Porada – wypuklina L5-S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Porada – wypuklina L5-S1
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years temu przez
kamil125.
-
AutorWpisy
-
2 września 2015 o 17:34 #48189
Witam,
Mój problem polega na dolegliwościach bólowych w okolicach odcinka lędźwiowego. Otóż problem pojawił się około 2 lat temu gdy podnosiłem ciężar wykonując ruch rotacyjny, wtedy coś „ukuło”. Poszedłem do Kliniki Sportu gdzie zalecono mi wykonanie MR (rezonansu magnetycznego), gdzie wniosek był następujący
„Zmiany degeneracyjne krążka L5-S1” (pełen opis na końcu) z rozpoznaniem „Centralna wypuklina krążka międzykręgowego L5-S1”
Lekarz udzielił następujące wskazania
Względnie zabieg Disc FX- L5-S1 – z którego wtedy nie chciałem skorzystać
oraz rehabilitację w postaci: zakaz przeciążania kręgosłupa, stabilizację i rozluźnianie mięśniowo-powięziowe.
Kolejne 2 lata spędziłem na rehabilitacjach (kilku rehabilitantów po kilka miesięcy) w tym :
– wzmacnianie stabilizatorów
– ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców
– wszelkiego rodzaje przeprosty
– metoda McKenziego
– ćwiczenia ogólnorozwojowe oraz stretchingowe
Niestety efekty jak już były to krótkotrwałe. Nie wykonuje pracy fizycznej, w postawie dźwigania czegokolwiek na prosty kręgosłup osiągnąłem perfekcje, codziennie rano oraz na wieczór a także w środku dnia wykonuje ćwiczenia stabilizatorów oraz wszelkiego rodzaju przeprosty. Niestety problem powraca cyklicznie tzn raz na 2-3 tygodnie (zależy kiedy się zapomnę). Ostatnio nawet doznałem silnego bólu podczas siedzenia w nieprawidłowej pozycji.
Ból jest punktowy o sile 9/10 (nie promieniuje), pozycja przeprostu, a następnie rozluźnienie mięśni oraz jednodniowy odpoczynek niweluje go.
Ogólnie jestem osobą aktywną sportowo tzn. basen ok. 3/tydzień + dzienne ćwiczenia wzmacniające mięśnie (zalecane przez rehabilitantów)Z powodu braku jakichkolwiek skutków rehabilitacji postanowiłem wykonać drugi rezonans gdzie wnioski były następujące
„Dyskopatia w poziomie L5 na S1 z zwężeniem zachyłków bocznych i kanałów korzeniowych jak w opisie. W porównaniu do badania poprzedniego obraz MR kręgosłupa bez istotnych różnic” (pełen opis na końcu)W związku z tym mam pytania
1. Co jeszcze mogę dokonać rehabilitacją tzn. jaka metodyka lub ćwiczenia. Czy istnieje możliwość wyjścia z tego be zabiegu/operacji ?
2.Czy zabieg Disc-FX L5-S1, jest bezpieczny ? Jeśli tak to jaka jest jego skuteczność oraz możliwość nawrotu bólowego ? Czy po prostu się „opłaca” ?
3. Czy ktoś zna jakąś alternatywną metodę leczenia ? Pas ortopedyczny, gorsety, masaże lecznicze itd. ?
4. Jakieś inne porady ?Z góry bardzo dziękuje za pomoc
PozdrawiamOpis MR z przed 2 lat
„Zmiany degeneracyjne krążka L5-S1, z obniżeniem jego wysokości oraz intensywności sygnałów, odczynowa nierówność sąsiadujących blaszek granicznych.
Wariant pod postacią skrócenia dolnej blaszki granicznej L5 względem górnej S1, z zachowaną prawidłową przednią linią kręgosłupa.
Na opisywanym poziomie widoczna tylna protruzja krążka dokanałowa na głębokości ok. 3,5mm, modelująca worek oponowy oraz punkt odejścia korzeni, głownie w lewym zachyłku bocznym.
w komponencie obwodowej materiał krążka zwęża dolne części otworów międzykręgowych, bez cech ich pełnej stenozy, z możliwym modelowaniem struktur nerwowych tam przebiegających”Opis MR aktualny
„Niewielkie wyrównanie fizjologicznej lordozy w ustawieniu pośrednim. Trzony kręgów lędźwiowych o prawidłowej wysokości prawidłowym sygnale, z niewielkimi nierównościami blaszek granicznych w poziomie L5-S1 jak w przypadku ze zm. dehydratacyjnym i krążka m/kręgowego.
Poziomie L4-L5 widoczne jest niewielkie uwypuklenie tylna tarczy m/kręgowej nieznacznie modelujące przednią część worka oponowego także nieco zmniejszające rezerwę objętościową obu otworów m/kręgowych w niewielkim z niewielką przewagą zmian po prawej stronie.
Poziomie L5-S1 widoczna jest tylna szerokopodstawna protruzja tarczy m/kręgowej modelująca worek oponowy oraz zmniejszająca rezerwę objętościową obu zachyłków bocznych z niewielką przewagą zmian po stronie lewej, a także zwężająca oba kanały korzeniowe z możliwym, niewielkim modelowaniem struktur nerwowych tam przebiegających w poziomie otworów m/kręgowych. Drobne zmiany zwyrodnieniowo-przeciążeniowe w stawach m/wyrostkowych dolnego odcinka kręgosłupa lędźwiowego”2 września 2015 o 22:29 #57787Witaj
Jaki masz wynik w “bólomierzu” – https://drkregoslup.pl/zmierz-swoj-bol/bol-krzyza/zmierz-swoj-bol ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
3 września 2015 o 06:07 #57788Znajoma robiła u Maliszewskiego Disc-FX i jej to pomogło. Tanie to nie jest i tylko prywatnie można zrobić.
Poczytaj o tym zabiegu. Dla mnie trochę futurystyczny ale skoro go robią to może i pomaga. Zależy jak leży.
Mój sąsiad nowy, który niedawno się wprowadzić miał robiony także zabieg mało inwazyjny (jakimś cudem na NFZ się udało) – plazma. I jemu także znacznie to pomogło.
Więc może przy małych zmianach, albo jak ktoś ma szczęście to takie zabiegi pomagają. Pytanie na jak długo……
9/10 – to dość duży wskaźnik. Na pewno aż tak mocno ??? ja tak chyba nigdy nie miałem. Przy podobnej sytuacji do Twojej – rotacja ciała przy wygięciu i potem mega kłucie to bym dał 7-8/10.Za tą wiadomość podziękował(a): slumi3 września 2015 o 10:01 #57790Wyniki w bólomierzu : https://drkregoslup.pl/obol-wynik/4/18/660/0/8
Natomiast co do mojego bólu to nie jest ból ciągły, jest to zawsze nagłe ukłucie trwające tak długo jak mam nieprawidłową postawe czyli pochyloną. Ból jest na tyle silny że powoduje że przez całe ciało przechodzi mrowienie po czym natychmiast musze się położyć lub przeprostować. Mogę to porównać do bólu o wiele mocniejszego od kolki nerkowej (która miałem kilka razy) tylko że kolka ma długi okres czasu bólu. Natomiast ból kręgosłupa jest jednostkowo w wiele silniejszy.Właśnie zastanawiam się co zrobić … :/
3 września 2015 o 10:03 #57791To witaj w klubie bo ja obecnie tez mam lepsze wyniki testów niż 6 miesięcy temu. Ale D…..nie urywa. Albo się prób bólu zwiększył albo się przyzwyczaiłem do pewnych odczuć (jak pieczenia i mrowienia). Tego nawet najstarsi górale we wsi rozkminić nie mogą a co dopiero Ja 🙂
Walcz dzielnie.3 września 2015 o 13:39 #57792No coś mi właśnie nie pasowało że przy bólu 9/10 ktoś jest aktywny sportowo 😉
@slumi – masz ból symetryczny czy punktowy po którejś stronie?W wynikach MRI masz napisane, że korzenie nerwowe mogą być uciskane – jeśli Cię boli, to możliwe że są uciskane w czasie pewnych ruchów, ponieważ MRI w Polsce jest wykonywane w pozycji leżącej odciążonej. Piszę “możliwe”, bo wiele osób podobno nie czuje ucisku nerwu w miejscu gdzie jest on uciskany, toteż część lekarzy ból lokalny odcinka lędźwiowego, nie promieniujący do pośladka/nogi, przypisuje innym przyczynom – np. ból stawów międzykręgowych. Ja po uszkodzeniu dysku akurat czułem gdzie mnie kłuło i tak jak piszesz – był to ból najbardziej zbliżony do bólu nerki (kiedyś w przeszłości miałem jakieś epizody z piaskiem na nerce, więc jak z tym bólem trafiłem w końcu do szpitala po urazie, to oprócz MRI z tego co pamiętam sprawdzali mi też przez USG nerek, bo nie potrafiłem powiedzieć co to jest za ból a jedyne z czym mi się kojarzył to właśnie bardzo ostry ból nerki).
Normalnie chyba w takich przypadkach w ramach NFZ robi się discektomię/mikrodiscektomię.
Nikt raczej nie wywróży czy jeśli Ci się nie poprawiło przez 2 lata to jeszcze się coś poprawi. Dyski u 99.99% ludzi się nie regenerują (poza kilkoma przypadkami niewyjaśnionego ozdrowienia opisanymi w internecie).
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): slumi3 września 2015 o 15:40 #57794Dziękuje bardzo za wszystkie wypowiedzi. Jeśli ktoś jest w stanie udzielić jeszcze jakiś informacji będę wdzięczny.
9 września 2015 o 15:05 #57803Mam troche podobną sytuacje do twojej (centralna wypuklina) i też sie waham. Mnie także ból nie promieniuje do nogi tylko boli w lewej części lędzwi i spinia miesnie wyżej. Klinice sport zaproponowali mi endoskopowe usunięcie dyku i też gwarancji nie dają czy nie unikne stabilizacji. Paru lekarzy jeszcze przeszedłem i różne opinie. Jedni nie zalecają żadnej operacji a drudzy usunięcie dysku ale też pewności 100 procentowej nie ma. Najbardziej boje sie tej stabilizacji. Gdzieś kiedyś czytałem że na ból nie promieniujący do kończyn nie stosuje sie usunięcia dysku czy też częściowego usuniecia np. disc fx. Disc Fx miałbyś robione z NFZ?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.