyz jestem akurat tydzien po operacji, wiec nie wiem jak bedzie dalej, co sie jeszcze wszystko wydarzy itd. No i ja mam jeden poziom, a operacja byla w Szwajcarii (bo tu aktualnie mieszkam) A kiedy masz operacje?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 marca 2021 o 22:49 #68477W razie czego polecam dział http://forum.drkregoslup.pl/forum/forum-dla-osob-zarejestrowanych
“emocje przepracowac” – super ujęte. Po sobie wiem że zbyt często jest chęć szybkiego napisania wszystkim że jest cudownie i to za szybkie napisanie bywa momentem przełomowym kiedy 2 dni później się zdaje sobie sprawę że chyba się chciało więcej i szybciej niż jest, bez pokory. Jakbym mógł coś doradzić w dokumentowaniu się to jakby ktoś miał inwencję twórczą pokazania jak jest po operacji to mógłby nakręcić jakieś filmy np. jak chodzi czy się porusza bez widocznej twarzy czy rzeczy prywatnych, i to opublikować albo nie po kilku miesiącach jak już będzie wiedzieć sam na czym stoi, bo ciężko jest sobie np. wróżyć.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): owca23 marca 2021 o 07:06 #68478@Owca
Dokładnie, też chcę założyć oddzielny wątek i dodawać posty co jakiś czas. Widzę, ile wnosiły do mojej wiedzy i przyspieszyły diagnozowanie posty innych użytkowników na tym forum. A historie, szczególnie te pozytywne, kiedy ludzie walczą latami z bólem, a później piszą że jest już dobrze i nagle znikają z forum są bardzo motywujące i zachęcające do poddania się operacji.
Jeżeli chodzi o mnie to dogaduję szczegóły operacji i jak tylko będę wszystko wiedział otwieram wątek i opiszę swoją historię.@użytkownik421
Mam taki plan żeby nagrywać filmy, myślałem nawet o YT – jest trochę relacji z zagranicy, ale w Polsce nie znalazłem nikogo z ALIFem na dwóch poziomach. Chociaż nie jestem raczej osobą fotogeniczną, więc pewnie decyzję o publikacji podejmę później, po zgromadzeniu materiałów i ich obejrzeniu po jakimś czasie, jak opadną emocje.- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
Za tą wiadomość podziękowali: owca, uzytkownik42128 marca 2021 o 14:22 #68488uzytkownik421: no wlasnie zgadzam sie z Toba, a widze, ze Ty masz doswiadczenie z operacjami niestety ogromne…tez dlatego podchodze do tego ostroznie, moze nawet zbyt ostroznie (cos w rodzaju zeby nie zapeszyc 😉 Powoli bede tez cos opisywac. Co do nagran, to ja mam za duze trudnosci techniczne do takich rzeczy. Poza tym po stabilizacji jednopoziomowej nie jest to (na szczescie) jakos specjalnie spektakularne.
Iggy: powoli bede opisywac wrazenia, ale potrzebuje troche czasu. Ale ogarniam powoli pisanie na laptopie na lezaco takze spoko 😉 Jutro mina 2 tygodnie od mojej operacji, zdejma mi tez klamry z rany. Jak mowie jestem ostrozna w ocenach, ale jak narazie jest dobrze! 🙂 Z dolegliwosci pooperacyjnych, to najgorsze byly w pierwszym tygodniu problemy z trawieniem i zaparciami, co niestety podobno przy operacji ALIF prawie u wszystkich wystepuje. Jelita sa podczas operacji przesuwane, przez co pozniej, jak to okreslil moj lekarz, sa obrazone i nie pracuja 😉
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 marca 2021 o 23:27 #68496@Iggy – toteż ja też nikogo nie namawiam do publikacji swojego wizerunku z decyzją podejmowaną na morfinie 🙂 Co do fotogeniczności to kiedyś jak pytałem lekarzy o opuchliznę na plecach po operacjach to mi powiedzieli “Jakby to Panu powiedzieć.. Z tyłu modelem już Pan nie będzie. Ale z przodu też Pan nie jest to nie ma się co przejmować :)” 🙂
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
10 kwietnia 2021 o 08:22 #68564to niezly komplement dostales 😆
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.