Poszukiwany dobry ortopeda w Katowicach specjalizujący się w kregosłupach, konkretnie staw krzyżowo biodrowy.
Strona główna › Fora › Pozostałe tematy › Opinie o lekarzach / fizjoterapeutach › Poszukiwany dobry ortopeda w Katowicach specjalizujący się w kregosłupach, konkretnie staw krzyżowo biodrowy.
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 4 months temu przez
anton.
-
AutorWpisy
-
5 maja 2021 o 08:33 #49144
Hej będę wdzięczna za polecenie jakiegoś ortopedy w Katowicach i okolicach który zna się na kręgosłupie (bo byłam na wizytach na których na wejściu ortopedzi powiedzieli mi że oni się na kręgosłupie nie znają i nie mają zdani) a kokretnie chodzi mi o poprowadzenie leczenia stawów krzyzowo biodrowych. Reumatolog wykluczył zzsk a ból jest cały czas od 2 lat i wciąz się pogarsza. Fizjoterapia i blokada nie pomagają.
Będę bardzo wdzięczna za polecenie kogoś dobrego.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 maja 2021 o 12:50 #68886To z jednej strony dobrze. Przynajmniej mówią, że się nie znają.
Ja trafiałem na takich co twierdzili, że się znają a jak pokazałem laptopa i płytę to kazali mi wyjść z gabinetu. Jeden agent nawet mi wmawiał, że mój “C8 i C9” ma zmiany ale nic szczególnego tam niema. No nie dziwię się, że niema bo takiego dysku człowiek na planecie Ziemia nie posiada. Wydał opinie, pacjent zdrowy.
Mój reumatolog też wykluczał zapalenie stawów K-B. W pewnym momencie nawet nie miał ochoty ze mną rozmawiać kierując mnie do asystenta. Dopiero jak wybłagałem asystenta żeby zobaczył prywatny rezonans stwierdził, że jednak zapalenie jest. Zrobili swój rezonans i stwierdzili, że to dziwne, ale podejmą się leczenia.
U mnie blokady + fizykoterapia też nie pomagała i w sumie nic nie dają do dzisiaj.
Bo to jest często tak. Wynik .ujowy. Leczymy pacjenta nie wyniki. Wynik wychodzi nie tragiczny. Na wyniku nie wychodzi żeby pana tak bolało.
Jak Ci wyszedł test Shobera? Co wyszło na rezonansie stawów K-B. Kiedy Cię boli mocniej, w nocy, rano jak wstaniesz, w ciągu dnia w czasie ruchu itd. Jak wyglądaja stawy tzn. zwyrodnienia stawów. Bo to że ktoś zrobił Ci RTG i zrobił badanie krwi to wiele nie mówi. Ribiłaś test BASFI i BASDAI ( to dwie kartki z kilkoma pytaniami,znajdziesz w internecie). Jak masz zwyrodnienia stawów to boli również mocno jak przepukliny a mało kto zwraca na to uwagę. Np. u mnie twierdzą zwyrodnienia stawów są, robią się już osteofity ale to boleć w sumie nie powinno.
Mam nadzieje, że w temacie ale musiał coś napisać bo przyjdzie sportowiec robią mu kilka rezonansów bada go kilka lekarzy i razem coś wymyślą. Przyjdzie zwykły człowiek to bada się go zero jedynkowo. Operacja lub brak operacji =wracaj do pracy. Nikogo nie obchodzi czy dasz rade czy nie. Nikt nie szuka co jest przyczyną bo takich pacjentów nikt nie lubi.Za tą wiadomość podziękowali: przepuklina, uzytkownik4217 maja 2021 o 19:57 #68889Cześć, dzięki za post.
Generalnie Reumatolog skierowała mnie na rtg – opis:
Szpara stawowa prawego skb nieco przewezona z zaznaczona sklerotyzacja podchrzestna powierzchni stawowych. zarysy gładkie. Lewy skb bez uchwytnej patologii
a potem na mri:
nie stwierdzono zmian o charakterze obrzeku szpiku kostneg w obrebie skb obustronnie.
skb obustronnie zachowane, niezwęzone, o rownych obrysach, z cechami podchrzestnej sklerotyzacji bardziej widoczniej po prawej str.
po mri przeczytala wynik (nie popatrzyla na badanie) i stwierdzila ze to nie zzsk.
Nastepnie wyprosiłam w zasadzie skierowanie na hla 27 (czekam na wynik) i powiedziala ze czy wyjdzie pozytywny czy negatywny to i tak nie ma pewnosci, bo ktos moze miec genetyczne tendencje i nie miec zzsk i na odwrot.
Badania/testy jakies zrobila ale nie precyzowala jakie to. Jak sprawdzam podany przez ciebie test i jak wyglada to z pewnoscia nie mierzyla nic jedynie mialam sie pochylic w przod i tyl, ale nawet nie powiedziala mi jak te test wyszly.
W zasadzie nie wiem co mam robic i myslalam ze moze teraz uderze do ortopedy.
Prawda jest taka ze bóle sie zaczely po miesiacu kulenia (stluczone śródstopie prawej stopy) i dzisiaj to juz prawie 3 lata (w sierpniu) jak ciagnie sie moja historia z kregoslupem.
Przez 2.5 wszyscy skupiali sie na dyskopatii l4/l5 (ktora jest u mnie spora) bo to mieli na talerzu.
A okazuje sie ze bol jest z skb co niejako sama sobie zdiagnozowalam bo gdyby nie moj brak zaufania do lekarzy (co moze tez nie jest dobre ale za to poprzedzone doswiadczeniami) to juz bym byla po stabilizacji a bol moglby byc jeszcze gorszy bo stabilizacja jeszcze bardziej uderza w skb. Pasuje tez fakt ze od poczatku bol byl bardziej po prawej str (przez te 2.5 roku) dopiero od jesieni zaczelam odczuwac tez lewa str. T by sie zgadzalo z opisem ze prawa ma jakies cechy zwyrodnienia a nie lewe i jednoczesnie potwierdzalo ze bol rzeczywiscie pochodzi z skb.
Fizjoterapia od 3 lat nie pomaga a przeszlam wielu fizjoterapeutow i rozne techniki. Akupuntktura wycisza na 1.2 dni. Blokada nie pomogla ( przy blokadzie celowanej pod rtg lekarz stwierdzil ze widzi zmiany w stawach, szczeg.prawym).
Jak porownuje 3 lata wstecz i teraz to jest to rownia pochyla i mimo zmiany stylu zycia (oprocz niestety pracy siedzacej) to nic sie nie poprawia, wrecz przeciwnie.
W zasadzie najlepiej pomagaja jedynie nlpz na drugi dzien od zazycia diklofenaku do 2-3 dni sie utrzymuje i znowu zaostrzenie.
Będę wdzięczna za jakies sugestie , szczerze mówiąc nie mam juz pomysłu co robić.7 maja 2021 o 20:03 #68890jeszcze jesli chodzi o obiawy.
W nocy boli przewracanie z boku na bok i lekko wybudza.
Najgorzej jest rano.
W ciagu dnia przede wszystkich boli w “rozruchu” czyli po spoczynku (siedzenie, lezenie) powrot do ruchu jest bardzo bolseny.
Po 500m spaceru robi sie spoko, jakby całośc sie rozgrzewa i nie mam wrazenia jakbym byla zardzewieła.
Jezeli dlugo siedze, stoje to tez zaczyna robic sie nieprzyjenie.
Ale przde wszystkich ten powrot do aktywnosci po spoczynku boli najbardziej,
Jak zazyje nlpz to jest na 2-3 dni spoko (z takim bolem moglabym zyc)
jak przestaje dzialac to juz jest kiepsko bo po calym dniu meczenia sie z tym bolem przy kazdym ruchu mam łzy w oczach.Plus fatalnie jest po wyjsciu z samochodu.
13 maja 2021 o 09:10 #68924GOKA ja nie podejmuje się jakiej kolwiek analizy bo nie jestem lelarzem. Podałem tylko kilka sposobów i pytań jakie powinien doświadczony lekarz przeprowadzić aby potwierdzić lub wykluczyć ZZSK. U mnie też wykluczali a jednak zapalenie mam. Ale co mi z tej wiedzy jak nadal mnie boli, a niby już powinno przestać. Boli mniej, lecz do normalności to daleka droga przedemną.
Ja w polsce się nie lecze to nikogo nie polecę, ale w polsce są naprawde świetni lekarze.
Zbierz “zestaw” odpowiedzi plus rezonans i rtg. Udaj się na drugą opinie.
Edytuję po kilka razy bo wiecznie zjada mi jakąś literę:side: -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.