Poranny brak stabilizacji w lędźwiach – sztywność?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Poranny brak stabilizacji w lędźwiach – sztywność?
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
tomek76.
-
AutorWpisy
-
21 grudnia 2015 o 12:02 #48233
Witajcie, mam na imię Tomek, jestem z Krakowa.
Poczytałem forum, nie znalazłem podobnego przypadku, więc opiszę co mi dolega, może ktoś mi coś podpowie.
Z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym mam problemy od 3-4 lat, ale do tej pory zawsze to były drobne epizody, złamało mnie na 2-3 dni maksymalnie tydzień, pozbierałem się przestało boleć w lędźwiach i zapominałem o temacie na pół roku. Niestety mam pracę siedzącą, ale staram się być aktywny ruchowo, mam 180cm wzrostu, wagę 82 kilogramy, czyli można powiedzieć ok.
W ostatnie wakacje położyło mnie bardziej i to wcale nie po jakimś większym urazie, nagłym ruchu, podnoszeniu czegoś w nieprawidłowej pozycji. Pojechałem do Warszawy Pendolino (wybitnie dla mnie niewygodną pozycję mają fotele) + posiedziałem na niewygodnym fotelu ze dwa dni po 8 godzin, niby nic szczególnego, ale na drugi dzień nie mogłem już wstać z łóżka. Bólu nie ma ale gdy próbuję wstać czuję że nie ma stabilizacji w lędźwiach (jest sztywność, nie wiem jak to opisać), nie jestem w stanie ani przechylić się do przodu ani do tyłu + mięśnie czy stawy wykrzywiają mój kręgosłup w lewo. Muszę się pilnie położyć bo nie jestem w stanie utrzymać pozycji pionowej. Jak poleżę 10 min (na leżąco nic nie boli) wstanę przez chwilę jest ok, ale po 2-3min znowu mięśnie wykręcają moją prawidłową pozycję w lewo… Miałem tak 5 dni, nie bylem w stanie chodzić, leżąc na brzuchu czy plecach jest ok, nie czuję żadnego bólu. Jeszcze przy takim moim siłowaniu z wykręcaniem mięśni czy przechyleniu przód, tył pojawiał się przeszywający ból, takie “kopnięcie”.
W końcu pod koniec 5 dnia lekarz dał mi mydocalm i aglan i mnie popuściło, tzn zacząłem chodzić, z 3 tygodnie dochodziłem do prawie normalnego stanu, pokonywałem ograniczenia w ruchomości.
Prze kolejne miesiące lekki ból chodził po całej nodze, kolanie, pośladku, jest to jak najbardziej do wytrzymania ale lekki ból promieniuje.
Zrobiłem sobie rezonans, są dwie przepukliny po 3mm, ale neurolog powiedział że nie ma objawów dyskowych. Lekarz powiedział, że wg niego są to objawy mięśniowo-stawowe, kręgosłup siadł w odcinku lędźwiowym, zmniejszyły się przestrzenie międzykręgowe i stawy dostają w kość. Pod względem reumatologicznym (zesztywniające zapalnie stawów krzyżowo-biodrowych) ten zostałem sprawdzony i jest czysto.
Chodzę na rehabilitację już 3 miesiące do fizjoterapeuty, pracuje manualnie na moich mięśniach przy kręgosłupie, ale nie mogę osiągnąć normalnej sprawności, mocy w plecach. Raz na jakiś czas pojawia się rano temat że po wstaniu mam bardzo słabe plecy, wychylenie do przodu tyłu powoduje ból, muszę się położyć znowu wstać, tak kilka razy i się rozruszam. Ostatnio wpadłem na to że jak zażyję mydocalm i aglan to rano jest ok i nie czuję żadnego bólu w lędźwiach i promieniowania do nogi, ale nie chcę tego zażywać bo to nie rozwiązuje tematu. Fizjoterapeuta twierdzi, pracujemy dalej, musi być poprawa, podobno miałem betonowe-płaskie plecy teraz jest dużo lepiej z elastycznością, niemniej poranki raz na jakiś czas są kiepskie. Mnie się wydaję, że coś mechanicznie uszkadzam w lędźwiach, fizjoterapeuta twierdzi że to mięśnie i stawy. Rano nie mogę za szybko się rozruszać, nie może być żadnego wysiłku fizycznego bo potem będzie ciężki dzień, od razu zaczyna boleć noga i ogólnie okolice lędźwi.
Psychicznie jakoś daję radę (chociaż ostatnio tracę wiarę że dojdę całkiem do siebie), jestem otwarty na pracę, ale dalej nie jestem przekonany do kierunku który obrał fizjoterapeuta.
Przepraszam za przydługawy i może chaotyczny opis, ale może ktoś coś podpowie.
dziękuję21 grudnia 2015 o 19:15 #58261Witaj na Forum.
Może coś z tych tematów Ci pomoże (nie pamiętam co w nich jest, ale pamiętam że kilka osób się wypowiadało w temacie):
Rotacja i asymetria miednicy:
Skoro masz ból promieniujący do nogi, a neurolog stwierdził że to nie od dysku, to może to np. zespół mięśnia gruszkowatego:
Nie jestem lekarzem więc piszę to tylko na podstawie swoich przeżyć: to co opisujesz mi trochę pasuje np. do dyskopatii (ucisk korzenia w momencie wstania po długim odpoczynku, kiedy mięśnie nie są jeszcze rozgrzane/napięte), albo faktycznie do niestabilności którą stwierdza się RTG w zgięciu i przeproście.
A neurolog oglądał zdjęcia czy czytał opis? Zrobił dokładne badania czynnościowe? Ten ból rano masz tylko w plecach czy rwie do którejś nogi? Jeśli rwie do nogi a przy leżeniu mija to czy próbowałeś w tym momencie zrobić test na Objaw Lasègue’a ?
Ja mam poranny ból odcinka lędźwiowego (po kilku godzinach spania bez bólu), ale bez promieniowania bólu do nogi, i nie pomaga mi jak u Ciebie leżenie, tylko wręcz przeciwnie: wstanie i chodzenie. Tyle że ja mam zdiagnozowaną w odcinku lędźwiowym niestabilność bez istotnego ucisku na korzenie nerwowe, tak więc bolą mnie ostro prawdopodobnie stawy międzykręgowe póki nie rozruszam rano mięśni. Szczególnie, jeśli w poprzedni dzień jestem zbyt aktywny.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 grudnia 2015 o 12:03 #58266quote użytkownik421″ post=10147:Witaj na Forum.Może coś z tych tematów Ci pomoże (nie pamiętam co w nich jest, ale pamiętam że kilka osób się wypowiadało w temacie):
Rotacja i asymetria miednicy:
Skoro masz ból promieniujący do nogi, a neurolog stwierdził że to nie od dysku, to może to np. zespół mięśnia gruszkowatego:
Nie jestem lekarzem więc piszę to tylko na podstawie swoich przeżyć: to co opisujesz mi trochę pasuje np. do dyskopatii (ucisk korzenia w momencie wstania po długim odpoczynku, kiedy mięśnie nie są jeszcze rozgrzane/napięte), albo faktycznie do niestabilności którą stwierdza się RTG w zgięciu i przeproście.
A neurolog oglądał zdjęcia czy czytał opis? Zrobił dokładne badania czynnościowe? Ten ból rano masz tylko w plecach czy rwie do którejś nogi? Jeśli rwie do nogi a przy leżeniu mija to czy próbowałeś w tym momencie zrobić test na Objaw Lasègue’a ?
Neurolog widział zdjęcie rezonansu i opis. Zrobił badania czynnościowe i twierdzi że typowych objawów dyskowych nie ma. Ale może być lekko podrażniany nerw i stąd ból do prawej nogi, ale równie dobrze może to być od stawów.. Ten ból nie jest mocny, lekki, chodzi po całej nodze. Budzę się rano, jest ok, nie czuję nic w nocy, przejdę się tylko do łazienki 2 min wracam kładę się i już ból lekki chodzi po całej nodze. Objaw Lasègue’a nie ma.
quote użytkownik421″ post=10147:Ja mam poranny ból odcinka lędźwiowego (po kilku godzinach spania bez bólu), ale bez promieniowania bólu do nogi, i nie pomaga mi jak u Ciebie leżenie, tylko wręcz przeciwnie: wstanie i chodzenie. Tyle że ja mam zdiagnozowaną w odcinku lędźwiowym niestabilność bez istotnego ucisku na korzenie nerwowe, tak więc bolą mnie ostro prawdopodobnie stawy międzykręgowe póki nie rozruszam rano mięśni. Szczególnie, jeśli w poprzedni dzień jestem zbyt aktywny.Pozdrawiam
Ogólnie jest problem z odzyskaniem sprawności w lędźwiach, nie ma tej mocy, pewności, stabilności co wcześniej. W sumie nic takiego nie zrobiłem, może lekko przesiliłem i od pół roku nie mogę dojść do siebie. Z lekarzami ciężko wejść w jakąś głębszą rozmowę, podsuwam fakty, podchodzę do tego bardzo racjonalnie, obserwuje swoje ciało, żeby ktoś z fachową wiedzą wyciągnął z tego jakieś wnioski.
W chwili obecnej moja teoria i obserwacja jest taka, że jakiś mój większy wysiłek powoduje przewlekłe podrażnienie tkanek, stawów otaczających kręgosłup, miejscowe stany zapalne. Jak pójdę do rehabilitanta i “dojedzie” mnie to jest na następny dzień jeszcze gorzej. Jak zażyję coś przeciwzapalnego to przechodzi, czyli po takim przesileniu potrzebuję wyciszenia odpoczynku, ale muszę jeszcze to obserować. No i chyba muszę wrócić jeszcze do reumatologa i zrobić dokładne badania.
pozdrawiam
Tomek - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.