Po operacji PLIF L4/L5 (6 miesięcy)
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Po operacji PLIF L4/L5 (6 miesięcy)
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years temu przez
magda7788.
-
AutorWpisy
-
27 lipca 2011 o 17:38 #47330
Witam Wszystkich serdecznie
Jestem po operacji PLIF ktora odbyla sie 18 lutego br.
Operacja zostala wykonana w Anglii przez znanego podobno swiatowej
slawy Dr X
Z opisu wykonanej operacji wynika ze nie do konca zostala wykonana jak
w zamierzeniu
Otrzymalem stabilizacje PLIF lecz dodatkowo mial byc wyjety dysk i
zastapiony klatka lecz przestrzen miedzydyskowa jest zbyt mala
aby taka klatke wlozyc .Doktor twierdzi ze wszystko jest w porzadku i
dysk powinien sie sam ustabilizowac .Jednak od samego zakonczenia
operacji czuje sie coraz
gorzej trace wladze w lewej nodze przechodzi to na noge prawa .
wykonalem
rezonans magnetyczny aby
dowiedziec sie jaki jest stan faktyczny .15ego lipca br zrobilem
tomografie i wykazala :
Stan po operacji dyskopati na poziomie L4-L5 ze stabilizacja zewnetrzna
Znaczne obnizenie wysokosci przestrzeni miedzydyskowej na tym poziomie
z cechami przepukliny nawrotowej.
Obraz nie jest w pelni jednoznaczny w zwiazku ze znacznymi artefaktami
ze stabilizatora.Ocena struktur kanalu bedzie pelniejsza w badaniu MR
kregoslupa
Stabilizator nie jest przeszkoda jesli jest wykonany z odpowiedniego materialu
Nieduze osteofity na krawedziach trzonow zwlaszcza L4-L5
Lordoza ledzwiowa splycona
Nieduzy kregozmyk przedni na poziomie L4-L5
Tak wiec nie najlepiej to wygladaProsze o pomoc co dalej robic ??????
27 lipca 2011 o 18:17 #49714Hej Tommy.
Ja się na tym nie znam ale mam podobne problemy ze zdrowiem i za żadne pieniądze nie dałbym się kroić w Anglii.Wolę zapłacić i oddać się w ręce polskich specjalistów.Anglia to pod tym względem to “Ciemnogród”.
Osobiście polecam Pana Dariusza Łątka albo sport klinikę w Żorach.
Życzę Ci szybkiego powrotu do pełnej sprawności.
I nie zamartwiaj się bo to tylko pogarsza sprawę!Pozdrawiam
Tomek
27 lipca 2011 o 18:40 #49716Z uwagi na artefakty uważam, że należy zrobić badanie mielo-TK. Absolutnie niepodatne na zaburzenia związane z wszczepionym metalem, rozstrzygające w przypadku dolegliwości korzeniowych (jak w Pańskim przypadku). W skrócie: należy wykonać “punkcję” lędźwiową, podać kilka ml kontrastu i po 1-5 godzinach (zależy od ośrodka) wykonać badanie TK.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
27 lipca 2011 o 20:40 #49719quote luckybuster” post=623:Hej Tommy.Ja się na tym nie znam ale mam podobne problemy ze zdrowiem i za żadne pieniądze nie dałbym się kroić w Anglii.Wolę zapłacić i oddać się w ręce polskich specjalistów.Anglia to pod tym względem to “Ciemnogród”.
Osobiście polecam Pana Dariusza Łątka albo sport klinikę w Żorach.
Życzę Ci szybkiego powrotu do pełnej sprawności.
I nie zamartwiaj się bo to tylko pogarsza sprawę!Pozdrawiam
Tomek
Teoretyzując, to czy angielskie ubezpieczenie nie pokrywa ew. kosztów leczenie w Polsce? Jeśli są tam prywatne ubezpieczenia to raczej pokrycie kosztów leczenia w Polsce byłoby dla ubezpieczyciela tańsze niż tam. Btw. jak tam jest w ogóle z ubezpieczeniami? Na forach w USA piszą często, że lekarz np. stawia diagnozę o konieczności operacji, i muszą czekać na zatwierdzenie tego przez swoją ubezpieczalnię.
Anyway – również życzę szybkiego powrotu do zdrowia. W Polsce faktycznie jest już trochę lekarzy, którzy znają się na rzeczy.
Akurat co do kliniki w Żorach to nie wiem o niej za wiele, ale z tego co pamiętam jak kiedyś dzwoniłem, to oferowali leczenie prostych przypadków jedną metodą, endoskopową – nie znam się, ale trochę wątpię żeby endoskopowa operacja przepukliny nawrotowej była dobrą opcją.Skontaktowanie się z którymś z lekarzy (albo kilkoma) pracujących w większych ośrodkach w Polsce zajmującymi się leczeniem kręgosłupów i zapytanie o możliwość leczenia tu, może być dobrym pomysłem (większe ośrodki = takie, które mają szeroki wachlarz metod operacji kręgosłupa, diagnostyki itd.), dr. Łątka jest na pewno jednym z nich.
20 sierpnia 2011 o 01:02 #49783tommyarbi – daj znać jak się mają sprawy u Ciebie ???
21 sierpnia 2011 o 05:59 #49791[quote=”użytkownik” post=628]
quote luckybuster” post=623:Teoretyzując, to czy angielskie ubezpieczenie nie pokrywa ew. kosztów leczenie w Polsce? Jeśli są tam prywatne ubezpieczenia to raczej pokrycie kosztów leczenia w Polsce byłoby dla ubezpieczyciela tańsze niż tam. Btw. jak tam jest w ogóle z ubezpieczeniami? Na forach w USA piszą często, że lekarz np. stawia diagnozę o konieczności operacji, i muszą czekać na zatwierdzenie tego przez swoją ubezpieczalnię.W UK podstawowe ubezpiecznie nie pokrywa kosztów leczenie w Polsce.Z teg co wiem to można probować w NAGLYCH przypadkach kombinować z Europejska Karta Ubezpieczenia.
Najlepiej pójść do angielskiego lekarza po konkretna opinie (np.operacja) i potem wysłac list do NHS lub MP z prośbą o pokrycie kosztów takiego zabiegu w Polsce.Podanie motywować tym,że lepiej porozumieć Ci sie w Polsce,że masz “pod ręką” rodzine i że zabieg będzie tańszy.
Często odpowiedz jest pozytywna.Ja mam w pracy specjalne ubezpiecznienie z AXA tzw PPP,które pokrywa mi wszystko i czas oczekiwania na operacje to max tydzień.
Po wielu miesiącach nalezłem dobrego lekarz w Guilford ,ktory powierdzil to samo co polski lekarz( wiec chyba się zna:).
Na razie staram się normalnie żyć (bez większego dzwigania) ,ból ustepuje ale to dość powolny proces i wymaga cierpliwości.
Ew.Jestem gotowy do operacji w przypadku nawrotu sprawy.Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę wiele uśmiechu mimo bólu jaki Wam towarzyszy.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 lutego 2013 o 06:48 #52412do Pana Luckybuster,
Czy moglbys mi podac imie i nazwisko tego lekarza z Guilford, bylabym wdzieczna. Nie mam pojecia do kogo tutaj w Anglii sie zglosic, wiekszosc lekarzy to partacze.20 lutego 2013 o 07:05 #52413Ja polecam klinike w Stanmore i doktora Wilsona :
Mialem operacje PLIF i TLIF20 lutego 2013 o 07:56 #5241420 lutego 2013 o 11:43 #52415dzieki serdeczne jade teraz do polski zrobic mr a pozniej udam sie do tego pana
20 lutego 2013 o 11:45 #52416odbiegajac od tematu jak ty sie czujesz?
20 lutego 2013 o 11:52 #52417Po tej TLIF operacji w Stanmore bardzo dobrze 3 tygodnie temu odbyla sie ale wczesniejsza PLIF Niestety wciaz dysk dotyka nerwu 🙁 Wspomniany doktor Wilson zrobil perfekcyjnie operacje TLIF na dwoch dyskach Stary problem niestety pozostal zaluje ze wczesniej do niego nie trafilem W marcu bede mial kontrole mam nadzieje ze cos poradzi Choc w moim przypadku to watpliwe wczesniej wspomnial ze zbyt malo miejsca miedzykregami …
21 lutego 2013 o 11:17 #52421A jak dokladnie sie nazywa sie ta klinika w stanmore i jakiej profesji jest ten lekarz i jesli mozna prosic jak ma na imie?
21 lutego 2013 o 12:02 #52422http://www.spirehealthcare.com/bushey/our-facilities-treatments-and-consultants/our-consultants/mr-lester-wilson/ Pracuje w prywatnej klinice
Jak rowniez w RNOHhttp://www.rnoh.nhs.uk/clinical-services/spinal-surgical-unit
pozdr
Za tą wiadomość podziękował(a): magda778821 lutego 2013 o 18:43 #52424do Pana Tommyarbi
Mam do Ciebie jeszcze kilka pytan, czy mozna sie z Toba jakos skontaktowac prywatnie poza forum, jakies gg, skype albo nr tel.24 lutego 2013 o 14:24 #52428Witaj Magda.
Nie wiem czemu nie moge poslac Ci tu PRV wiec prosze odezwij sie do mnie na gg 32164091Pozdrawiam
Tomek
28 lutego 2013 o 08:43 #52440quote luckybuster” post=3784:Witaj Magda.
Nie wiem czemu nie moge poslac Ci tu PRV wiec prosze odezwij sie do mnie na gg (..)Forum w chwili obecnej nie posiada takiej funkcjonalności, jak przesyłanie wiadomości prywatnych.
Dane kontaktowe proponuję zamieszczać z opcją “hide” – dzięki temu będą widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Poniżej obrazek ikonki, która do tego służy.
Pozdrawiam
Hidden
:silly: Jeśli opcja HIDE działa, to ten wiersz powinien być widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. :woohoo:
2 kwietnia 2013 o 08:11 #52543do Tommyarbi
A jak wyglada rechabilitacja po operacjach przeprowadzonych w anglii, bardzo ciekawi mni ten temat? - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.