Po ALIF L5-S1 (stand alone cage Synfix evolution)
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Po ALIF L5-S1 (stand alone cage Synfix evolution)
- Ten temat ma 32 odpowiedzi, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 2 months temu przez
oska123.
-
AutorWpisy
-
17 grudnia 2019 o 14:32 #66686
No cóż, dochodzę do siebie, ale ciężko. po 6 tygodniu od operacji było pogorszenie, wróciły stare bóle, ale przemieściły się w okolice krętarza. przyczepy pośladkowych małego i średniego oraz gruszkowatego. Dopiero około 3 miesięcy po operacji zaczęło się poprawiać, boli co raz mniej, ale mam spory problem z oboma mięśniami biodrowo-lędźwiowymi. Rozciągam je, tak samo grupę kulszowo-goleniową, ale mam wrażenie, że codziennie zaczynam od nowa. Bolą też mięśnie, ścięgna i więzadła miednicy, ale to raczej normalne. Siedzieć bez bólu mogę dłużej. Myślę, co potwierdził Dr. Głowacki, że niestety moje zrosty z trzech micro sprzed 15 lat się nieco przemieściły po wstawieniu implantu i dają trochę popalić, ale na MRI widać, że się nieco przykurczyła reszta pierścienia włóknistego, której Dr nie usuwał. Na razie nie ma potrzeby dokręcania od tyłu, ale zrostu kostnego jeszcze nie mam. Powoli, powoli, mozolnie ale idzie ku lepszemu. Głowacki mówił, że od stycznia w Wawie testują jakąś nową metodę, zastrzyki z jakiejś substancji co ma rozpuszczać zrosty okołokorzeniowe. Ktoś coś słyszał o tym?
Za tą wiadomość podziękowali: montis, jarecky77, maciurek, wilku25, uzytkownik421, amh29 kwietnia 2020 o 21:43 #67252Owain, brak wiadomości od Ciebie przez tak długi okres czasu zaczyna mnie niepokoić..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 kwietnia 2020 o 05:08 #67254Wiem, mea culpa. Ale czekam, by napisać coś konkretnego. Niby niewiele się zmienia, czasem lepiej, czasem gorzej. Wróciłem do pracy od 1 marca, ale w sumie już od połowy marca praca zdalna z domu. Jednak chyba dałbym radę. Ciągle bolą więzadła miednicy po obu stronach, przy ruchach, ale znośnie. Boli też okolica krętarza po chorej stronie, ale to różnie. Jak przed operacją ćwiczenia raczej mi szkodziły, tak teraz pomagają i po ćwiczeniach nie boli, ale trochę się zaniedbałem bo robiłem wolierę dla kota 😉 Co do zrostu to nie wiem, końcem lutego robiłem rtg ale nawet nie wysłałem do Głowackiego bo ta epidemia… Tydzień temu miałem mocno bólowy dzień, ale to chyba efekt obcinania paznokci u stóp dzień wcześniej 😉 teraz jeden dzień ok, drugi trochę gorszy i tak w kratkę. Ale jeżdżę autem, daję radę. Jest lepiej niż przed operacją, to oczywiste, jednak dyskomfort ciągle jest, oceniłbym skuteczność operacji na 60%. Ale chcę się wziąć za siebie porządnie, myślę, że ćwiczenia pomogą bardziej. Na pewno będę informował jak coś zmieni się bardziej radykalnie.
Za tą wiadomość podziękowali: wilku25, uzytkownik42130 kwietnia 2020 o 15:23 #67255Daj znać jak się dowiesz czegoś konkretnego o tej substancji co ma rozpuszczać zrosty;d
1 maja 2020 o 13:34 #67256Stabilna stopniowa poprawa i zmiana pogarszania się po rehabilitacji na poprawianie się stanu to dobre wiadomości.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 lipca 2020 o 13:31 #67431Moi Drodzy,
Długo nie pisałem, bo nie chciałem podawać sprzecznych danych. Dziś jednak chyba mogę napisać, że jest bardzo dobrze. Mniej więcej w maju czyli ok 8-9 miesięcy po zabiegu poprawiło się znacząco. Co prawda jakoś tak ze trzy tygodnie temu miałem tygodniowe pogorszenie, ale coś chyba nadwyrężyłem lekko. Praktycznie nic mnie nie boli. Przy wstawaniu z łóżka i różnych dziwnych pozach jeszcze czuję więzadła miednicy, ale ból przy krętarzu zniknął, czaaasem się lekko pojawia ale niewiele. Autem jeżdżę bez problemu, siedzę długo bez problemu. Jestem może sztywniejszy nieco, ale to pewnie dlatego, że nie ryzykuję i nie schylam się jakoś strasznie czy ogólnie nie wyginam za bardzo, choć mogę co raz więcej. Obecny stan zaczyna być nawet lepszy niż przed pogorszeniem w 2018 r., czyli pomiędzy pierwszymi microdiscektomiami a tym pogorszeniem. Dużo dało mi uwierzenie mojemu rehabilitantowi, że warto masować brzuch, coś tam ze sklejeniem jelita, powięzi i mięśnia biodrowo-lędźwiowego. Czy mam pełny zrost kostny – nie wiem, bo ostatnie RTG robiłem w marcu ale jakoś radiolog sie nie wypowiedział, a dr Głowackiemu nie wysyłałem by nie zawracać głowy podczas pandemii. Tak że nie taki diabeł straszny ten ALIF i mam nadzieję, że za kilka miesięcy będzie jeszcze lepiej. Skuteczność operacji oceniam na 95%, choć chwilę to trwało i poprawa szła baaardzo powoli przez te 9 miesięcy. Mam nadzieję, że nie strzeli mi poziom wyżej, ale L4-L5 miałem ładny i gruby 😉 Żadnych powikłań pooperacyjnych nie mam, blizna niemal niewidoczna, seksualnych zakłóceń brak, bóli otrzewnej brak, normalnie zdrowy człowiek 😉Za tą wiadomość podziękowali: iggy, waga, arekkallas, mw5959, tom-wroc, uzytkownik421, anton, jarecky77, wilku25, goka, maciurek8 grudnia 2020 o 20:04 #67977Hej
Jak sie teraz czujesz?
Przy okazji. Fajna relacja goscia po ALIFIE na L5-S1
https://www.facebook.com/AlifSurgeryAndRecovery/?ref=page_internalarek
8 grudnia 2020 o 20:07 #67978Niemal rewelacyjnie. Lekko sztywny, śladowy ból czaaasem przy krętarzu. Lepiej niż po mikrodiscektomiach.
Za tą wiadomość podziękował(a): arekkallas8 grudnia 2020 o 20:11 #67979To super. Mozesz jezdzic na rowerze?
Mnie czeka chyba ta sama operacja.
arek
8 grudnia 2020 o 20:16 #67980Spokojnie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42117 lutego 2021 o 21:21 #68232Hej Owain! Moglbys rozwinac pojecie”lekko sztywny”? Jak duze sa Twoje ograniczenia ruchowe? Tez czeka mnie niebawem ALIF dlatego pytam…W kazdym razie super, ze dobrze sie czujesz i zycze zeby tak zostalo! Pozdrowienia
18 stycznia 2023 o 12:15 #71242Hej Owain,
Napiszesz nam krótki update ? Jak się czujesz ?
24 stycznia 2023 o 16:46 #71251Czyli jest dobrze, skoro użytkownik nie wraca na forum 😉
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.