Powiklania po operacji L4L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Powiklania po operacji L4L5
- Ten temat ma 94 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
inina.
-
AutorWpisy
-
4 czerwca 2019 o 06:50 #64768
20 dni po operacji w opisie po MRI napisano:
PRZEPUKLINA L4L5 WPUKLAJACA SIE DO KANALU KREGOWEGO. NA 5 MM SCHODZACA ZA TYLNA KRAWEDZ TRZONU KREGU L5 DO 1/4 JEGO WYSOKOSCI Z UCISKIEM W. OPONOWEGO ZE ZWEZENIEM LEWEGO OTWRU MIEDZYKRG. Z OBECOSCIA ZMIAN BLIZNOWATYCH W OTOCZENIU Z UCISKIEM NA LEWY KORZEN NERWOWY L5.
MRI bylo konsultowane dwukrotnie. W szpitalu w moim miescie oraz u operatora w Warszawie. Jednoglosnie BEZ PROPOZYCJI LECZENIA ZABIEGOWEGO- OBRAZ ODPOWIADA ZMIANOM POOPERACYJNYM.
Wiec pozostalo mi czekac az to wszystko sie zablizni. Trwa to juz 6 tyg. Ile jeszcze ???4 czerwca 2019 o 07:05 #64769Co oni zoperowali skoro w opisie masz przepuklinę ,albo to naw rud albo źle wykonany zabieg .
Do tego doszły blizny po operacyjne.
J co zamierzają cie zostawić bez poprawki.
Zostawią cie z bólem ,szansa że dysk się obkurczy lub przepuklina cofnie są naprawdę małe.
Moim zdaniem nie lekarskim jeśli ból nie minie to poprawka lub stabilizacja.4 czerwca 2019 o 07:14 #64770Ich zdaniem operacja jest dobrze wykonana. Przyczyna moich okropnych boli sa zmiany bliznowate ktore zlagodnieja. A reopracja jest niepotrzebna. Tam jest WPUKINA a NIE WYPUKINA. Jedynie mnie pociesza fakt ze leze 6 tyg i moj krazek sie zregwneruje. Co do samych lekarzy nie mam zastrzezen gdyz sa znanymi i dobrymi lekarzami w swoim fachu. Sa to neurolodzy i neurochirurdzy. I mam nadzieje ze wiedza co mowia.
4 czerwca 2019 o 07:17 #64771Zgadzam się z kolegą…
To jest Twoja pierwsza operacja?
BTW co to jest wpuklina?
4 czerwca 2019 o 07:26 #64772Według opisu masz zwierzenie otworu otworu między kręgowego i ucisk na worek oponowy oraz uciśnięty korzeń L5 przez bliznę.
Pytanie które zmiany powodują ból,według lekarzy to blizna pytanie czy ona się zmniejszy .
A pytałaś co jeśli ból pozostanie jakie propozycje,a ucisk na korzeń L5 według RM będzie.4 czerwca 2019 o 07:33 #64773Tak to moja pierwsza operacja. Nie wiem co to Wpuklina. Tak jest napisane w opisie. Na to wychodzi z nazwy ze moze krazek wszedl 🙂 nie mam pojecia.
4 czerwca 2019 o 07:37 #64774Ich zdaniem to zmiany bliznowate uciskaja . Mialam MRI z kontrastem i bez. Wypisujac mnie po 3 tyg ze szpitala gdzie mialam okropne bole dali mi recepte. Leze 2 tydzien w domu i jest o wiele lepiej. Nie mam napadow ostrych boli ( jak skurcze porodowe) spie wreszcie w nocy. Jedynie bol w lewym posladku zostal. Wychodzac lekarz pow ze trzeba czasu aby to sie zabliznilo. 24 czerwca mam wizyte u neurochirurga a 2 lipca zaczynam rehabilitacje.
4 czerwca 2019 o 07:44 #64775Jeśli napisałaś to co w opisie RM to jeśli masz ucisk worka oponowego to masz wypukliny dysk na 5mm do kanału kręgowego.
Moim zdaniem źle doczytujesz wyraz wpuklina.
Lekarze mają nadzieje że ból minie,ale to może być tylko nadzieja.
Trzeba by było obejrzeć zdjęcia tego poziomu.4 czerwca 2019 o 07:53 #64776Najważniejsze że jest już lepiej! Ogólnie widzę że pierwszy miesiąc też mnie będzie czekać emocjonalny Roller Coaster ale liczę że finał że tego będzie pozytywny…
Głową do góry jak jest lepiej! To najważniejsze!
4 czerwca 2019 o 08:16 #64777W opisie dwukrotnie jest napisane WPUKLINA. Czytalam kilka razy. Niestety MRI nie moglam obejzec . Nikt mi nie zaproponowal. Jedynie na wizycie moge poprosic o wglad. Za 3 tyg mam wizyte u neurochirurga. Wtedy bedzie wiadomo. A teraz leze i czekam az bol minie do stopnia w ktorym bede mogla wstac.
4 czerwca 2019 o 08:20 #64779Kiwi2013 – mysle ze skoro w ciagu 2 tyg jest znaczna poprawa u mnie to juz blizej niz dalej do momentu az wstane 🙂 trzeba byc dobrej mysli.
A Tobie zycze zebys nie musiala/al przrchodzic tego co ja bo nikomu tego nie zycze. Poprostu trafilo na mnie…za jakie grzechy 🙂 nie wiem 🙂 Dalam rade i nie poddam sie !4 czerwca 2019 o 08:21 #64780Powiedz mi jeszcze w jakim wieku jesteś?
Rozumiem że wszystko zaczęło się od 10 dnia tak? Pewnie 3.4 dni w szpitalu po operacji a kolejne 6 dni coś zrobiłaś? Może za dużo leżała odpoczywalas?
4 czerwca 2019 o 08:34 #64781quote inina” post=17330:Kiwi2013 – mysle ze skoro w ciagu 2 tyg jest znaczna poprawa u mnie to juz blizej niz dalej do momentu az wstane 🙂 trzeba byc dobrej mysli.
A Tobie zycze zebys nie musiala/al przrchodzic tego co ja bo nikomu tego nie zycze. Poprostu trafilo na mnie…za jakie grzechy 🙂 nie wiem 🙂 Dalam rade i nie poddam sie !I to mi się podoba!!! Never Give Up!!!
4 czerwca 2019 o 08:47 #64782Przezylam po3 zwichniecie stopy z peknieciem srodstopia bez ingerencji lekarza . Kulalam 5 miesiecy . Cieepliwosc poplaca 😉
4 czerwca 2019 o 08:51 #64783Mam 34 lata. Od 10 dnia po operacji zaczely sie bole. Az wylasowalam w szpitalu. 3 tyg lezalam doslownie. Nie bylo mozliwosci zebym chodzila bo bol paralizowal mi ledzwie i nogi. Bole tragedia. Od 2 tyg leze w domu bez wstawania. Bol w lewym posladku . Probuje siadac ale jeszcze bol hamuje.
4 czerwca 2019 o 09:49 #64784A do tych 10 dni całkowicie bez objawów?
Mnie fizjo dlatego pewnie wzywa do siebie już po 2 tyg od operki i będzie robic neuro mobilizacja bez żadnych ćwiczeń itp…
Przez te 10 dni pierwsze jak wyglądałk Twoje oszczędzanie?
4 czerwca 2019 o 09:56 #64786Dziwne że nie oglądałaś RM i lekarz nie pokazał w czym problem,jak zdecydowałaś się na zabieg .
Lekarz powinien pokazać na obrazie rezonansu gdzie masz ucisk.
Jeśli nie miałaś bólu po operacji a potem bóle które spowodowały że wylądowałaś szpitalu to jest bardzo niepokojące.
Leżenie nie poprawi twojej sytuacji dziwie się że nie maż zdjęć RM badanie jest twoje i do twojej dyspozycji.4 czerwca 2019 o 09:57 #64787Cóż, jako weteran pozwolę się wypowiedzieć.
Po pierwsze, co za bzdury, wpuklina czy wypuklina, wszystko jedno. Na moje oko dysk Ci ponownie wypadł i bez operacji ponownej się nie obędzie. Lekarze tego nie mówią, ale zachowanie po operacji jest mega ważne. Ja po swojej drugiej 7 dni po zabiegu wsiadałem do auta by wracać z Wawy do Rzeszowa na leżąco, i coś zakuło i 9 miesięcy wyłem z bólu aż do trzeciej operacji. Po microdiscektomii ZERO siadania przez 3 miesiące. ZERO, powtarzam. Za przeproszeniem kupę 3 miesiące robi się na stojąco. Da się, sprawdziłem po trzeciej operacji i zadziałało. Gorset na wszystkie inne pozycje niż leżenie, przez co najmniej miesiąc. Dysk podcinany jest w tym miejscu miękki. Skoro wypuklina zrobiła się jak pierścień włóknisty był cały, to tym bardziej niewiele trzeba by się zrobiła, jak jest uskubywany, wycinany itp. Czasem wystarczy lekkie zgięcie i po ptakach, w sensie po efekcie operacji. Ale niestety lekarze tego nie mówią.
Co do żelu na blizny, płaciłem za taki 1000 zł w MSWiA w Wawie jeszcze w 2005 r. choć operacja była na NFZ. Potem lekarz mi powiedział we Wrocławiu (już mało pamiętam ale chyba Dr Sakowski mnie tam operował po raz trzeci), że ten sam efekt osiąga się smarując miejsce cięcia (na dysku, wewnątrz) tłuszczem własnym pacjenta. Za 0 zł.
Bliznę można usunąć, jestem tego przykładem, niestety mi się udało dopiero po trzeciej operacji. Dwanaście lat było oki, a teraz się spierdzieliło ponownie i chyba implant. Ale bądźcie dobrej myśli, jednak – powtarzam, moim zdaniem – bez reoperacji się nie obejdzie, albo będziecie się męczyć.
A co do oglądania rezonansu, nieważne że na NFZ, masz prawo do wglądu do dokumentacji medycznej ale też prawo żądania kopii (w tym wypadku płytki), więc nie daj się robić w bambuko.
4 czerwca 2019 o 10:10 #64788Czy bliznę pooperacyjną można masować i naciągnąć? Tak mi kazała robić rehabilitantka
4 czerwca 2019 o 10:15 #64789Z tymi prawami do dokumentacji medycznej to może niech użytkownik421 gdzieś przyklei, bo włos się na głowie jeży. Ja tu chyba się na tym forum musze zająć porządną informacją o lekarzach, metodach, powikłaniach itp. bo w narodzie jest niewiedza jak w średniowieczu. Może jeszcze moderatorem zostanę 😉
Ustawa z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta (wyciąg):
Art. 27.
1. Dokumentacja medyczna jest udostępniana:
1) do wglądu, w tym także do baz danych w zakresie ochrony zdrowia, w miejscu udzielania świadczeń zdrowotnych, z wyłączeniem medycznych czynności ratunkowych, albo w siedzibie podmiotu udzielającego świadczeń zdrowotnych, z zapewnieniem pacjentowi lub innym uprawnionym organom lub podmiotom możliwości sporządzenia notatek lub zdjęć;
2) przez sporządzenie jej wyciągu, odpisu, kopii lub wydruku;
3) przez wydanie oryginału za potwierdzeniem odbioru i z zastrzeżeniem zwrotu po wykorzystaniu, na żądanie organów władzy publicznej albo sądów powszechnych, a także w przypadku gdy zwłoka w wydaniu dokumentacji mogłaby spowodować zagrożenie życia lub zdrowia pacjenta;
4) za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej;
5) na informatycznym nośniku danych.
(…)
3. Dokumentacja medyczna prowadzona w postaci papierowej może być udostępniona przez sporządzenie kopii w formie odwzorowania cyfrowego (skanu) i przekazanie w sposób określony w ust. 1 pkt 4 i 5, na żądanie pacjenta lub innych uprawnionych organów lub podmiotów, jeżeli przewiduje to regulamin organizacyjny podmiotu udzielającego świadczeń zdrowotnych.Art. 28.
1. Za udostępnienie dokumentacji medycznej w sposób określony w art. 27 ust. 1 pkt 2 i 5 oraz w ust. 3 podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych może pobierać opłatę.
(…)
3. Opłatę za udostępnienie dokumentacji medycznej w przypadkach, o których mowa w ust. 1, ustala podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych.
4. Maksymalna wysokość opłaty za:
1) jedną stronę wyciągu albo odpisu dokumentacji medycznej – nie może przekraczać 0,002,
2) jedną stronę kopii albo wydruku dokumentacji medycznej – nie może przekraczać 0,00007,
3) udostępnienie dokumentacji medycznej na informatycznym nośniku danych – nie może przekraczać 0,0004
– przeciętnego wynagrodzenia w poprzednim kwartale, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej “Monitor Polski” na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887, z późn. zm.), począwszy od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiło ogłoszenie.Na dziś wynosi to nie więcej niż 34 grosze za stronę wydruku lub ksero oraz nie więcej niż 1,95 zł za płytkę (a nie jak żądają czasem 20 zł). Gdy się stawiają, asertywnie zapytaj czy znają ustawe i czy dziś jeszcze masz zgłosić sprawę do Rzecznika Praw Pacjenta.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.