Po 5 operacjach 2 lata temu znowu sie borykam z pr
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Po 5 operacjach 2 lata temu znowu sie borykam z pr
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 9 months temu przez
elektra.
-
AutorWpisy
-
2 grudnia 2017 o 21:04 #48540
Witam Was po dluuuugiej mojej nieobecnosci tutaj. Tak jak piszę w tytule jestem po 5 operacji mojego słupka i niestety od ok 1.5 roku borykam sie wciaz z bolem odcinka operowanego Oczywiście mialam na jakis czas spokoj ale on nie trwal dlugo….Zrobilam Mr kregoslupa ledzwiowego jak i rowniez szyjnego Na poziome L3 L4 centralne dokanalowe uwypuklenie krążka mk Stan po operacjach kregoslupa ze stabilizacja transpedikularna na poziomie L4 L5 orazstabilizacja miedzytrzonowa L5 S1 Śruba stabilizatora w trzonie L5 po stronie lewej polozona brzeznie w zakresie trzonu Wtorne zmiany zwyrodnieniowe pod postacia nierownosci blaszek granicznych i podchrzestnej przebudowy trzonow kregowych oraz osteofity krawedziowej Nie wykazano przepuklin nawrotowych…Ogolnie to bol odczuwam w miejscu operowanym nie moge spac na wznak rano gdy wstaje odczuwam ogromny bol w miejscu l4 i gdy dotyka mi sie to miejsce to bardzo boli..W pozycji przodopochylenia miednicy odczuwam bol jak i rowniez gdy odchylam miednice ku tylowi Wrocilo mi palenie nogi prawej od uda w dol do kostki Kazdy ruch “bujanie”miednica okropnie boli…Co sadzicie o mr??
3 grudnia 2017 o 09:38 #62195Hey czy moze mi ktos mniej wiecej powiedziec cis na temat mojego Mr który podałam w temacie? Chodzi mi o uwypuklenie dokanałowo centralne mk czy to oznacza ze grozi mi operacja?
3 grudnia 2017 o 14:17 #62196Operacja nie jest groźbą tylko szansą na lepsze zdrowie 🙂
W której linijce tam jest opis MRI bo ciężko się przegryźć przez tekst- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 grudnia 2017 o 15:20 #62197Witaj 9 linijka od gory…. Dziekuje uzytkowniku za w ogole odpowiedz Wlasnie ta operacja obawiam sie kolejnej ppniewaz 5 mi nie pomoglo dalej sie borykam z bólem i mało komfortowym życiem…w ciągłym bólu
3 grudnia 2017 o 17:11 #62198Ja się bałem że mi nie zrobią kolejnej operacji i że dlatego będę żyć w ciągłym bólu, ale na szczęście zrobili 🙂 Najgorzej to trafić na lekarzy którzy mówią “po tylu operacjach to już musi boleć”, zamiast skupienia się na przyczynach bólu. Ruszanie miednicą też mam bolesne ale to ból zastanych i przeciążonych stawów krzyżowo-biodrowych, po stabilizacji normalne, w końcu nie są to ruchome implanty i na stawy KB i biodra idzie ruch w zakresie do jakiego nie są one przystosowane. Stabilizacja nie jest wersją sportową, ma tylko eliminować stały ból.
W tym opisie u Ciebie nie piszą nic na ile to uwypuklenie i czy koliduje z nerwami czy nie, kiepski opis. Raczej zdjęcia do oglądnięcia przez lekarza i do porównania tego poziomu z poprzednimi MRI czy cokolwiek się zmieniło na tym poziomie, i do porównania czy ból pochodzi z operowanych wcześniej segmentów czy to nowy ból z wyższego.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra3 grudnia 2017 o 17:46 #62199Bardzo bardzo Ci dziekuje za odpowiedz Tez uważam ze opis jest mało wyczerpujący ale jak patrzyłam na poprzedni to jeszcze nie było wuwypuklen badanie tamto bylo 1.5 roku temu Objawy mam takie jak z przed operacji ciągły staly ból , a nasila sie w sposób mechaniczny wtedy gdy wykonuję jakąś czynność skret tułowia czy nawet leżenie na wznak. Martwi mnie najbardziej że ten ból tak jak właśnie piszesz pochodzi z segmentu nad operowanym poziomem tak jak w opisie mr ze w L3 i L4 są zmiany Mialam ostrzyknięty ten staw blokadą diagnostyczną i ona wykazała że ból przychodzi stąd zaproponowano mi zabieg termolezji ale pierw zrobilam ten Mr .
5 grudnia 2017 o 00:13 #62211A przed stabilizacja miałaś jakieś zmiany z tym L3L4? Czy po stabilizacji w ciagu 1.5roku się uszkodził?
5 grudnia 2017 o 04:02 #62212Nie miałam żadnych właśnie zmian po tym okresie 1.5 roku zaczął mnie bardziej boleć kręgosłup Jeśli chodzi o same operacje to niegdy nie czułam poprawy jedyny plus to nie robienie pod siebie i czucie wróciło w nodze, ale jesli chodzi o komfort budzenia się i funkcjonowania bez wiekszego bólu i bez zarzycia tabletki p.bolowej to niestety nie ma poprawy.Mam również zmiany w odcinku szyjnym na poziomach C4 C5 z wypuklinami.
7 grudnia 2017 o 14:09 #62225Czyli wychodzi na to, że przez stabilizacje cały ciężar poszedł na dysk L3L4 który nie wytrzymał. Ponoć to dość częste zjawisko.
7 grudnia 2017 o 14:36 #62227Tylko wlasnie wypuklina to mniejsze zło niż przepuklina? 😉
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.