Pobolewanie pleców i ogromny ból w biodrze
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Pobolewanie pleców i ogromny ból w biodrze
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 5 months temu przez
waga.
-
AutorWpisy
-
27 sierpnia 2021 o 18:53 #49201
Witam, mam nadzieję że ktoś odpowie na mój temat .
Mam 25 lat i od jakiś trzech lat czuje ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Pojawia się on gdy chwilę postoje w bezruchu, na przykład myjąc naczynia. Nie jest to jakiś ból nie do zniesienia, ale czuje duży dyskomfort. Gdy w takiej chwili położę się na podłodze, wtedy czuje takie odprężenie w tym odcinku kręgosłupa i to czasami boli …
Mam pracę siedzącą i przy siedzeniu również odczuwam taki ból, a gdy wstaje z krzesła często czuję ból który ‘biegnie’ po pośladku i prawej nodze , do kolana . Wtedy mam praktycznie bezwład nogi . Gdy chodzę też często odczuwam taki prąd…
Nie robiłam z tym nic bo to nie jest jakoś mocno uciążliwe, ale od kilku miesięcy boli mnie również prawe biodro (?) I pachwina. Na początku był to ból tylko przy schylaniu (plus czasami ten mój prąd w pośladku) ale od jakiegoś miesiąca ból w okolicy biodra zrobił się tak niemiłosierny, że nie jestem w stanie wejść po schodach, stanąć na tej nodze , czy podnieść jej z podłogi na 5 centymetrów. Gdy siedzę czuje mały ból w pachwinie. Rok temu miałam jeden epizod ,że podnosząc coś z podłogi złapał mnie tak silny ból że nie byłam w stanie ruszyć się nawet na milimetr
Byłam z tym ostatnio u ortopedy który wykonał mi badanie RTG bioder i nie stwierdził żadnych zmian. Mimo to wysłał mnie na rehabilitację, stwierdził że to może być objaw trzaskajacego biodra lub uszkodzenia ścięgien. Na zdjęciu widać , co zasugerował lekarz, że kręgosłup w odcinku lędźwiowym jest wykrzywiony właśnie w stronę prawą. Ale gdy mówiłam mu o tych prądach i bólach pleców, stwierdził , że jeżeli ból jest mniejszy niż w biodrze nie ma co się nim zajmować ,tylko najpierw rehabilitacja biodra.
Może ktoś miał podobne objawy i podpowie mi czy taki ból jest od kręgosłupa, czy może to wina jakiś ścięgien , czy na prawdę tak się objawia ból biodra??28 sierpnia 2021 o 06:33 #69548Rezonans odcina lędźwiowego, zbadanie odruchów i siły mięśni przez neurologa lub neurochirurga da odpowiedź na Twoje pytania. Nikt Ci tu nie wywróży z fusów co jest przyczyną dolegliwości. Masz zachowaną siłę mięśni w nogach, na palcach i piętach mozesz chodzić? Wygląda to na problem z odcinkiem lędźwiowym, ale pewność da Ci dopiero porządna diagnostyka.
30 sierpnia 2021 o 22:08 #69552Cześć Aleks2021!
Czy możesz wrzucić tutaj swoje RTG bioder? Może ja coś zobaczę, bo jestem już po kilku przygodach z biodrami i ponad miesiąc temu przeszedłem artroskopię. Z doświadczenia wiem, że niektórzy ortopedzi się kompletnie nie znają na wielu schorzeniach. Jest kilka rzeczy które może boleć w biodrze, mnie najbardziej bolał zerwany obrąbek na skutek wady rozwojowej, ale konflikt został usunięty i czekam na efekt operacji. Może uda mi się pomóc w ocenie RTG, chociaż stanu obrąbka czy więzadeł tam nie zobaczę, potrzebny był był rezonans stawu.
Również z doświadczenia wiem, że czasami ciężko jest zróżnicować ból kręgosłupa L4-S1, stawu krzyżowo-biodrowego i stawu biodrowego. Chociaż boląca pachwina to raczej ten ostatni. Mi wmawiano przez jakiś czas że to pewnie od kręgosłupa lub psychosomatyka, aż wykonałem wszystkie badania i wyszło skąd ten ból.
I to co pisze hanka – zrób koniecznie MRI kręgosłupa lędźwiowego.
I wybierz się do porządnego fizjoterapeuty, który oceni Twój ogólny stan, zbada postawę, napięcia, siłę itp. Holistyczne podejście będzie tu kluczowe, bo zjechane biodra plus kręgosłup to droga przez mękę, znam to doskonale.
Pozdrawiam i czekam na zdjęcie RTG.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
Za tą wiadomość podziękowali: maciurek, wilku2531 sierpnia 2021 o 12:44 #69555Miałem podobnie , chwile dłużej postałem i ból w ledźwiach do prawego pośladka , przukucniecie lub poleżenie na plecach dawało ulge , okazał się kregozmyk z kregoszczeliną który uciska nerw . Jestem 5 miesięcy od operacji i teraz od nadmiaru chodzenia mam problemy z bolącymi pietami 🙂
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, hanka1 września 2021 o 20:44 #69558Mój mąż miał problemy ze stawami biodrowymi to tak jak piszesz Iggy, bolało go w pachwinach. Przeszedł operację i jest dobrze.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.