Po operacji ALIF – odcinek L/S
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Po operacji ALIF – odcinek L/S
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 11 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
27 kwietnia 2013 o 11:33 #47741
Jestem po operacji kręgosłupa lędźwiowego metodą z dostępu przedniego ALIF. Operacje miałam tydzień temu .
Niestety dolegliwości się nadal utrzymują, tzn. drętwienia obu nóg, zwłaszcza w nocy.
Po prawej stronie boli bardziej i nie mogę nogi unieść zgiętej w kolanie, tak jakbym się chciała rozciągnąć łapiąc za stopę. Nie mogę, bo czuję nieprzyjemne kłucie w łydce i osłabienie mięśni łydki oraz drętwienie się nasila.
Wiem, że to za szybko żeby cokolwiek powiedzieć, ale martwię się troszkę, że nie mogę nogi unieść zgiętej właśnie w kolanie. Na palcach stanę, ale tylko dwa kroki zrobię i koniec. Mięśnie osłabione, nogi się trzęsą i ból promieniuje od bioder w dół do palców, jakby ścięgna bolały. Na piętach w ogóle nie stanę bo promieniuje również nieprzyjemny prąd.
Za miesiąc mam kontrolę. Operowana byłam w Bydgoszczy. Pozdrawiam Klinikę 😉 Rehabilitację również mam za miesiąc – prądy interf… tens i ćwiczenia mckenziego.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 kwietnia 2013 o 18:37 #52589Witaj
To jednak nie poczekałaś i nie wzięłaś udziału w tym “programie sierpniowym” ? 🙂
Operacja w tym samym ośrodku co poprzednio, czy zmiana ?
Jeśli dobrze pamiętam, to pisałaś że różne dolegliwości masz już od dawna – czy te które teraz opisujesz pojawiły się po ostatniej operacji, czy to są te wcześniejsze i póki co nie ustąpiły ?Pozdrawiam
Tak na marginesie myślę sobie, że gdyby użytkownicy wypełniali opisy pokazujące się automatycznie pod postami, wpisując skrótowo historię leczenia, to łatwiej było by skojarzyć osoby – bez ponownego przeglądania poprzednich wypowiedz. Tak jest na chyba wszystkich zagranicznych forach dotyczących kręgosłupa. (na przykład tak to wygląda: http://www.ispine.org/forum/surgical-outcomes-blogs/2359-hard-wear-removal-surgery.html , http://www.spinepatientsociety.org/forum/showthread.php?t=345&page=35 , http://www.adrsupport.org/forums/f51/recovering-adr-barcelona-12128/ ). Instrukcja: https://drkregoslup.pl/forum/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/658-instrukcjajak-dodac-automatyczny-podpis-do-postow
27 kwietnia 2013 o 19:06 #52590Tydzień do zdecydowanie za wcześnie ! Mnie drętwienie w stopie ustąpiło po około 6 miesiącach. Trzeba poczekać i oczywiście rehabilitacja, a na wyniki cierpliwie poczekać. …..Będzie dobrze 🙂
27 kwietnia 2013 o 22:14 #52591Miałam byc w sierpniu ale szybciej to poszlo bo juz nie czulam nogi
Moje dolegliowosci jesli chodzi o dretwienie nog to pozostaly ale pojawila sie wlasnie nowosc nie moge nogi zgiac w kolanie (tak jak bym chciala sie podrapac po stopie ale noga zgieta w kolanie )No nie moge wlasnie bo przechodzi mi prad inny niz przedtem mam takie wrazenie jak bym miala z nerwem cos
Wogole sie nie dowiedzialam czemu mi nie wymienili obu dyskow tylko jeden skoro do wymiany mam dwa dyski?
Nie wiem co z praca mam prace stojaca 100% wymuszajaca pozycje ciala pracuje na akord i? trzeba dzwigac jestem aktualnie na l4 ale nie wiem co dalej chorowac i isc na zasilek rehabilitacyjny29 kwietnia 2013 o 15:18 #52594quote elektra” post=3979:Wogole sie nie dowiedzialam czemu mi nie wymienili obu dyskow tylko jeden skoro do wymiany mam dwa dyski?Nie wymienili ani jednego. Został usunięty, a dwa przez to dwa sąsiednie kręgi odcinka lędźwiowego zostały połączone na sztywno. Wszystkich kręgów w odcinku lędźwiowym masz 5. Im więcej zostanie usztywnionych, tym bardziej będą obciążone przy ruchach czy dźwiganiu pozostałe. W porównaniu do ręki to tak: masz staw w nadgarstku, w łokciu, w ramieniu. Załóżmy że 2 z nich masz chore, a jedyna dostępna w Polsce możliwość leczenia to unieruchomienie stawu. Jeden z tych dwóch byłby już nie do odratowania, np. łokciowy. Czy wolała byś, żeby przy operacji łokciowego przy okazji usztywnili na zawsze ramienny, bo z nim też coś jest nie tak, mimo że nie powodował by jeszcze istotnych dolegliwości ? Porównanie może wyolbrzymione, ale mniej więcej o to chodzi.
ALIF, TLIF, PLIF ani żadna inna operacja z końcówką *LIF to nie jest wymiana dysku na nowy, tylko likwidacja ruchomości pomiędzy danymi kręgami
Wymiana dysku to ADR a nie *LIF, czyli wstawienie dysków ruchomych, takich jak M6, ProDisc, czy inne.quote :jestem aktualnie na l4 ale nie wiem co dalej chorowac i isc na zasilek rehabilitacyjnyJeżeli jesteś dłużej na L4 niż ileś tam tygodni, to żeby wrócić do pracy potrzebujesz nowego badania lekarskiego, czyli zaświadczenia od lekarza prowadzącego, że leczenie zostało zakończone, i że możesz wrócić do pracy na określonym stanowisku. Tydzień czy dwa po operacji lekarz Ci takiego zaświadczenia raczej nie wystawi :unsure:
Pozdrawiam
29 kwietnia 2013 o 19:51 #52595B) dziekuje za odpowiedz no tak wiem ze sztywna juz jestem No coz a jesli mi dolegliwosci nie przejda z dretwieniem tych nog to co to moze byc ?????Za dlugo czekałam. na na operacje ze juz za daleko to poszlo i od uciskow na nerwy spowodowalo to iz nie da sie cofnac zmian????
Jesli chodzi o chorobowe to wiem ze jeszcze moge pochorowac ale pytanie brzmi czy majac taka prace jest szansa na powrot do niej nie ma mozliwosci zmiany stanowiska bo sa takie same umowe mam do listopada29 kwietnia 2013 o 21:50 #52596quote :No coz a jesli mi dolegliwosci nie przejda z dretwieniem tych nog to co to moze byc ?????Za dlugo czekałam. na na operacje ze juz za daleko to poszlo i od uciskow na nerwy spowodowalo to iz nie da sie cofnac zmian????Lepiej
1) odpukać w niemalowane drewno,
2) zapytać lekarza operującego, jak to widzi, czy samo powinno ustąpić, czy lepiej rehabilitować
3) pomyśleć o rozpoczęciu sensownej rehabilitacji jak tylko lekarz operujący stwierdzi, że wszystko jest od strony technicznej OK, zagojone, i można działać – wracać do ruchu.quote :pytanie brzmi czy majac taka prace jest szansa na powrot do niejpytanie brzmi, czy to ta praca nie spowodowała dolegliwości. na to sobie najlepiej samemu odpowiedzieć. jeśli spowodowała, to lepiej 2 razy się zastanowić, czy do niej wracać. jeśli nie spowodowała i nie nasilała dolegliwości, to chyba można myśleć o powrocie, o ile lekarz nie stwierdzi przeciwwskazań. jeśli było tam np. konieczne schylanie się w nieodpowiedni sposób, czy schylanie się żeby coś podnosić czy odkładać, czy zbyt częste i zbyt duże skręty tułowia (w skrócie: stanowiska nie przystosowane prawidłowo do bezpiecznej dla człowieka pracy), to lepiej się zastanowić. jeśli organizacyjnie wszystko było OK i praca sama z siebie nie była szkodliwa dla pleców, to po takiej operacji i rehabilitacji pewnie można do niej wrócić.
to moje prywatne, nie-lekarskie zdanie.
30 kwietnia 2013 o 07:48 #52597Własciwie jest to praca ktora tak jak piszesz uzytkowniku wymusza pozycje ciala i bardzo czesto trzeba sie schylac i wykonywac duze skrety tulowia w nie naturalny sposob i oczywiscie dzwiganie 12kg x 8 godzin przy normie 240 ….Jedynie co pozostalo mi to chorowac teraz 6 miesiecy przejsc na zasilek rehabilitacyjny i wyrobic bym musiala sobie grupe inwalidzka albo przejsc na rente?tylko wiem ze ciezko jest zdobyc rente bo ZUS nie bardzo daje a ja mam kwalifikacje takie a nie inne , jestem z zawodu kucharzem ale obecnie pracuje jako monter
Dolegliwosci sa jakie były , a nawet gorzej wiec nie wiem czy to od operacji jest naruszone tam wszystko i sie musi zagoic czy po prostu operacja nie dala rezultatu i trzeba bedzie dokrecic srubki:(30 kwietnia 2013 o 20:13 #52600quote elektra” post=3988:Jedynie co pozostalo mi to chorowac teraz 6 miesiecy przejsc na zasilek rehabilitacyjny i wyrobic bym musiala sobie grupe inwalidzka albo przejsc na rente?A nie lepiej zacząć myśleć o zmianie miejsca pracy/zmianie zawodu ? Jakieś kursy ? Wysokość renty w Polsce pozwala na: 1) wizyty u lekarza refundowane z NFZ, 2) zakup żywności i leków przeciwbólowych, 3) zamieszkanie w kartonie w lesie. Bez pracy to nie jest zbyt ciekawa alternatywa. Bardzo ciężko się przestawić z pensji na rentę. ZUS daje chyba w przypadku utraty zdolności do wykonywania danego zawodu jakąś rentę na czas przekwalifikowania się, przynajmniej takie informacje widziałem kiedyś na ich stronie, ale czy faktycznie w Polsce działa jakikolwiek program pomagający w zmianie zawodu z przyczyn zdrowotnych – nie wiem. Było by bardzo fajnie, gdyby działał, i gdyby były dostępne w jego ramach jakieś kursy/szkolenia pozwalające na znalezienie innej pracy. Tu jest coś więcej: http://www.lubin.pl/aktualnosci,14591,nietypowa_renta_z_zus.html
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.