Po operacji odcinka L5/S1 metodą TLIF
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Po operacji odcinka L5/S1 metodą TLIF
- Ten temat ma 213 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 3 months temu przez
aiga25.
-
AutorWpisy
-
5 września 2011 o 04:53 #49846
oczywiście , już dzwonie. Dziękuje Panie Grzegorzu
5 września 2011 o 10:11 #49847zadzwoniłem , ropa z rany to tak ma być bo się goi,mam przemywać a odnośnie dolegliwości to mam nie panikować i nie wymyślać bo nic tam nie zostawił żeby cośka uciskało a jak boli to mam przeciwbólowe tabsy brać czekać i obserwować. postanowiłem zrobić badanie morfologii oraz CRP .
5 września 2011 o 15:00 #49848morfologia i CRP to dobry pomysł. Chociaż brak gorączki świadczy przeciwko infekcji.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
5 września 2011 o 15:30 #49849ale dreszcze w nocy były i dzisiaj w ciągu dnia, wziąłem ibuprom max, martwię się tym szwem bo coraz bardziej się rozłazi u góry już taka spora dziura jest, może złapać brzegi cięcia takim jakimś specjalnym mocnym plastrem na rany i przyciągnąć je, coś Pan dr. może polecić ?
A wyniki morfologi są w normie jedynie RDW lekko obniżone CRP 2.5 też w normie5 września 2011 o 15:39 #49850CRP 2,5 wyklucza ropienie. Proponuję zostawić to w spokoju, natomiast na zdjęcie szwów proszę podjechać do oddziału leczącego.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
5 września 2011 o 18:34 #49854Panie Grzegorzu ale mnie juz zdjęto szwy przed wypisem ze szpitala a było to 30.08 a operacja była 23.08
5 września 2011 o 22:00 #49858Może ten opis coś pomoże w ocenie jakiego rodzaju jest to rana i co robić:
Mnie po żadnym zabiegu po zdjęciu szwów już nic nie ciekło i było nieźle wygojone, ale szwy miałem przez 2 tygodnie a nie tydzień :unsure:
5 września 2011 o 22:03 #49859Jeśli rana się rozeszła nastawał bym na konsultację lekarza leczącego.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): wojtid6 września 2011 o 06:43 #49864wczoraj dzwoniąc też nastawałem na to żeby zobaczył co się dzieje ale powiedział to co powiedział 😉
9 października 2011 o 13:25 #49994Cześć
Zrosło się w końcu dobrze, czy miałeś doszywane?
Pozdrawiam
9 października 2011 o 19:04 #49996cześć
tak w końcu się zrosło dwa dni temu odpadł strup9 października 2011 o 20:17 #49998Cześć
To dobrze 🙂 🙂
Co prawda gdyby się nie rozeszło, nie było by strupa, ale najważniejsze że się nie wdała żadna infekcja no i że się zagoiło.Swoją drogą – ciekawy jestem, jak to wygląda jak się komuś zszyta rana mocniej rozejdzie – czy zszywają “na poczekaniu” w dyżurce pielęgniarskiej, czy muszą przyjąć do szpitala na parę dni i na sali operacyjnej.
Pozdrawiam
17 grudnia 2011 o 01:10 #50501quote administrator” post=380:robi się różne rzeczy tylko często niewłaściwie. Idea TLIF to transforaminal lumbar interbody fusion. Fusion to zespolenie, zrost. Brak zrostu po jakimś czasie zwyczajnie boli.I to jest najważniejsze dla mnie zdanie z tego forum, od początku jak tu jestem. Jego prawdziwość mogę w dodatku teraz niestety potwierdzić. Boli całkiem nieźle. Niniejszym nadaję Administratorowi tytuł Wróżki 🙂 🙂
17 grudnia 2011 o 06:33 #50502myślę że nie po to Pan Administrator się uczył żeby usłyszeć że jest nie złą wróżką hihihi ale może ma dobrą kule 😉
na temat braku zrostu rozmawiałem z moim operatorem z elbląga przy kontrolnej wizycie i powiedział że jak nie ma zrostu trzonów poprzez implant i kosteczki w nim powkładane to cały czas boli w krzyżu. U mnie nie czuje czegoś takiego , jedynie noga ciągnie jak dzień wcześniej aktywniej poruszam się bo po samym leżeniu nic się nie dzieje17 grudnia 2011 o 13:07 #50506a bierzesz jakieś przeciwbólowe? jak często?
17 grudnia 2011 o 13:27 #50507czasami ibuprom max lub pół ketanolu forte , staram się nie forsować w ciągu dnia tak więc często nie boli , zobaczymy jak będzie podczas rehabilitacji sanatoryjnej od 21 lutego podczas aktywnego ruchu 😉
wczoraj trochę się poruszałem postałem no i dzisiaj czuje tępy ból nogi lewej i dziwne uczucie słabego uda nad kolanem od przodu i ciągnie po biodrze a i górna część stopy jak by bez czucia była, ciekawe17 grudnia 2011 o 13:33 #50508ja przez tydzień nie mogłem brać ketonalu 150mg z powodu żołądka, to jechałem na Zaldiarze. prawie nic nie dawał, ale żołądek odpoczął. wczoraj już miałem taką zwiechę i taki ból, że poszedłem z powrotem po ketonal. 200mg zjadłem to popuściło. a tak przeważnie to 150mg dziennie żeby nie bolało, niezależnie od tego czy się ruszam czy leżę.
17 grudnia 2011 o 13:42 #50509uuu kolego to nie ciekawie tak to ja nie mam , ciekawe jak Ciebie będą naprawiać bo przecież nie jest ok z takimi dolegliwościami , a może blizna-zrosty uciska nerw
17 grudnia 2011 o 14:45 #50510e, 50 razy bardziej mnie bolało ze wszystkich poziomów wcześniej, to to już są resztki. pytałem z ciekawości do jak niskiego poziomu bólu można zejść po operacjach.
17 grudnia 2011 o 17:45 #50515quote wojtid” post=1570:myślę że nie po to Pan Administrator się uczył żeby usłyszeć że jest nie złą wróżką hihihi ale może ma dobrą kule 😉
na temat braku zrostu rozmawiałem z moim operatorem z elbląga przy kontrolnej wizycie i powiedział że jak nie ma zrostu trzonów poprzez implant i kosteczki w nim powkładane to cały czas boli w krzyżu. U mnie nie czuje czegoś takiego , jedynie noga ciągnie jak dzień wcześniej aktywniej poruszam się bo po samym leżeniu nic się nie dziejea po co kulę? wszystko jest w książkach!
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.