Po operacji Mis Tlif L4-L5
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Po operacji Mis Tlif L4-L5
- Ten temat ma 16 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 6 months temu przez
kreezior.
-
AutorWpisy
-
30 marca 2019 o 17:36 #48712
Witam, mam takie pytanie, jestem 3 tydzien i drugi dzien po operacji mis tlif l4-l5, bolu w ogole nie czuje, oczywiscie ani się nie schylam ani nic nie dźwigam itp. Mam takie pytanie do Was, czy po tej operacji normalnie uprawia ktoś z Was sztuki walki albo sport mniej kontaktowy? 😆 I po jakim czasie zaczęliście trenowac po tej operacji? Dodam, ze mam 18 lat i to moja pierwsza operacja, w poniedziałek zaczynam 5 dzien rehabilitacji a mam 10 dni, codziennie 4 zabiegi: laseroterapia, pole magnetyczne, krioterapia i cwiczenia indywidualne z masażem z fizjoterapeutka.
30 marca 2019 o 19:01 #64125Nie wiemy co było powodem że tak młodym wieku przeszedłeś tak poważną operacje.
Wygląda że zabieg się udał ale musisz uważać jesteś młody i zrośnięcie kręgów powinno nastąpić szybko.
Mam nadzieje że pozostałe dyski masz zdrowe bo będą musiały przejąć obciążenia dysku L5/S4.
Zdrowy kręgosłup może znieś wiele ale Ty już nie maż zdrowego kręgosłupa.
Powinieneś sport rekreacyjne ale zapomnij o sztukach walki lub sporcie kontaktowym.
Licz że wrócisz do normalnego funkcjonowania bo kręgosłup musi ci wystarczyć na całe twoje życie, a mam nadzieje że przed tobą co najmniej 50 lat w niezłym
zdrowiu.
Poczytaj jakie problemy sprawia chory kręgosłup osobą na tym forum a Ty jesteś na początku swojego życia i wiele wyzwań przed Tobą.
Każdy z nas jest silny najsłabszym ogniwem ,tym najsłabszym ogniwem jest Twój kręgosłup.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i dbaj o swój kręgosłup inaczej przysporzy ci wiele kłopotów a możesz zostać w najlepszym wypatku rencistą czego ci nie życzę.31 marca 2019 o 08:18 #64126Wiesz co, rozmawiałem dzisiaj z ortopeda, który mi robil operacje i powiedział ze za rok w marcu moge wrócic do treningów Boksu oraz Kickboxingu(K-1). Powodem nie był zaden uraz ani wypadek tylko genetycznie cała rodzina ma problem z kregoslupem, tata teraz czeka na operacje, która bedzie miał w pierwszym półroczu, mama tez ma problemy z kregoslupem, ogolnie jest to genetycznie prawdopodobnie, zostały zrobione badania i czekamy na wyniki czy to genetycznie na pewno czy przez co. Dalej moj post jest skierowany do ludzi po operacji miś tlif l4-l5 czy uprawiają sporty walki lub byle jaki sport? Czy np jazda na rowerze nie przeszkadza i tego typu rzeczy.
31 marca 2019 o 10:15 #64127Weź od ortopedy gwarancję na piśmie, ze Ci się kręgosłup nie rozleci jak wrócisz do treningów. Młody jesteś i szanuj kręgosłup, jak Ci tu już wyżej napisał gucio, a skoro masz genetycznie słaby, to tym bardziej.
31 marca 2019 o 12:18 #64128Wiem wiem, jestem bardzo młody, całe zycie przede mna. Aczkolwiek sporty walki to jest coś co kocham i bez tego nie moge zyc, już mnie to denerwuje jak siedze w domu i nic nie robie, a jeszcze przerwę będę miał troche czasu. Oczywiscie mam wstawione implanty i na śruby, ortopeda powiedział ze jak mi się to zrośnie to np za 3 lata można te sruby wyciągnąć bo ja miałem kregozmyk czyli stabilizacja kręgosłupa, ale ja ich nie wyjmuje, lepiej żeby były bo nie daj boze znowu się cos wydarzy i tyle.. Dziekuje bardzo za odpowiedzi, ale czy jest ktoś z Was po operacji stabilizacji kregoslupa i trenuje byle jaki sport?
31 marca 2019 o 13:18 #64129Ze sportów po operacji, to polecam spacery, pływanie, rowerek bez wertepów i potop szwedzki. Znaczy nordic walking.:-)
31 marca 2019 o 13:21 #64130Masz młody organizm i na pewno powinien sobie poradzić ze zrostem kostnym ,jeśli chodzi o sport to na pewno możesz po wyleczeniu go uprawiać,
ale nie sport kontaktowy.
Jest wiele aktywności które przyniosą Tobie radość,lekarz powinien ci wyjaśnić dlaczego w tak młodym wieku miałeś niestabilność i w jakim stanie masz cały kręgosłup.
Błędne decyzje mszczą się na całe życie, np. Pan Gollob aktywny wybitny sportowiec przeszedł kilka operacji na kręgosłupie i dostał zalecenie że powinien
zrezygnować z uprawiania sportów motorowych ale wybrał się na zawody motokrosowe i doszło do uszkodzenia kręgosłupa i rdzenia myślę że gdyby mógł
cofnąć czas nigdy by nie usiadł na motor.
Skonsultuj się ze swoim operatorem jaki typ sportu będziesz mógł uprawiać po wyzdrowieniu,należy pogodzić się z ograniczeniami a będzie dobrze.
Jest wiele dziedzin życia w których możesz się spełnić,staraj się pamiętać o swim kręgosłupie.
Osoby które przeszły tego typu zabieg może uprawiają jakiś sport ale częściej robią wszystko by nie powrócić na stół operacyjny i są szczęśliwi gdy
pozbędą się bólu ,myślę że nie doświadczyłeś bólu traumatycznego a wiele osób na tym forum się z nim zmaga.
W tak młodym wieku lekarze mogli zastosować ruchomy implant ale może były przeciw skażania lub były względy finansowe cena implantu.31 marca 2019 o 13:40 #64131Lekarz mi wytłumaczył ze póki co muszę oszczędzać bardzo kregoslup, ale ze za rok w marcu moge wrocic na treningi, dodam ze bolu w ogole nie czuje, lekarz który rovil mi operacje to dr.n.med Marek Roclawski, przed operacja 2-3 miesiace jeszcze trenowałem, jedyny bol jaki czułem to przy schylaniu i wysokich kopnięciach bo mnie pachwina bolała, natomiast robiąc boks, sparujac się itd w ogole nie czułem bolu. Dlatego nie mam już sam pojecia co o tym myśleć.
31 marca 2019 o 13:50 #64132Jakim cudem zakwalifikowali Cię do takiej poważnej operacji? Duży miałeś kręgozmyk? Nie znajdziesz na forum takiej osoby jakiej szukasz, tu ludzie po operacjach robią wszystko, żeby im sąsiednie poziomy nie “poszły” bo wiedzą co to ból uniemożliwiający codzienne funkcjonowanie. Może na jakimś sportowym forum popytaj czy są tacy. Może i są, ale jak to się skończy dla nich po kilku latach?
31 marca 2019 o 13:57 #64133Byłem u ortopedy Dr Marka Roclawskiego i powiedział ze to musi byc operowane, z tego co pamietam miałem kregoszczeline ok 1cm czy ponad 1cm już dokladnie nie pamietam. W karcie informacyjnej ze szpitala o rozpoznaniu mojej choroby kregoslupa pisze tak:
M43.1: Inne zniekształcająca choroby grzbietu – Kregozmyk
M51.0: Inne choroby krążka międzykregowego – Choroby krążków międzykręgowych lędźwiowych i innych z uszkodzeniem rdzenia kręgowego (G99.2*).31 marca 2019 o 14:38 #64134Ale wiesz, że te schorzenia mogą wystąpić właśnie przez intensywne uprawianie sportu? Zważ sobie chłopie ryzyko, bo zawsze ono będzie większe dla Ciebie niż osób ze zdrowym kręgosłupem.
31 marca 2019 o 15:23 #64135Tryb niezniszczalność masz załączony, co w Twoim wieku jest normalne. Przeczesz to forum, poczytaj i podejmij sam decyzję, czy warto ryzykować z tymi walkami. Kręgosłup masz jeden na całe życie.
31 marca 2019 o 16:10 #64136Rozumiem, dziekuje Wam bardzo za odpowiedz.
31 marca 2019 o 16:59 #64137Wszystko zależy jak to zrobisz. Teraz pewnie masz zakaz ćwiczeń, aż się wszystko pozrasta, aby się nic nie poprzesuwało. W tym okresie osłabisz mięśnie od odpoczywania, leżenia. Zrost kostny się wytwarza od 6 do 12 miesięcy. Musisz najpierw odbudować gorset mięśniowy, rozciągnąć się. Stopniowo zacząć obciążać kręgosłup treningami i obserwować reakcje organizmu. Jak jest 1,2,3 dni po treningu. Jak rzucisz się po nic nie robieniu na głęboką wodę, to kontuzje masz jak w banku, po takiej przerwie. Ale co ja będę tłumaczył sportowcowi. Chyba to wiesz.:-)
Najważniejsze jest optymistyczne nastawienie, nie ma co się martwić na zapas. Sam zobaczysz na jaką aktywność pozwoli Ci Twoje ciało.
Ku pokrzepieniu serc:
http://www.olsztyn.sport.pl/sport-olsztyn/1,130866,17219095,Chalidow_opowiada_o_swojej_operacji_i_planach_na_2015.html31 marca 2019 o 18:23 #64138Tak, ortopeda mi zakazał obciążania kregoslupa ani nic dźwigać powyżej 1-2kg ani nic. Leżeć, duzo chodzic albo ćwiczyć to co pokazała fizjoterapeutka. Ja jestem optymistycznie nastawiony na wszystko, co bedzie to bedzie i tyle nie ma co się przejmowac, ale zobaczymy co przyniesie czas, dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
31 marca 2019 o 18:48 #64139Maciurek ta operacja Chalidowa to pikuś z tym co przeszedł Kreezior ,w szyi wstawiają implant ruchomy co daje szanse na to że poziomy niżej lub wyżej nie
ulegną zniszczeniu,zresztą ostatecznie Chalidow zakończył karierę.
Lędźwiowy to inna bajka większe obciążenia i to dojście przez kanał kręgowy uśniecie kości śruby porozcinane mięśnie,chłopak jest młody może nie będzie komplikacji
ale to nigdy nie będzie w pełni sprawny kręgosłup.
Chyba niema sportowców którzy wracają po takim zabiegu do sportu wyczynowego .
Chłopak zrobi jak uważa ale w tym wieku jeszcze całkowicie nie ukończył się proces wzrostu dla mężczyzny a już przeszedł stabilizacje .
Kręgosłup zaczął się sypać zanim całkowicie się zakończył process wzrostu ,myślę że to może być właśnie uprawiania sportu kontaktowego lub podłoże genetyczne.
Ja mam prawie 60 lat i na słowo stabilizacja dostaje rozstroju nerwowego ,jest to dla mnie ostateczność zrobię wszystko by do tego nie doszło.
Nie chce chodzić z kijem w plecach a jeśli już to tylko z dojścia przedniego bez grzebaniu w kanale kręgowym a najlepiej ruchomy implant o ile stawy miedzy kręgowe
na to pozwolą .
Dlatego życzę powrotu do zdrowia chłopie i dobrze zastanów się nad przyszłością,może uda się ci wrócić do kochanego sportu ale ewentualne ryzyko dalszych
uszkodzeń chyba jest nie warte ryzyka31 marca 2019 o 19:30 #64140Dziekuje Panu bardzo za wypowiedz i przekazanie mi dobrych rad, serdecznie za to dziekuje. Już sam nie wiem co mam myśleć, zapytam się ostatecznie ortopedy co na ten temat sądzi, bo za 3 tyg mam wizytę, a mowil ze mnie postawi na nogi i wroce do treningow, jeszcze po operacji na drugi dzien mowil, ze wroce do treningów, bo mam sponsora itd i się bije na ringu i wie ze mi bardzo na tym zależy. Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.