Pogorszenie po miozepanie.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Pogorszenie po miozepanie.
- Ten temat ma 22 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 11 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
31 marca 2012 o 17:03 #47574
Od pewnego czasu bolało mnie w górnej części lewego pośladka zwłaszcza z rana, po pewnym czasie odkryłem że ból jest silniejszy jeżeli śpię na prawym boku. Dostałem zastrzyki(witam+p/zapalne) i tabletki miozepan. Zastrzyki brałem ok 7 dni a miozepan 4 dni dłużej i musiałem przestać gdyż ból był nie do wytrzymania. Rano wstawałem cały odcinek lędzwiowy mnie bolał oraz żebra z tyłu(wcześniej nigdy). Obecnie sytuacja się trochę polepszyła ale ból pozostał w odcinku(miejsce w odcinku lędźwiowym poniżej l5-s1 takie dołeczki po obu stronach)
Ból ustępuje częściowo po rozgrzaniu się-pracy. Czy to normalne?31 marca 2012 o 17:30 #51368może materac trzeba wymienić jak tylko po leżeniu tak się dzieje, ja tak miałem zmieniłem i jest super
31 marca 2012 o 17:45 #51369Tylko dlaczego wcześniej tego nie było, jak odłożyłem miozepam bul następnego dnia rano znacznie się zmniejszył. A co z ostatnim pytaniem?
31 marca 2012 o 17:51 #51370czyli nie bierz tego miozepamu , ja tak miałem jak zacząłem brać sulfozalazin na zapalenie stawów i musiałem odstawić bo mnie w krzyżu tak cholernie bolało jak bym był przed operacją . ostatnie pytanie: po pracy po rozgrzaniu kręgosłup się Tobie ustawia jakoś lepiej 😉
Miozepam http://www.doz.pl/leki/p4144-Miozepam
Wskazania: Objawowe leczenie stanów przebiegających z nadmiernym i bolesnym napięciem mięśni szkieletowych. W reumatologii: leczenie wspomagające bolesnych przykurczów mięśni.
może za bardzo się rozluźniasz i przestawia się konstrukcja kręgosłupa31 marca 2012 o 18:40 #51371quote :może za bardzo się rozluźniasz i przestawia się konstrukcja kręgosłupadokładnie taki efekt jest po zbytnim rozluźnieniu mięśni. ja to miałem po baclofenie, i przy leżeniu. rozluźnienie mięśni = wzrost bólu korzeniowego.
jeżeli masz jakiś ucisk na nerw (a z opisu bólu przy leżeniu można chyba przypuszczać że możesz mieć), to jest on niwelowany częściowo przez mięśnie, zmieniające ułożenie kręgosłupa tak żeby jak najmniej bolało. ale przez to z kolei mogą boleć mięśnie. jeśli zażyjesz wtedy leki na rozluźnienie mięśni – wracasz do punktu wyjścia, czyli bólu będącego przyczyną. można tym też wytłumaczyć zmniejszanie się bólu przy ruchu – mięśnie zaczynają pracować, i korygują sylwetkę tak, żeby zniwelować ból.
jeśli nie diagnozowałeś kręgosłupa (RTG, TK albo MRI, badania czynnościowe), to lepiej to zrób zamiast eksperymentowania z kociołkiem panoramixa, czyli przeciwbólowymi na ból i rozluźniającymi mięśnie które przed tym bólem chronią. jeśli okaże się, że wszystko masz OK z kręgosłupem, to wtedy faktycznie będzie to zagadkowe. Póki co za bardzo nie jest. jeżeli się okaże, że coś jest nie tak – to już na tej konkretnej podstawie ktoś (lekarz) będzie mógł podjąć decyzję, co powinieneś robić (rehabilitacja, przeciwbólowe, czy inne) a czego nie.
31 marca 2012 o 18:46 #51372ach jak dobrze że potrafisz rozwinąć moją myśl 😉
31 marca 2012 o 18:55 #51373pytanie tylko czy Twoja myśl i moja rozwinięta wypowiedź są dla innych zrozumiałe 😉
jak już będziesz tylko 4-literowymi skrótami odpowiadał będzie ciężej.
proponuję na początek:
pZSR = “propozycja Zrób Sobie Roentgen’a”
pIDN = “propozycja Idź Do Neurochirurga”
pMMP = “pomysł Może Masaże Pomogą”31 marca 2012 o 18:58 #51374teraz z pewnością zrozumiałe 🙂 ,chyba. czekamy na odzew 😉
31 marca 2012 o 18:59 #51375quote wojtid” post=2554:ostatnie pytanie: po pracy po rozgrzaniu kręgosłup się Tobie ustawia jakoś lepiej 😉może za bardzo się rozluźniasz i przestawia się konstrukcja kręgosłupa
trudno powiedzieć czy to kręgosłup, chodzi o te mięśnie koło tych “dziurek wgłębień z tyłu”. Jak jestem “zimny” to strzela mi w stawach i tam z tyłu też i czuje jakby coś tam ciagło zwłaszcza przy skrętach nagłych ruchach. Po rozgrzaniu problem prawie znika.
quote wojtid” post=2554:może za bardzo się rozluźniasz i przestawia się konstrukcja
kręgosłupabrałem tylko pół tabletki przed snem,
Na rtg wykazało mi spina bifida.
Wczoraj robiłem rezonans w tygodniu będą wyniki.A czy zapalenie ścięgna achillesa lewego może mieć coś wspólnego z tym wszystkim.
31 marca 2012 o 19:00 #51376poczekajmy na wyniki . Nie zaglądajmy w szklaną kulę 😉
a pól tab niedziała ?31 marca 2012 o 19:05 #51378quote wojtid” post=2560:poczekajmy na wyniki . Nie zaglądajmy w szklaną kulę 😉
a pól tab niedziała ?Działa tylko zastanawiam się jak bym się czół po 2.:blink:
31 marca 2012 o 19:09 #51379Po 2 pewnie mógłbyś bez robienia rezonansu dokładnie pokazać skąd jest ból i go szczegółowo opisać 😉
31 marca 2012 o 19:27 #51381no właśnie pół też działa, Krzysztofie
2 kwietnia 2012 o 11:51 #51408w badaniu wyszło m.in. coś takiego
centralna protruzja tarczy międzykręgowej
oraz
obniżony sygnał z tarczy miedzykregowej z obnizeniem jej wysokośći
co jest powazniejsze protruzja czy przepuklina?
2 kwietnia 2012 o 13:10 #51410quote krzysztof” post=2596:protruzja czy przepuklina?w zasadzie to to samo
quote krzysztof” post=2596:co jest powazniejszechyba spina bifidia, jeśli jest na tym samym poziomie
2 kwietnia 2012 o 18:48 #51415witaj w klubie protuzji ,przepukliny i dyskopatii 😉 już teraz wiadomo co Ciebie tak boli i dlaczego. teraz musisz obserwować czy się nie pogarsza stan czyli jakieś osłabienie kończyny ,silniejszy ból a operacja to ostateczność ostateczności. Znajdź dobrego neurologa który Tobą się zaopiekuje
2 kwietnia 2012 o 23:23 #51416wojtid – a w jaki sposób neurolog leczy kręgosłupy..? można poprosić o jakiś przykład..?
3 kwietnia 2012 o 04:27 #51419nie leczy tylko odwleka operację ,skieruje na rehabilitację no i odpowiednie leczenie farmakologiczne włączy . Leczy jedynie neurochirurg i ortopeda 😉 ale to już wiesz jakie oni mają sposoby 😉 , nieoperacyjnie to tylko leczy to schorzenie ta kołdra z syberyjskiego ……. 😉
3 kwietnia 2012 o 09:03 #51420Wynik rezonansu
Zmniejszenie fizjologiczne lordozy w odcinku lędzwiowym.
Prawidłowa morfologia trzonów kręgowych.
Zachowany sygnał z trzonów w obrazach t1 t2 zależnych.
W obrazach t2 zaleznych obniżony sygnał z tarczy miedzykregowej l4-l5 z obniżeniem jej wysokości jako wyraz dehydratacji.
Szerokośc kanału kręgowego zachowana.
Na poziomie l4-l5 centralna protuzja tarczy międzykręgowej z konfliktem tarczowo korzeniowym obustronnym w obszarze zachyłków kanału kręgowego.
Prawidłowy obraz korzeni nerwowych w obszarze otworów miedzykręgowych.
poziom sygnału z rdzenia kręgowego w obrębie stożka końcowego zachowany.Moze głupie pytanie ale czy to peknięcie się zrosnie.(protruzja)
3 kwietnia 2012 o 12:22 #51421nie jest głupie, niestety nie zrośnie się (a szkoda) jedynie jądro miażdżyste może wysuwać się bardziej i uciskać mocniej na korzenie nerwowe a co za tym idzie i mocniejszy ból w kończynie oraz postępujące osłabienie kończyny, może być ale nie musi 😉
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.