Powiklania po operacji L4L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Powiklania po operacji L4L5
- Ten temat ma 94 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
inina.
-
AutorWpisy
-
5 czerwca 2019 o 15:45 #64849
A ja myslalam ze jestem z tym sama ze tylko ja tak cierpie :() mi pomagaly tylko kroplowki z ketanolem. Do domu mi przepisano palexie retard 50 ktora nie pomaga. Biore ketanol jak boli 50 chyba ze bardzo boli to 100. Pomaga. Moze nie stawia na nogi ale lagodzi bol.
5 czerwca 2019 o 15:52 #64851Jak ketonal realnie pomaga to nie jest już tak źle 😉 Ja przed pierwszą operacją brałem lekko 600mg dziennie a i tak nie dało się spać ani siedzieć, tyle tylko działał żeby nie zwariować z bólu i doczekać do operacji, ale ruszać normalnie się nie dało.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 czerwca 2019 o 17:21 #64863Wierze. Szczerze mowiac to mniej bolalo przed operacja niz teraz po. Chodzilam pare lat z 12mm przepuklina i dawalam rade. A teraz 5mm gdzies z tylu za krawedzia i blizny. A bole z kosmosu:/
5 czerwca 2019 o 19:03 #64866To u mnie jest na odwrot . Przed dalo sie zyc a teraz masakra. A mialo byc tak pieknie ….:)
6 czerwca 2019 o 09:33 #64876Jeszcze odnośnie dolegliwości po operacji: warto zobaczyć na jakim zestawie leków był Woods po ALIF’ie jak zasnął na poboczu: https://www.espn.com/golf/story/_/id/20344001/toxicology-report-shows-tiger-woods-had-vicodin-dilaudid-xanax-ambien-thc-system-dui-arrest . Sportowców nie boli mniej. Tym bardziej fajnie że z tego wyszedł. Ciekawe jaka byłaby jego reakcja jakby usłyszał że max co może dostać to 50mg ketonal i że innych boli bardziej a sportowców to w ogóle nie boli..
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 czerwca 2019 o 10:26 #64878No na mnie dziala ketanol lepiej niz zdaniem lekarzy ta Palexia. Jak mnie baaaaardzo bolalo to lekarz mi pow ze na noc da mi SILNA TABLETKE Z SEJFU 🙂 hmmm dostalam Palexie 100. Czekalam na rezultaty i nic. Potem w pyralgine w zyle. Potem plaster z niby morfina i nic. Dodali tramal w kroplowce. Nadal nic. Troszke mi minelo w jednej nodze. Az sie wydarlam ze chce ketanol. Podlaczyly ketanol nad ranem i usnelam jak dziecko. Czemu jak ja mowie ze tylko ketanol mi usmierza bol to mi daja co innego?! W domu mialam tabletki z morfina. Dostalam w anglii jak mieszkalam. Zalowalam ze nie wzielam ich ze soba. Bylo minelo. Jestem w domku i jest coraz lepiej.
6 czerwca 2019 o 15:46 #64883“”Niemało osób miało takie bóle po operacji, i nieraz bardzo słabe leczenie bólu w okresie gojenia się, dlatego powstały wątki np. o lekach opioidowych – forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/…82upa-leki-opioidowe , czy o neurostymulatorach – forum.drkregoslup.pl/forum/Leczenie-chir…ego-scs?limitstart=0 . Ja się w sumie dopiero od znajomych z urazówki dowiedziałem co działa jakoś sensownie przeciwbólowo – bo te bóle niczym nie różnią się od takich jak np. po wypadku przy otwartym złamaniu czy innych ciężkich urazach, potem od młodych lekarzy, potem w poradni leczenia bólu.””
Uzytkownik421 – czy moglbys napisac co dzialalo sensownie przeciwbolowo? Dziekuje
6 czerwca 2019 o 15:58 #64884Góra drabinki analgetycznej
https://www.mp.pl/interna/image/B16.016_8349.
W moim przypadku kiedy miałem najgorsze bóle to morfina+(ketonal albo tramal), albo buprenorfina+(ketonal albo tramal)+przeciwwymiotne. Dobrze się po tym człowiek nie czuje ogólnie, ale na wybitnie silny ból jakoś tam to daje rade do wegetowania i czekania aż przejdzie. U mnie się sprawdzała 1/3 najsłabszego transtecu + ketonal albo tramal, przy większej dawce buprenorfiny nie dało się funkcjonować, taka była dla mnie optymalna, ale i tak z przeciwwymiotnymi podobnie jak inni pisali w wątku o opioidach i innych. Plaster transtecu raz na 3 dni się przykleja to jest wygoda, nie ma takiego szoku bólowego jak np. po zastrzyku z morfiny kiedy po 4h przestaje nagle działać.
Przy mniejszych bólach to podobnie jak u Ciebie, ketonal dość skutecznie dawał u mnie radę ale domięśniowo, bo w tabletkach ze 3 razy słabiej działała ta sama dawka.
6 czerwca 2019 o 16:45 #64885W szpitalu dawali mi dozylnie ketanol. Moment i czulam jak bol ustepuje. Tylko to na mnie dzialalo. Teraz w domu mam jedynie bol w lewym posladku i ketonal w tabletkach wystarcza. Tym bardziej ze ketonal jest przeciwzapalny.dziekuje za odpowiedz 😉
6 czerwca 2019 o 16:50 #64886Ja teraz to rzadko biorę już ketonal, tylko jak mnie ostro stawy KB rozbolą przez pochylanie czy coś, bo mnie po nim w tabletkach zawsze brzuch bolał, podobno coś osłonowego się powinno brać jak się go długo bierze. Zespół jelita drażliwego przez niego miałem, niemiłe. Biorę Doretę 75mg raz dziennie bo po chodzeniu cały dzień jednak bóle są. Czasem przy gorszej pogodzie w dzień też biorę jak mięśnie bolą.
6 czerwca 2019 o 17:20 #64887Biore naczczo rano Polprazol . Jak nie boli to nie biore. Cwicze lezac nogami ile moge wtedy troche bardziej boli i biore 50mg. I bol sie uspakaja. Na noc biore 100mg. Dorete tez bralam pare razy i nie pomaga. Chcialabym zeby juz to minelo bo szkoda watroby 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 czerwca 2019 o 17:43 #64888O, właśnie, Polprazol – to mi mówili żebym brał ale zawsze zapominałem to w ogóle kupić przez ból, a potem SOR z zespołem jelita drażliwego i parę miesięcy problemów z jedzeniem dodatkowo do bólu pleców.
6 czerwca 2019 o 18:14 #64889Ja nie zapominam na szczescie bo bym musiala miec przeszczep watroby juz 😉 .
Mi wystarczy w zupelnosci bol biodra w tym momencie.
Ogolnie moge pow ze kregoslup to najgorszy bol jaki moze byc. Zeby rece glowa i inne to pikus.6 czerwca 2019 o 18:37 #64890Mylicie żołądek z wątrobą. Wiem coś o tym, bo miałem już alaty i aspaty pod 400 i biopsję wątroby. :woohoo: Polprazol guzik chroni wątrobę – chroni żołądek. A paracetamol czy NLPZety morduja wątrobę gorzej niż gorzała. Więc przy ketonalu polecam po dwa, trzy silimarole forte i dużo borówki amerykańskiej, ewentualnie paskudny ostropest wpieprzać łyżkami. Jedząc ketonal i polprazol czy inny ortanol umrzecie na marskość wątroby ze zdrową śluzówką żołądka.
6 czerwca 2019 o 18:48 #64891Jesli bym nic nie brala to bym umarla z bolu… a jesli cholernie boli to nie mysli sie o niczym poza tym zeby wziasc cos i zeby zaczelo dzialac jak najszybciej. Mam nadzieje ze wkrotce odstawie to dziadostwo.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.