Po rezonansie magnetycznym – co dalej
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Po rezonansie magnetycznym – co dalej
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 6 months temu przez
przepuklina.
-
AutorWpisy
-
24 lutego 2021 o 17:40 #49100
Dzień dobry. Dziś odebrałam wynik rezonansu. Niedługo mam wizytę u ortopedy ale jestem trochę poddenerwowana tym wynikiem. Czy słusznie? Czy ktoś mógłby coś jaśniej mi wytłumaczyć. Dziękuję serdecznie.
MR kręgosłupa szyjnego Badanie wykonano w sekwencjach wg załączonej płyty CD bez podania kontrastu.
Rozpoznania: dyskopatia C5/C6.Badanie porównano do badania z02.02.2017.
Opis badania:Spłycenie lordozy szyjnej
Zmiany dehydratacyjne tarczy mk.Znacznego stopnia zwężenie przestrzeni mk C5/C6 z nierównościami blaszek granicznych,niewielkimi zmianami zwyrodnieniowymi wzdłuż nich, osteofitami na obrysach przednich, bocznych oraz tylnych trzonów tych kręgów.Zmiany zwyrodnieniowo – wytwórcze w stawach mk powodują przewężenie tylnych, płynowych przestrzeni okołordzeniowych C5-Th2.Poza tym struktury kostne, wysokość przestrzeni m-k bez widocznej patologii.
Na poziomie C4/C5 – niewielkie, centralno-lewoboczne uwypuklenie, bez widocznego ucisku elementów nerwowych.Na poziomie C5/C6 – wielokierunkowe uwypuklenie wpukla się podwięzadłowo w obręb kanału kręgowego na głębokość ok. 3 mm – wymiar strzałkowy worka oponowego pośrodkowo przewężony do ok.7 mm, widoczny obustronny ucisk korzeni nerwów rdzeniowych w kanale kręgowym, nerwu w prawym otworze mk oraz odcinkowo niewielkie modelowanie nerwu w lewym otworze mk. Uwpuklenie oraz zmiany zwyrodnieniowo – wytwórcze w stawach mk powodują ucisk rdzenia kręgowego, zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego na tym poziomie nie uwidoczniono.Na poziomie C6/C7 – drobna, centralno-prawoboczna przepuklina o podstawie ok. 7 mm wpukla sięw obręb kanału kręgowego na głębokość ok. 1,5 mm, powodując niewielkie modelowanie częściprzednio-prawobocznych rdzenia kręgowego (zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego natym poziomie nie uwidoczniono), poza tym ucisku elementów nerwowych na tym poziomie nieuwidoczniono.Poza tym na pozostałych poziomach cech uwypukleń jąder miażdżystych tarcz m-k nieuwidoczniono.Rdzeń kręgowy na uwidocznionym odcinku, poza odcinkowym uciskiem, bez widocznej patologii.
Lewy płat tarczycy widoczny częściowo niejednorodny – dokładniejsza ocena w USG.
Wnioski: zmiany zwyrodnieniowe oraz dyskopatyczne- w porównaniu do badania uprzedniegonasilenie dyskopatii na poziomie C6/C7, poza tym obraz zmian bez istotnych różnic.Pozostałe wnioski w opisie badania27 lutego 2021 o 18:15 #68328Mam bardzo podobny rezonans, ale nie dostalam skierowanie na operacje. Ide teraz do szpitala prywatnego.
Te uciski musza dawac bol. Mi daja. Lekarze maja teorie o magicznym wchlonueciu. Ja w to nie do konca wierze.
8 marca 2021 o 14:53 #68395Witam,
Ja otrzymalam wynik z rezonansu magnetycznego, odcinka szyjnego. Dwoch neurochirurgow wysyla mnie na operacje. Czy taka operacja jest pilna, czy mam troche czasu na podjecie decyzji?
C6-C7 masywna tylna srodkowo-boczna, tylno- boczna i boczna lewa przepuklina krazka szer ok 6mm o zwiekszonym uwodnieniu, siegajaca podstawa linii srodkowej i lewego otworu m-k, uwypukla sie o 3-4mm powyzej i ok 2-3mm ponizej poziomu krazka w lewej czesci kanalu, wertykalny wymiar ok 9mm. Znaczny ucisk na lewa czesc rdzenia od linii srodkowej wraz z korzeniami lewymi w kanale kregowym. Zwezenie lewego otworu m-k i kompresja na lewe korzenie wychodzece C7. Zwiekszenie uwodnienia krazka m-k w miejscu wrot przepukliny w czesci srodkowo tylnej lewej. Zaostrzenia prawych krawedzi trzonow i prawa wypuklina krazka w pozostalej czesci kanalu modeluja prawa brzuszna powierzchnie rdzenia, uciskaja na prawe brzuszne korzenie w worku oponowym. Nieznaczna redukcja prawego otworum-k, modelowanie prawych korzeni wychodzacych C7 przez zaostrzenia trzonow i wypukline krazka.
C7-Th1 rozpoczynajace sie drobne zaostrzenia tylno-bocznych krawedzi trzonow, bez stenozy kanalowej, noeznaczna redukcja wejsc do otworow m-k.
Rdzen w odcinku szyjnym bez zmian ogniskowych, bez cech obrzeku, ucisk lewostronny C6-C7 jw.
Prawidlowo zachowany sygnal wynikajacy z przeplywu w tetnicach kregowych.8 marca 2021 o 17:40 #68396A jak sie Pani czuje? Ja bym szla.
8 marca 2021 o 20:01 #68397Dretwieje lewa reka, robi sie slabsza, boli triceps. Boli odcinek szyjny kregoslupa. Zadne przepisane dotad leki nie dzialaja. Noc jest dla mnie meczarnia. Chyba nie mam wyjscia, tylko operacja.
8 marca 2021 o 20:41 #68398Odwagi! Ja mam podobne objawy, ale na razie mam czekac jak mi sie pogorszy. Troche zazdroszcze Pani, ze chca Pania zoperowac. Wiadomo strach przed nieznanym. Prosze dac znac na forum jak bedzie Pani po zabiegu. Prosze nie tracic nadzieji. Mnie tez to kiedys czeka i wielu innych. Oby dobry chirurg sie trafil.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.