Pochylanie głowy i ucisk na nerw
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Pochylanie głowy i ucisk na nerw
- Ten temat ma 13 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 2 months temu przez
kaczucha.
-
AutorWpisy
-
24 listopada 2012 o 19:41 #47665
Podczas pochylania głowy , dochodzi do ucisku na nerw ( z moich spostrzeżeń ) przez co przechodzi mnie prąd ( delikatny ) po ciele w kilku miejscach , czasami w jednym.
Zamierzam zrobić RTG kręgów szyjnych i od razu z badaniem iść do neurologa czy ortopedy ?
I mam jeszcze takie pytanie , jak leczy sie takie schorzenie ?
Dziękuję za pomoc.
24 listopada 2012 o 20:02 #52099Nie trzeba od razu robic zdjęć rtg. Nie widac na nim struktur miękkich więc nie wiadomo tak naprawde o co chodzi.
Kiedy pojawia się ból? Przy jakim ruchu? Czy ból przebiega dermatomalnie?
Terapeuta powinien zrobić następujące testy aby ocenić przyczynę:
1. Test Bakody (prosty test – ocena kompresji szyjnego korzenia nerwowego)
2. Objaw Bikele (ocena splotu ramiennego i opon mózgowych pod kątem zapalenia i nie tylko)
3. Test dystrakcyjny (ocena szyjnych korzeni nerwowych, otworów miedzykręgowych, stawów międzywyrostkowych – Buckup dodaje ,że ten test pozwala różnicować między korzeniowymi oraz więzadłowo-mięśniowymi bólami karku, barków i ramion)
4. Test kompresji otworów międzykręgowych
5. Test kompresyjny Jacksona (ocena kompresji szyjnych korzeni nerwowych, podwichnięcie, obrzęk, exostoza, choroby stawów międzywyrostkowych, guz, przepuklina krążka międzykręgowego)
6. Maksymalny szyjny test kompresyjny (ocena syndromu szyjnego korzenia nerwowego tzw. testowanie po stronie wklęsłości, ocena napięcia mięśniowego tzw. testowanie po stronie wypukłości)
7. Manewr O’Donoghue’a (ocena nadwyrężenia mm. szyi – izometrycznie, uszkodzenia więzadeł szyi – pasywnie)
8. Objaw Soto-Halla (ocena podwichnięcia w odcinku szyjnym, exostoza, uszkodzenia krążka międzykręgowego, skrócenia mięśni karku, uszkodzenia więzadeł, złamania kręgu, podrażnienia oponowego)
9. Test Spurlinga (ocena kompresji szyjnego korzenia nerwowego)Kilka z powyższych testów wypadałoby zrobić żeby wykluczyć inne dolegliwości.
Pójście na RTG od razu jest małoprofesjonalne z racji często niepotrzebnego napromieniowania ciała.Po wykonaniu testów można przejść do terapii.
Zdecydowanie praca z tkankami miękkimi może zniwelować problem, szczególnie praca z centrami koordynacji i centrami fuzyjnymi znajdującymi sie w powięzi. Często promieniowanie bólu jest wynikiem dysfunkcji mięśniowo-powięziowej czy to wzdłuż sekwencji ( i wtedy ból promieniujący jest podobny do bólu dermatomalnego) lub spiralnie (wtedy ból pojawia sie w róznych miejscach, podobny do bólu rozlanego).Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42124 listopada 2012 o 20:48 #52100Ból pojawia się jak schylam głowę w dół.
W takim razie nie będę robił rtg.
A mógłbyś mi poradzić do którego specjalisty się wybrać ? ( neurolog – ortopeda )
I dziękuję bardzo za pomoc i szybką odpowiedź.
Od moderatora: proszę zapoznać się z regulaminem forum (https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/regulamin), i nigdy nie uzależniać swojej decyzji o robieniu lub nie robieniu RTG na podstawie tego co jest napisane na forum.
24 listopada 2012 o 21:12 #52101Ja rozumiem, że boli jak schylasz głowę w dół. Ale podczas schylania głowy w dół może boleć z tyłu na wysokości przejścia szyjno-piersiowego, może boleć w podpotylicy, może również boleć z przodu szyi, z boku, może boleć w kciuku itp.
Szczerze to nie mam pojęcia gdzie mógłbyś sie udać. Nie ufam nikomu, lekarzom tym bardziej ze względu na częściowe patrzenie na problem.
Jakbyś znalazł dobrego osteopatę po dodatkowych szkoleniach to byłbyś w domu.Powodzenia
24 listopada 2012 o 23:33 #52102Tzn ja nie odczuwam bólu , tylko jak schylam głowę to czuję ten przechodzący prąd np: w łokciach czy w nodze lub z tyłu pleców.
quote Epistropheus” post=3410:Nie ufam nikomu, lekarzom tym bardziej ze względu na częściowe patrzenie na problem.Mógłbyś sprecyzować to zdanie ? Miałeś może podobną sytuację ?
Aczkolwiek dziękuję za całą pomoc.
25 listopada 2012 o 02:38 #52103Technicznie:
1. ucisk na nerwy może być powodowany przez elementy kostne, widoczne na RTG, lub inne tkanki, nie widoczne na RTG a widoczne na MRI
2. z technicznego punktu widzenia, badanie powinno być wykonane w pozycji, w której występuje ból.
a) jeżeli ból jest powodowany przez elementy kostne, może to być widoczne w odpowiednio wykonanym zdjęciu RTG.
b) jeżeli przez np. dyski, to było by to widoczne na funkcjonalnym badaniu MRI, ale w Polsce takich się chyba nie wykonuje, bo żadna pracownia nie dysponuje takim MRI (chociaż może się mylę). niemniej, jeśli przeglądniesz filmy z wątku https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/inne/tech-bardziej-i-mniej-realtime-mri , możesz zauważyć, że przy MRI czynnościowym w momencie kiedy pojawia się przepuklina dysku kolidująca z nerwami, jednocześnie pojawia się bardzo odmienne od pozostałych ujęć wzajemne ułożenie kręgów. Czyli teoretycznie dostępne w Polsce RTG czynnościowe mogło by wykazać nienaturalną zmianę odległości między kręgami w pozycji w której występuje ból, i biegły lekarz mógłby coś z tego wywnioskować.3. Do kogo się udać? – ciężko stwierdzić. Do lekarza, który wierzy pacjentowi, potrafi diagnostycznie (np. testami które opisał Epistropheus) potwierdzić dolegliwość, i dobrać odpowiednią metodę leczenia.
4. Czy taki jest w Polsce? – nie wiem. Może potrzebnych będzie kilku, różnych specjalności, żeby poskładać to w całość z powodu braku dynamicznego MRI.
Pozdrawiam
25 listopada 2012 o 09:36 #52105quote :3. Do kogo się udać? – ciężko stwierdzić. Do lekarza, który wierzy pacjentowi, potrafi diagnostycznie (np. testami które opisał Epistropheus) potwierdzić dolegliwość, i dobrać odpowiednią metodę leczenia.4. Czy taki jest w Polsce? – nie wiem. Może potrzebnych będzie kilku, różnych specjalności, żeby poskładać to w całość z powodu braku dynamicznego MRI.
Ej no moim zdaniem przesada. Wystarczy rezonans——> neurochirurg—>decyzja leczenie operacyjne/zachowawcze—>terapeuta manualny pracujacy ww. metodami i jedziemy.
Ale z opisu dolegliwosci choc jest on skapy, widze tutaj jakies nieswosite dolegliwosci. Bol korzeniowy boli caly czas a nie w momencie gdy pochylimy glowe w dol/wtedy moze sie nasilac.
Dlatego ze jest to szyja,tam jest rdzen ja bym postaral sie o rezonans +wizyte u nerochirurga nastepnie bedzie wiadomo co robic/ wersja w przypadku uporczywych dolegliwosci, ktore trwaja dlugo.
Natomiast jesli dolegliwosci nie sa zbyt uporczywe, nie trwaja dlugo to proponuje tego terapeute manualnego tak jak pisze epistropheus.
Ja bym proponowal zeby dokladniej opisal Pan swoje dolegliwosci.
quote :Mógłbyś sprecyzować to zdanie ? Miałeś może podobną sytuację ?chodzi o te, ze jesli lekarze uznaja ze potrzebne jest leczenie zachowawcze to bedzie wygladalo ono wg jednego schematu. Ja tylko dodam, że szybka i wlasciwa diagnoza, prawidlowe leczenie pozwoli szybciej niwelowac dolegliwosci.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42126 listopada 2012 o 22:33 #52108quote damian” post=3414:Ej no moim zdaniem przesada. Wystarczy rezonans——> neurochirurg—>decyzja leczenie operacyjne/zachowawcze—>terapeuta manualny pracujacy ww. metodami i jedziemy.Czyli
– z wynikami RTG do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej po skierowanie do neurologa, neurochirurga, ortopedy po skierowanie na rezonans,
– z wynikami rezonansu do ortopedy lub neurochirurga zajmującego się leczeniem kręgosłupów (lepiej przed wybraniem się do konkretnego lekarza upewnić się, że oprócz tego, że jest neurochirurgiem lub ortopedą zajmuje się leczeniem kręgosłupów)Lub po prostu zgłosić się do szpitala, jeśli się ma czas. Jeśli szpital jest konkretny, to powinien zdiagnozować problem, mając w jednym miejscu do dyspozycji wielu różnych specjalistów i urządzeń.
quote damian” post=3414:Bol korzeniowy boli caly czas a nie w momencie gdy pochylimy glowe w dol/wtedy moze sie nasilac.Skąd takie wnioski?
Przykład:
http://www.fonar.com/casestudy/su_casestudy_7.htm“Clinically this patient exhibited L’Hermitte’s sign in the upright-flexion position.”
Opis objawu Lhermitte’a: http://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Lhermitte%27a
27 listopada 2012 o 06:28 #52110Kwestia tylko taka czy jak nie pochylal tej glowy to go nie bolalo wcale czy bolalo malo? Tak jak przy probie LASEGUE rwa kulszowa mozew byc stosunkowo znosna normalnie natomiast przy tej probie boli jak… . W sumie jest to proste do wytlumaczenia, jest uszkodzony dysk to i musi byc stan zapalny, stan zapalny obejmuje nerwy i mala roznica czy stoimy czy siedzimy i tak boli tylko mniej albo wiecej Ale Wyjatki zawsze sa przeciez, takze byc moze nie mam racji :cheer:
Tak samo jak uzytkownik polecam juz na sam poczatek znalesc specjaliste od kregoslupa najlepiej tylko i wylacznie ktory odpowiednio pokieruje wszystkim.
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 listopada 2012 o 17:00 #52111“the transient cervical spinal cord compression contributed to the symmetrically decreased muscle power (grade 4) over both sides.”
http://www.ant-tnsjournal.com/Mag_Files/21-1/06.pdf
to akurat o rvLP, ale wydaje mi się, że użycie słowa “transient” w kontekście oznacza że objawy występowały w pozycjach, w których był ucisk.
PS. W zasadzie, to o tym do kogo iść z wynikami MRI (rezonansu magnetycznego) może powiedzieć lekarz opisujący to badanie (radiolog) na podstawie wyników, bo jak widać przyczyny mogą być też inne niż typowe schorzenia kręgosłupa.
3 grudnia 2012 o 03:34 #52126quote Epistropheus” post=3407:Kilka z powyższych testów wypadałoby zrobić żeby wykluczyć inne dolegliwości.Chciałem z czystej ciekawości zapytać, czy osoby wykonujące te testy są w stanie wykluczyć dolegliwości typu SM, lub inne schorzenia mogące powodować podobne objawy, a nie związane z uciskiem struktur nerwowych przez elementy kręgosłupa?
4 lutego 2013 o 02:11 #52393aki – jeśli mogę zapytać, to czy udało Ci się ustalić przyczynę problemu ?
Pozdrawiam
6 lutego 2013 o 20:48 #52397quote użytkownik” post=3740:aki – jeśli mogę zapytać, to czy udało Ci się ustalić przyczynę problemu ?Pozdrawiam
Witam , problem znikł sam ( na szczęście ) po 2 tyg od napisania tematu , ucisk mocno się zmniejszył i później kontuzja znikła , co nawet tego nie zauważyłem 🙂
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc , odpowiedzi i zaangażowanie.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 stycznia 2019 o 20:42 #63905Witam aki mam identyczne objawy, czy do tej pory u Ciebie wszystko dobrze?obexnie czekam na wyniki rezonansu odcinka szyjnego i glowy i odchodze od zmyslow:(
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.