Pieczenie pośladkòw i napięcie tylnego pasma
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Pieczenie pośladkòw i napięcie tylnego pasma
- Ten temat ma 46 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 sierpnia 2019 o 20:32 #48805
Dzień dobry.
Od 6 lat walczę z pieczeniem pośladków i ud od strony zewnętrznej do tego napięcie całego tylnego pasma mięśni jest tragiczne nie mogę siedzieć i stać po ok 40 min spacerowania zaczyna się mocne spiecie całej tylnej taśmy mięśniowej.
Wcześniej miałem problemy z biodrem lecz najlepsi ortopedzi twierdza że te objawy to nie biodra.
Czy takie objawy mogą być związane z kręgosłupem?
Rezonans odcinka ledzwiowego:
Ciasnota dla korzeni na poziomie l4 l5 s1 głównie zmiany zwyrodnieniowe27 sierpnia 2019 o 07:19 #65694Cześć. No masz stwierdzoną “ciasnotę” przy korzeniach nerwowych, więc jest jakieś lekkie ich drażnienie. A czasem nie masz tyłka podwiniętego do góry, znaczy przodopochylenia miednicy? Przy przykurczu mięśni grzbietu, pośladków, pojawia się pieczenie, które potrafi promieniować na pośladki, uda, łydki, stopy. To jest taki standard przy problemach z odcinkiem L-S.
27 sierpnia 2019 o 07:40 #65695Bingo.Mam taki problem rehabilituje to już od ponad roku ale bez efektòw. Czy jakieś blokady mogą pomóc?
27 sierpnia 2019 o 11:02 #656976 lat się z tym mecze nie mogę siedzieć stać i leżeć.
Rehabilitacja nie pomaga po dłuższym chodzeniu mięśnie się spinaja musiałem zrezygnować z pracy.
Rano wstaje połamany lekki skłon i odcinek ledzwiowy aż trzeszczy.
Czy możecie podpowiedzieć do kogo się udać najlepiej dolnyslask ale może być całą Polska.27 sierpnia 2019 o 14:21 #65703Na czym polegała Twoja dotychczasowa rehabilitacja?
27 sierpnia 2019 o 14:34 #65704Wizyty u chiropraktyka i nastawienie.Fizjoterapeuta wzmacnianie mięśni pośladków oraz mięśni brzucha praca nad rozciagnieciem tylnego pasma mięśniowego.
Do tego basen i dużo roweru.27 sierpnia 2019 o 14:43 #65705A próbowałeś rozluźniać spięte mięśnie przy pomocy rollowania wałkiem piankowym lub piłeczką? Chodzi o uwalnianie tzw. punktów spustowych w mięśniach.
27 sierpnia 2019 o 15:05 #65706Tak z rehabilitantem poprawa była na bardzo krótki czas może 30 min.
27 sierpnia 2019 o 15:48 #65707A we własnym zakresie próbowałeś się rozciągać? Ja też chodziłem po różnych zabiegach, rehabilitantach i jeden się mnie o to zapytał, czy się rozciągam? Ja na to, że nie bo się boję. Ale jak zacząłem ćwiczyć sam w domu na karimacie, rolowanie i rozciąganie, to przestały nawracać ostre stany, które miałem co 2-3 miesiące. Po nich tylko było łóżko przez ok. 7 dni. Generalnie ćwiczyłem to, co pokazuje Marek Purczyński na You Tube. Sam diagnozowałem, co mam przykurczone i starałem się punktowo pracować nad tym. Zdecydowanie powstrzymałbym się od robienia tak zachwalanych przeprostów. W przypadku przykurczonej tylnej taśmy bardzo pomogły mi skłony wykonywane na lekko ugiętych kolanach, prostych plecach oraz wciągniętym brzuchu. Ugięcie ciała idzie wtedy z bioder i dążymy do sytuacji, aby tułów był równolegle do podłoża. Na początku miałem bardzo mały zakres ruchomości, ale po kilku tygodniach rozciągnąłem się z tyłu na tyle, że swobodnie podnoszę rzeczy z ziemi, oczywiście na prostych plecach i ugiętych kolanach.
Bardzo dziwne, że leżenie nie daje Ci ulgi. Może wklej cały opis rezonansu, bo jedno zdanie to trochę mało.
27 sierpnia 2019 o 16:10 #65708Zmiany zwyrodnieniowe czego?
27 sierpnia 2019 o 16:39 #65712@lukas8504 ma chyba aktualne rozeznanie w lekarzach we Wrocławiu, może jego zapytaj albo poczytaj jego wątek – http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/5030-b%C3%B3le-l%C4%99d%C5%BAwiowe-i-metoda-mckenzie?limitstart=0
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 sierpnia 2019 o 17:28 #65714Opis rezonansu
Splaszczona lordoza ledzwiowa.
Obniżone wysokość w tylnej partii trzonu l5 do 15mm- dwuwkleslosc trzonu-wariant anatomiczny.
Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykregowych na poziomie od l4 do s1
Obniżona intensywnosc sygnału w obrazach t2 zależnych krążków międzykregowych od poziomu l4 do s1 – zmiany degeneratywne.
Niewielkie centralne uwypuklenia krążków międzykregowych na poziomie l4 do s1 oraz obustronne zwezone otwory miedzykregowe z ciasnota dla korzeni(głównie zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych)
Stożek rdzeniowy nieucisniety.28 sierpnia 2019 o 11:39 #65716Spróbuj gorących kąpieli solankowych i maty do akupresury. Mają działanie rozlużniające mięśnie. Można nawet w domu, jak masz wannę, soli bocheńskiej do wody gorącej wrzucić i poleżeć po szyję zanurzony.
28 sierpnia 2019 o 11:43 #65717Woda pomaga to fakt.
Myślisz że jest szansa całkowicie wyeliminować objawy?
I czy opis rezonansu może dawać takie objawy jak pieczenie pośladków podczas siedzenia i spiecie mieści podczas stania chodzenia?28 sierpnia 2019 o 12:09 #65718Spłaszczona lordoza lędźwiowa powoduje, że nie ma odpowiedniej amortyzacji przy wstrząsach góra dół. Stawy i mięśnie szybko się przeciążają, stąd pewnie spięcie mięści przy chodzeniu. To czy da się to całkiem zaleczyć, to nikt tego nie zagwarantuje. Krążki międzykręgowe masz w dobrym stanie, ubutków neurologicznych brak, więc możesz/jesteś skazany na ćwiczenia. Trzeba walczyć ze wszystkimi możliwymi ograniczeniami ruchomości, które są spowodowane przykurczami. Spróbuj tych ćwiczeń Purczyńskiego, tylko jak boli jakieś ćwiczenie to nie rób go. Ma być to taki tylko lekki dyskomfort wynikający z rościągania/rolowania. Wszystko z wyczuciem.
28 sierpnia 2019 o 14:00 #65721Problem jest w tym że ja ćwiczę cały czas ograniczeń związanych z kręgosłupem nie mam mogę wykonywać każde ćwiczenie.
Natomiast siedzenie to tragedia straszne pieczenie pośladków i ud od strony zewnętrznej i zeber z prawej strony.Spacer maks 20 min bo pojawia się przykryć mięśni i odechciewa się wszystkiego. Ulgę przynosi jak leżę na brzuchu.
Szukam lekarze który by pomógł bo ćwiczenie z obserwacji nic nie pomagają i nie mogę pracować nawet na środkach przeciwbólowych28 sierpnia 2019 o 16:52 #65723Na Twoim miejscu poszedłbym z płytką do neurochirurga, aby ocenił, czy jest coś do zrobienia. Bo od takiego bólu przez tyle lat i braku możliwości pracy, to można zwariować, albo dorobić się nerwicy, nadciśnienia.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 sierpnia 2019 o 18:33 #65727To co przeszedłem przez ostatnie 6 lat to jeden wielki żart.
Byłem kiedyś u jednego we Wrocławiu i zbagatelizował objawy.Dwa tygodnie temu trafiłem do neurochirurga ktory kazał powtórzyć rezonans i wtedy będzie starał się pomóc.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 sierpnia 2019 o 00:33 #65729Jak masz przerost stawów głównie wskazany jako powód ucisku w MRI, to pewnie foraminotomię Ci ktoś zaproponuje. Chociaż ten opis jest tak niejednoznaczny że bez oglądnięcia płytki z badaniem MRI przez lekarza raczej nic do przodu nie ruszy. (Krótki opis u pana Radło – http://chirurg-kregoslupa.pl/zwezenie_kanalu_kregowego.html)
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 sierpnia 2019 o 07:34 #65730Dzięki za pomoc.
Szukam jakiegoś specjalisty dolny Śląsk czy możecie kogoś polecić? - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.