Pogłebiona lordoza – jak siedzieć przy komputerze
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Pogłebiona lordoza – jak siedzieć przy komputerze
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
melodia.
-
AutorWpisy
-
22 października 2019 o 22:29 #48838
Witam. Mam dosyć pogłębioną lordozę (przodopochylenie miednicy), lekką skoliozę, brak wyrostków poprzecznych w jednym trzonie na samym dole (nie wiem jak to nazwać) przez co mam słabszą stabilizacje. Zastanawiam się nad odpowiednim siedzeniem w pracy. Pracuje w domu więc mogę sobie pozwolić na wszystko. Obecnie używam zwyczajnego fotela i bardzo bolą mnie plecy. Tydzień lub dwa tygodnie przerwy pomagają bardzo lecz po pewnym czasie wszystko wraca i powoli z każdym rokiem jest coraz gorzej a mam 24 lata. Może jakiś fotel w którym mógłbym leżeć a biurko miałbym odpowiednio pochylone?
23 października 2019 o 06:35 #66076Cześć. Można siedzieć na piłce dmuchanej. Siedzisz i wzmacniasz mięśnie głębokie. Najważniejszą rzeczą są jednak przerwy i rozchodzenie zastałych mięśni, stawów, powięzi.
Za tą wiadomość podziękował(a): lukas850423 października 2019 o 15:42 #66080A co z klęcznikiem? Czy to nie zadziała podobnie? Naczytałem się w internecie, że klęcznik pogłębia lordozę
24 października 2019 o 06:49 #66094Próbowałeś wzmacniać mięśnie brzucha i pośladków? Rozluźniać i rozciągać uda i grzbiet?
24 października 2019 o 10:57 #66096Próbowałem, najpierw przez pewien czas trzeba rozciągać i rozluźnić uda i grzbiet aby efektywnie wzmacniać mięśnie brzucha? Teraz pewnie mięśnie brzucha mam przykurczone. Ćwicząc, ciężko cokolwiek poczuć brzuch, dużo zanim zacznę go czuć to odpadam przez kręgośłup a ćwiczenia wykonuje poprawnie
29 października 2019 o 23:36 #66231Zapytam jeszcze raz bo to dla mnie bardzo ważne. Jak się ma klęcznik do piłki? Czy klęcznik jest odpowiedni dla mnie? Piłka jest lepszym rozwiązaniem?
29 października 2019 o 23:47 #66235Mi zachwalali klęcznik po urazie – pożyczyłem sobie dwa różne do testów, plecy bolały mniej ale kolana po godzinie bolały niemiłosiernie, tak że nie dało się i tak skupić. Inni mi mówili że im to coś pomagało i że byli w stanie pracować, ale nie pytałem ile czasu wytrzymywali – też w domu pracowali, a ja 8h w biurze i się u mnie nie sprawdziło. Jak możesz to pożycz bo ich jest dużo różnych i nie wiadomo który Tobie do Twojej postury spasuje.
Jak w domu siedzisz to może fotel z jakiegoś dobrego auta używany z internetu czy szrotu, z regulacją mechaniczną czy elektryczną krzywizny oparcia i innych rzeczy? Ja taki planowałem ale w końcu nie zrobiłem, ale pamiętam że ktoś tu zrealizował ten plan. Rzecz nie droga w porównaniu do profesjonalnych regulowanych foteli domowych, a może pomóc.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 października 2019 o 12:04 #66256quote Zurius” post=18902:Zapytam jeszcze raz bo to dla mnie bardzo ważne. Jak się ma klęcznik do piłki? Czy klęcznik jest odpowiedni dla mnie? Piłka jest lepszym rozwiązaniem?Piłka – zależy, na jakiej wysokości będą Twoje kolana w stosunku do bioder, siedząc na piłce. Najzdrowszą pozycją do siedzenia jest stołek barowy – siedzisz na krańcu siedziska, nogi praktycznie wyprostowane, nie opierasz się.
Ja w pracy stosowałem:
1) Stanie – na biurko stawiałem krzesło, na krzesło segregator, a na segregator laptopa. ten sposób pracowałem. Co kilka godzin stawałem na beret dmuchany na przemian jedną lub drugą nogą.
2) siedzenie – na krzesło kładłem dobrze nadmuchany beret. Bez oparcia. Kolana niżej niż biodra, mięśnie dobrze pracują.
3) piłkę też miałem, ale raczej do ćwiczeń – raz, dwa razy dziennie siadałem i odrywając nogi, utrzymywałem równowagę.
4) Nie miałem pod ręką chonkera barowego, więc niestety nie korzystałem.Tak czy inaczej, najważniejsza jest częsta zmiana pozycji, tak jak pisano tu wcześniej – co pół godziny minimum wstać, przejść się, naciągnąć, przeprostować itd.
30 października 2019 o 15:26 #66260Na jakiej piłce powinno się siedzieć przy biurku? Wszyscy mi mówią, by siedzieć na piłce, ale mi się wydaje to nie tylko męczące, ale i szkodliwe.
30 października 2019 o 15:51 #66261quote lukas8504″ post=18931:Na jakiej piłce powinno się siedzieć przy biurku? Wszyscy mi mówią, by siedzieć na piłce, ale mi się wydaje to nie tylko męczące, ale i szkodliwe.PIłka powinna być takiej wielkości, by w momencie, gdy siadasz, kolana były niżej niż dupsko (pardon my latin). Przy moim wzroście 187 cm piłka o średnicy 60 cm była za mała.
Dlaczego uważasz za szkodliwe? Z ciekawości pytam. Słusznie zakładasz, że jest to męczące, ale dla naszych kręgosłupów to bardzo dobrze. Jeśli jesteś po operacji i już ćwiczysz lub funkcjonujesz, to tego typu ćwiczenia – utrzymywanie równowagi w neutralnej pozycji kręgosłupa (czyli właśnie siedzenie na piłce/berecie/bez oparcia, robienie planków itd) jest wskazane, a niewskazany jest bezruch (mocne opieranie się) lub zbyt miękkie i wygodne siedzenia (fotele, odchylenia do tyłu etc).
Jeśli się zmęczysz w takiej pozycji, to wstajesz, chodzisz, wyciągasz się itd.31 października 2019 o 09:39 #66268quote Wuj” post=18932:quote lukas8504″ post=18931:Na jakiej piłce powinno się siedzieć przy biurku? Wszyscy mi mówią, by siedzieć na piłce, ale mi się wydaje to nie tylko męczące, ale i szkodliwe.PIłka powinna być takiej wielkości, by w momencie, gdy siadasz, kolana były niżej niż dupsko (pardon my latin). Przy moim wzroście 187 cm piłka o średnicy 60 cm była za mała.
Dlaczego uważasz za szkodliwe? Z ciekawości pytam. Słusznie zakładasz, że jest to męczące, ale dla naszych kręgosłupów to bardzo dobrze. Jeśli jesteś po operacji i już ćwiczysz lub funkcjonujesz, to tego typu ćwiczenia – utrzymywanie równowagi w neutralnej pozycji kręgosłupa (czyli właśnie siedzenie na piłce/berecie/bez oparcia, robienie planków itd) jest wskazane, a niewskazany jest bezruch (mocne opieranie się) lub zbyt miękkie i wygodne siedzenia (fotele, odchylenia do tyłu etc).
Jeśli się zmęczysz w takiej pozycji, to wstajesz, chodzisz, wyciągasz się itd.Nie tyle uważam za szkodliwe, bo wiem, że to lepsze od siedzenia, tylko trudno mi sobie wyobrazić, że coś co wygląda tak niewygodnie może być dobre dla kręgosłupa. Ja pracuje przy biurku, ale we własnym domu, więc nie muszę siedzieć, gdy nie mam pracy, przez 8 godzin. Teraz akurat mam więcej pracy i nie wiem dlaczego czasami mogę spokojnie siedzieć, a czasami plecy bolą już po 2 minutach. Nie opieram się na krześle i staram się trzymać wyprostowaną pozycję. Po operacji pracowałem dużo leżąc na plecach, ale teraz to najgorsza pozycja, bo każdy ucisk na plecy z czasem powoduje ból. Tak nawiasem mówiąc mam dokładnie taki sam wzrost jak ty – 187 cm 🙂
1 listopada 2019 o 21:30 #66275Minimum kontowanie 110 stopni
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.