Pamiec bolowa, bole przewlekle
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Pamiec bolowa, bole przewlekle
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
19 lutego 2022 o 18:22 #70513
Wydaje mi sie, ze na naszym forum niewiele miejsca poswieca sie tzw. pamieci bolowej, ktora moze sie wyksztalcic w ukladzie nerwowym na skutek boli przewleklych. Jest to znane niestety szczegolnie w przypadku bolow kregoslupa. Mam nadzieje, ze mamy tu jak najmniej osob z tym problemem, ale mysle, ze jest to wazne pomyslec rowniez o tym aspekcie. Czy ktos z Was interesowal sie tym zagadnieniem dokladniej lub moze ma jakies doswiadczenia z terapiami temu poswieconymi?
20 lutego 2022 o 00:18 #70514Czy możesz napisać kilka zdań opisu o co mniej więcej chodzi w tym określeniu “pamięć bólowa”?
Mnie się kojarzy to ze swoich przeżyć dwiema rzeczami które mogą z tematem nie mieć nic wspólnego:
1) katastrofalny wpływ ostrego bólu przewlekłego na pamięć krótkotrwałą i uczenie się
2) absolutna niechęć do lekarzy którzy mówili że ból może pochodzić z głowy jako że w samym operowanym wielokrotnie odcinku lędźwiowym nie mam już żadnego bólu który w nim miałem po usunięciu wszystkich przyczyn, mimo że wpakowanie się w chorobę spowodowało na tyle dużo innych problemów że mógłbym wymyślać że tam mam ból (byłoby to zgodne zresztą z opinią tych lekarzy którzy mówili że skoro tam było operowane to już musi boleć i że nie ma sensu więcej tego operować mimo że były tam problemy widoczne na MRI..), ale bolą mnie “tylko” stawy krzyżowo biodrowe (zima to ogromnie pogarsza) i coś w szyi po upadku.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 lutego 2022 o 22:13 #70526W pamieci bolowej, czy pamieci bolu, chodzi mniej wiecej o to, ze po dlugich doswiadczeniach bolowych nadal mozemy odczuwac bol, mimo, ze jego przyczyna w ciele zostala usunieta lub intensywniejszy bol, mimo ze przyczyna sie nie pogorszyla lub nie poglebila.
Rozumiem to tak, ze bole przewlekle tak moga “przeprogramowac” uklad nerwowy, ze on pozniej nadal wysyla sygnaly, ze boli albo moze tez byc bardziej wrazliwy na bol.
Moze rzeczywiscie ktos, kto mowil, ze “bol pochodzi z glowy” mial cos takiego na mysli, ale absolutnie nie chodzi w tym o to, ze tego bolu nie ma, lub ,ze “ktos go wymyslil”. Niestety jest on jak najbardziej obecny i stal sie jakby odrebna jednostka chorobowa. Troche podobny jest chyba fenomen boli fantomowych, gdzie boli np. amputowana konczyna.
21 lutego 2022 o 16:25 #70530Rozumiem.
Ja nie mogę powiedzieć żebym miał przez te lata coś takiego jak opisałaś, natomiast miałem po niedowładzie nóg przy ich rehabilitacji paraliżujący strach tak że bardzo niepewnie chodziłem mając w pamięci jak ciężko było się wcześniej poruszać i jakie nogi były “ciężkie” (jak z workami po 50kg). Pomogło to przezwyciężyć niespodziewanie przejechanie się wyciągiem krzesełkowym kilka razy przy kolejnych miesiącach rehabilitacji, tzn. odblokowało to ten ciągły strach że zaraz znów przestanę móc normalnie chodzić i dało jakąś większą pewność przy rehabilitacji/wzmacnianiu nóg.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 lutego 2022 o 22:36 #70531to ciekawe. A masz jakies wytlumaczenie czemu wyciag pomogl? Nogi wydawaly sie dzieki temu jakos “lzejsze”?
Ja przyznam, ze wizja boli chronicznych utrwalonych w pamieci bolu w mozgu znacznie ulatwila mi decyzje o operacji kregoslupa. Jak widzialam, ze wszystko sie z biegiem czasu systematycznie pogarsza, a lekarz powiedzial, ze samo juz sie nie naprawi, tylko bedzie dalej coraz gorzej, to wolalam za dlugo nie czekac.
Teraz jest wszystko dobrze i odpukac nic mi nie dolega, ale mam czasami takie krotkie momenty, w ktorych tak jakby przez chwile przypominam sobie bol nogi. Trudno to opisac – to trwa chwile i nie jest to bol, tylko tak jakby wlasnie wspomnienie bolu, ale odczuwane w ciele, w tym miejscu, ktore kiedys bolalo. Nigdy wczesniej nie mialam czegos takiego. Ale to chyba raczej nie ma nic wspolnego z pamiecia bolowa.
25 lutego 2022 o 01:53 #70538Nie mam wytłumaczenia. Różnica taka że na ziemi chodząc ogromna siła wkładana w ruszanie nogami, a na wyciągu uczucie lekkości nóg ale w połączeniu z ich ruszaniem się. Teoretycznie na krześle rehabilitacyjnym powinno być to samo, ale to nie było to samo, to coś odblokowało w głowie.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.