pogłębiona kifoza piersiowa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › pogłębiona kifoza piersiowa
Otagowano: choroba scheuermanna, kifoza piersiowa, Spondylodeza
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 12 months temu przez
donios.
-
AutorWpisy
-
30 października 2021 o 14:31 #70014
Witam. Mężczyzna, 32 lata. W dzieciństwie przebyłem krzywicę, ćwiczenia korekcyjne wzmocniły zwiotczałe mięśnie, odstające łopatki oraz zmniejszyły skoliozę, lecz inne problemy pozostały. Pozostała pogłębiona kifoza piersiowa, sklinowacenie kręgów w odc. piersiowo-lędźwiowym oraz nawracająca dyskopatia lędźwiowa (ciągłe “wypadanie i wskakiwanie” dysku) możliwy krąg przejściowy L5-S1). Wiem, że na chorobę Scheuermanna nic nie poradzę w odcinku lędźwiowym, z dyskopatią czekam na rehabilitację, moje pytanie dotyczy odc. piersiowego.
Odczuwam tam ból, szczególnie przy statycznej pozycji stania lub siedzenia. Nie mogę prosto siedzieć, bo zaraz pojawia się palący ból w mięśniach stabilizacyjnych, więc albo podpieram się rękami o biurko/uda, albo siedzę w pozycji półleżącej albo podkładam grubą poduszkę pod lędźwie. Przy pochyleniu się do przodu czuję jak “łamie” mi się kręgosłup w pół i co się wyprostuję to strzela mi w kręgosłupie i się nastawia (mam dość elastyczny kręgosłup, więc mogę się wyprostować, lecz pozostawanie wyprostowanym sprawia mi wysiłek i ból/palenie mięśniowe). Leki przeciwbólowe jedynie cżęściowo redukują ból, lecz nie postawę, tak samo masaże i inne rzeczy. Próbowałem wzmocnić mięśnie przez regularne ćwiczenia na ławce rzymskiej, zarówno dynamiczne jak i izometryczne, mięśnie wyraźnie się wzmocniły lecz to tylko odsunęło trochę w czasie pojawienie się bólu i nie zapobiegło krągleniu się pleców przy pochyleniu. Próbowałem nosić 2 rodzaje ortez tułowia (spinomed) i koszulkę korygującą Medi lecz i one nie były w stanie utrzymać naturalnego łuku mojego kręgosłupa, mimo, że ciasno oplatały mój tułów.
Zaznaczam, co widać na dołączonym zdjęciu, że kręgosłup “łamie” się w jednym punkcie, a nie z powodu ogólnie pogłębionej kifozy (czego nie widać na rtg i rezonansie: brak opisu więc nie załączyłem ich). Co może być tego powodem, jak to leczyć? Wiem, że kręgosłup piersiowy można wyprostować i usztywnić operacyjnie (szyny i śruby) lecz sam przebieg zabiegu i możliwe powikłania budzą we mnie niepokój (oddzielenie mięśni prostowników od kości, wwiercanie się w kręgi, usztywnienie na stałe kręgów, które już na zawsze ograniczą ruchy kręgosłupa). Zastanawiam się, czy tego typu zabieg usztywniający jedynie 2 kręgi (w miejscu załamania kręgosłupa) ma sens, czy byłby skuteczny, czy nie ograniczałby za bardzo gibkości kręgosłupa, czy mimo oddzielenia w tym miejscu mięśnia prostownika od kręgów byłby on dalej sprawny, czy jego sprawność i siła wyraźnie by się obniżyła, lub całkowicie byłby wyłączony z pracy. I w końcu czy po zabiegu i rekonwalescencji byłyby przeciwwskazania do dźwigania ciężkich rzeczy czy wprost przeciwnie, nie musiałbym się już obawiać o nabawienie się dyskopatii przy byle podniesieniu czegoś cięższego z pozycji zgiętych pleców a nie ugiętych kolan. Czy jest może inna, mniej inwazyjna/mniej powikłań metoda? Np. czytałem o wertebloplastyce kręgu, lecz w przypadku złamań kręgu, nie wiem czy w moim przypadku to by było właściwe.
Proszę o wypowiedzenie się w temacie jakiegoś specjalisty, a także kogoś kto przeszedł podobny zabieg, jak to było i jest u niego (samopoczucie, ew. powikłania, komfort kręgosłupa, sprawność ruchowa)
-
This topic was modified 12 months temu by
milijon.
-
milijon.
-
milijon.
Attachments:
You must be logged in to view attached files.30 października 2021 o 17:47 #70016załączam rtg. widać wyraźnie sklinowacenie w odc, piersiowo – lędźwiowym lecz na wysokości dolnego mostka nic nie wskazuje na dolegliwości w odc. piersiowym.
Attachments:
You must be logged in to view attached files.25 marca 2022 o 18:57 #70634Czy ktoś mógłby polecić jakiegoś specjalistę/klinikę od chirurgicznej stabilizacji kręgosłupa na podkarpaciu lub w Krakowie ew. w okolicach? (prócz dr.Sienkiela z Rudnej) Taki, który poważnie potraktował by temat, a nie zalecał rechabilitację. Rehabilitacji to ja miałem już parę serii i dosłownie nic nie dały. Od 2 lat ćwiczę siłowo i na ławce rzymskiej wzmacniająco i stałem się 2x silniejszy w martwym ciągu, a na ławeczce zwiększyłem wytrzymałość izometryczną 3x. Co z tego skoro to tylko oddala w czasie pojawianie się bólu. Na dzień dzisiejszy jestem niezdolny do pracy fizycznej, bolą mnie plecy przy staniu, siedzeniu prosto, jeździe na rowerze, jeździe busem, przy czynnościach typu czyszczenie wanny lub mopem podłogi to masakra. Ostatnio ocieplałem poddasze, praca nie ciężka lecz wymagała częstego schylania, po dniu pracy wracałem zgięty w pół i leżałem na wznak do rana, bo kręgosłup odmawiał mi posłuszeństwa, wyskakiwały mi dyski i jeden wielki ból kręgosłupa i mięśni pleców od karku do miednicy. Niestety na rezonansie nic nie wyszło prócz zniesionej lordozy, a na rtg ogólnie pogłębiona kifoza, lekka skolioza i klinowacenie kręgów piersiowo-lędźwiowych. Ja wiem w czym jest problem: normalnie kręgosłup człowieka nieznacznie się zaokrągla przy pochyleniu, u mnie łamie się i zwija jak u jeża. Chciałbym skonsultować się z wyrozumiałym lekarzem z wiedzą i doświadczeniem który miał styczność z przypadkami kifotycznymi i operował, i nie zbędzie mnie ot tak. Operacja kręgosłupa to ostatnia rzecz o której marzę, lecz dłużej już nie mogę ignorować problemu, ból z biegiem lat narasta. Za nastolatka był to tylko “syndrom kopania ziemniaków” teraz po parunastu latach to już syndrom “zawiązania buta” a mam dopiero 33 lata.
25 marca 2022 o 19:56 #70635W takich obszernych stabilizacjach i korekcjach kręgosłupa to się znają w Zakopanem – Uniwersytecki Szpital UJ, oddział chirurgii i ortopedii. Byłem kiedyś u Tomasza Potaczka, przyjmuje prywatnie i operuje na NFZ w Zakopanem właśnie. Operował moją koleżankę – skolioza w wieku nastoletnim. Dzisiaj żyje bez bólu.
- 12.2021 ALIF L3/L4
-
Ta odpowiedź została zmodyfikowana 12 months temu przez
donios.
-
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.