Poty po operacji.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Poty po operacji.
- Ten temat ma 101 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 8 months temu przez
marta1980.
-
AutorWpisy
-
22 maja 2021 o 20:55 #69037
Marta, mnie tez bardziej boli po fizjo nawet przed operacja. Czesto ludzie po fizjo czy kregarzach laduja na stole operacyjnym. Kazdy ma inna metode, nie na kazdego dana metoda dziala. Ja mysle, ze szyje zalatwil mi kregarz na Amen.
22 maja 2021 o 21:36 #69040Ja wychodząc z założenia że co się da znieczulić to trzeba znieczulać po operacji szyi kupiłem sobie Glimbax i płukałem gardło, dało radę jeść. Niby jest na zęby ale przy płukaniu gardła też dało radę, dobrze znieczulał.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina23 maja 2021 o 07:07 #69044Mi nic sie z gardlem nie dzieje i nie dzialo.w ogole mnie nie bolalo. Dzien po operacji normalne śniadanie zjadłam, zero problemow z polykaniem, zero chrypki. Wiem ze ludzie opisuja jakies dramaty z gardlem.. U mnie nic takiego nie mialo miejsca… Ja dzien po operacji wstalam rano o wlasnych silsvh, poszlam do lazienki, umylam zęby, ubralam sie.. Luz… Mnie bolal kark.. Ale to profesor mowil ze moze sie utrznywac bo dal mi implant 5 mm dka mnie korxystniejszy na przyszłość ciut wiekszy bo z reguly dajs 4 mm. Wszedl luźno. Uwazam ze swietny operator z tego profesora.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 maja 2021 o 07:10 #69045Przepuklina ja taka sytuavje mam z ledzwiami… I z noga… Raz jest lepiej raz gorzej…nie mam gwarancji ze bedzie lepiej po operacji… Szyja to byla prosta diagnoza i bol permamentny… Nie dalo sie wytrxymac… Koszmar
23 maja 2021 o 10:36 #69047Jak sie nazywa ten professor?
23 maja 2021 o 13:49 #69049Priv
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina26 maja 2021 o 11:57 #69095Ja juz chyba dochodze do kresu wytrzymalosci bolowych. Czy bol pooperacyjny jest do zniesienia?
26 maja 2021 o 12:11 #69096Przepuklina… Ja po operacji tak nie cierpiałam. Nie czytalam nic przed operacja, jak robia itd. Bralam Dorete tylko 5 dni. Ja koszmarnie przeszlam zabieg discogelu, 1.5 mca katuszy. Nie mialam w ogike problemu z gardlem, z przelykaniem… Nic nie czuje w gardke ze cos mam. Tak jak pisalam rano po operacji zjadlam normalne śniadanie. Po ruszeniu szyji terapia manualna wricil bol… Pobralam diclofenac 4 dni i sie uspokoil bark, lopatka i szyja. Dla mnie nic strasznego z ta szyja…. Cierpie z powodu boku nogi.. Tak mi daje popalic… Cwicze i co.. Nic… Doszedl bol uda od zew strony… Dzis mialam krio i taka babeczja mowi do mnie ale pani sie cala przechyla na prawa strone.. Tak.. Bark prawy, prawa lopatka i kolce biodrowe leca w dol… I mowi ze moze wystarczy wkladke di buta zeby przeciazenia sie zmienily… I co?? Zaden ortopeda mi tego nie sugerowal.. Co myslicie??? Wykoncze sie… Wyje po kątach z bezsilności… Nijt nie wie dokladnie od czego ten ból l…. Nie daje juz rady… Zyc mi sue nie chce.. Przepraszam ale tylko tu moge sie uzewnętrznić .
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina26 maja 2021 o 12:28 #69097Marta, to, że sie przechylasz to jest prawdopodobnie skutek przykurczy mięśni z bólu. Tutaj wkładka nic nie da. Zresztą przy pozornej nierówności kończyn taka wkładka może nawet pogłębić problem. Nie mówię, zebyś nie próbowała. Moim zdaniem jak boli i nic nie pomaga to znaczy, ze jest ucisk, który tylko operacja może zlikwoidować i nie ma co wierzyć, ze krioterapia albo wkładka zlikwidują ucisk na nerw.
26 maja 2021 o 14:00 #69098Haniu krio mam na szyje. Nie mam jednoznacznej diagnozy. Wg neurochirurhow za mala dyskopatia zeby operowac.
26 maja 2021 o 14:05 #69099Dlugo bolala lydka, teraz boli udo.. Nie ogarniam tego… Fdyby mi ktos powiwdzial tak jak przy szyji ze bol idzie od tego to ide na stol… Wg prof endoskopia l4l5 moze nic nie dac… On by nie ruszal…
26 maja 2021 o 14:40 #69100Czytałam o tym, że małe przepukliny sa wredniejsze do leczenie niż te większe i częściej kończy sie to stabilizacją. Mi endoskopia nie pomogła, ale musiałam “ruszyć” bo się nie dało żyć i jak bedę musiała zrobić stabilizację to zrobię. Miałaś ENG? To może pomóc wyjaśnić gdzie leży źródło bólu.
26 maja 2021 o 14:55 #69101Mialam EMG konczyn dwa razy.. Nie wiem czy to to samo… Nikt mi nie sugerowal więcej… Tk miednicy, kr lędźwiowego. Dramat
26 maja 2021 o 15:03 #69102Takie badanie bez wbijania igieł, tylko powierzchowną elektrodą?
I jak Ci to badanie wyszło, całkiem prawidłowo? Blokadę diagnostyczną miałaś robioną?26 maja 2021 o 15:32 #69104Tak… Taka elektroda i prąd… Nie ma sue do czego przyczepić … Doktor ktory mi to robil powiedzial ze jest troszkę roznica miedzy jedna a druga noga ale absolutnie nie na to wiekszego znaczenia. Sila miesniowa dobra. Blokad diagnostycznych mialam 7 w rozne miejsca, stawy miedzykregowe, l5s1, l4l5, zastrzyk nadtwardowkowy, nigdy poprawy … Termolezji nie przeszlam bo tak wylam z bolu. I brak pomyslu co dalej…
26 maja 2021 o 15:57 #69105Marta, nie można sie poddawać, nawet jak droga do diagnozy jest wyboista. Ja już dziewięć lat sie męczę z bólem i też bez diagnozy, teraz tez nie mam stuprocentowej pewności skąd pochodzi ból. Natomiast u mnie już doszło do zaniku mięśni w tej gorszej nodze, więc na pewno mam ucisk na nerw.
Byłaś u jakiegoś porządnego rehabilitanta na diagnostyce? Mogę Ci kogoś polecić na priv jak jesteś z okolic krk.
Czy brałaś może leki typu pregabalina?26 maja 2021 o 16:05 #69106Hanka ja juz 8 lat tak łażę, zaliczylam chyba wszystkich mozliwych rehabilitantów… Zero pomysłu… Mieszkam kolo Glogowa… Chodzę na fizjo z szyja i pytalam dzis terapeute do ktorej tez prywatnie chodze czy ma jakis pomysl co moze dawac bol..uczciwie powiedziala ze nie wie… Skonczyly mi sie pomysly… Nie ma sensu ribic juz badan obrazowtch, nie bede co 5 mcy robuc rezonansow…
26 maja 2021 o 16:07 #69107Pregabaline tylko doraźnie kilka tabletek .. Nigdy nie bylam w poradni leczenia bólu a może powinnam leczyc głowę …
26 maja 2021 o 16:15 #69108Pregabalina nie działa doraźnie. Połykaj dłużej, trzy tygodnie i zobaczysz. To działa na bóle neuropatyczne, wtedy zobaczysz czy to nerw. Mi na ten ból od nerwu nie działa nic, nawet Doreta, jedynie co to właśnie pregabalina. tyle, ze niestety żołądek mi wysiadał i musiałam odstawić. Do poradni leczenia bólu też nie zaszkodzi iść.Jak potrzebujesz pomocy psychiatry, nie ma co się bać, tylko trzeba po jakieś antydepresanty co by było łatwiej przetrwać.
Dobrze Cię rozumiem bo przechodzę to samo.26 maja 2021 o 16:31 #69109Tak.. Kiedyś z poradni rehabilitacyjnej wtslano mniw do psychiatry. Poszlam…, rzekomo bóle na tle nerwowym… Wzielam leki.. Nie pomogły. .. Kupilam dzis rhodiola… Musze sie wspomoc … Chcialam tez łykać artivit ale nie wiem czy po operacji kręgosłupa szyjnego moge lykac wit z grupy B… Bo jak nerw byl podrażniony to chyba nie wolno…
Za tą wiadomość podziękował(a): piotr72 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.