Powrót do zdrowia po Tlif
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Powrót do zdrowia po Tlif
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
17 kwietnia 2021 o 09:44 #49129
Hey, wam
Minęło 15 dni od operacji Stabilizacji kręgosłupa l4/5 Tlif bez śrub z usunięciem blizny pooperacyjnej która przylegała do worka oponowego . . Mogę powiedzieć, że dwa razy zaliczyłem spacer po 25 min który ,następnie musiałem odchorować dwa dni w łóżku
obecnie poruszam się tylko po mieszkaniu .Ból w miejscu operowania plus drętwienie lewego uda od początku które raz jest raz zanika .
Wiem że to za wcześnie żeby prorokować . Może ktoś z was opisać jak wyglądał wasz powrót do zdrowia .Ile czasu leżeliście kiedy zaczęliście spacery i jak się czujecie teraz
Próbowałem znaleźć cos w innych postach żeby nie spamować >( ale nie znalazłem nic o stabilizacji bez śrub a tym bardziej Tlif17 kwietnia 2021 o 10:35 #68683Ja jestem 3 tyg po stabilizacji l4/5 ttlko ze srubami i powiem ze teraz troche mnie boli tak jakby centralnie trzon i to tylko gdy wstaje jak juz chodze to jest ok, jakies chwilowe nerwobole odczuwam, no i każde nawet lekkie pochylenie boli ale czekam cierpliwie na efekty:) co do chodzenia to pare dni po powrocie ze szpitala chodzilem po 2km na spacery ale odpuscilem zeby nie przeciazac
Za tą wiadomość podziękował(a): adriano117 kwietnia 2021 o 11:59 #68684Ja jestem po Tlifie bez śrub, ale moja historia jest akurat tragiczna , implant się przemieścił , a potem już tak wrósł uciskając na korzeń. Była też jeszcze jedna tutaj osoba ktora, miała tlifa bez śrub , wojtid czy jakoś tak. U ciebie myślę, że wszystko jest w porządku, bo ja od samego początku po wstawieniu tego dziadostwa miałem niewyobrażalne bóle w nodze , pieczenie, i do tego była cała zdrwtwiala, dodam, że praktycznie żadne leki nie pomagały a o takim spacerku jak ty robiłeś to bym mógł pomarzyć na tamtą chwilę. Jeśli mogę spytać to gdzie miałeś robionego tego tlifa ? AA i miałeś robione chociaż jakieś RTG pooperacyjne czy implant dobrze leży ? Zalecili ci chodzić w usztywniaczy na lędźwie ?
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
17 kwietnia 2021 o 14:12 #68685Witam, ja też jestem ponad 3 tygodnie po operacji Tlif na poziomie l4-l5. Ogolnie na początku kiedy brałem leki przeciwbolowe było w miarę ok. Natomiast teraz ból troche się nasilił. Bola szczególnie plecy, i lewa noga, przed operacja bolała prawa. Lekarz mowi, że jest to ból pochodzący ze stawów miedzykregowych który powstał w wyniku dystrakcji i po czasie będzie się wyciszał. Zauważyłem że duży wpływ na odczuwanie bólu ma pogoda. Ogolnie pobolewają mnie biodra lewy pośladek i pachwina ból jest tępy rozlany w dół nogi. Napewno nie jest to ból typowo korzeniowy, raczej rzekomokorzeniowy. Także spokojnie czekamy niema co się nakręcać bo to nam szkodzi.
17 kwietnia 2021 o 16:14 #68690Miałem reoperacje, wcześniej miałem dysraktor i stabilizacje dynamiczną . Operacja średnio zdała egzamin plu miałem dużą bliznę po operacyjną którą usuwali 1,5h .
Operacje miałem w Szczecinie dr Herbowski . za wcześnie za rtg jestem 14 dni po zabiegu zalecenia mam leżeć beż żadnych usztywniaczy .
czuje się w miarę dobrze nie zawsze biorę leki przeciwbólowe . mam drętwienie lewego uda mocne tylko *miałem już przed operacją( czasami przechodzi i jest ok .
Lekarz powiedział że mam z powodu usunięcia blizny poszarpane nerwy i musi się goić . Gwarancji brak czy nie będzie blizny ponownieKowalski89 jak ci się przemieścił implant i kiedy ? jak wyglądały twoje pierwsze 3 mc po operacji i jak wygląda twoja sytuacja teraz i jaki plan leczenia .
coś robiłeś dźwigałeś17 kwietnia 2021 o 16:54 #68691quote Adriano1″ post=21697:. Może ktoś z was opisać jak wyglądał wasz powrót do zdrowia .Ile czasu leżeliście kiedy zaczęliście spacery i jak się czujecie teraz
Próbowałem znaleźć cos w innych postach żeby nie spamować >( ale nie znalazłem nic o stabilizacji bez śrub a tym bardziej TlifTu jest wątek częściowo odpowiadający na te pytania – zasada jest taka że każdy w nim pisze jedną wiadomość o sobie na podstawie listy pytań, no i później jeśli coś się zmieni może dopisywać czy zmieniać http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/2063-co-da%C5%82a-ci-operacja-operacje. Nie obejmuje to niestety dokładnego opisu okresu pooperacyjnego tylko raczej ma pokazywać dlaczego ktoś się zdecydował na operację i jakie są jej wyniki – najlepiej te stabilne już po czasie, bo wczesne mogą być odmienne.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
17 kwietnia 2021 o 17:33 #68694Adriano1 tez miałem tam wczesniej bacjack dystraktor miedzykolcowy, ale nie zdał u mnie egzaminu. Dodatkowo miałem na tym poziomie distectomie przez to tak jak u Ciebie blizny około korzeniowe. Tlif miałem ze stabilizacją przeznasadową bo usunięto mi tez prawy staw miedzykregowy.
17 kwietnia 2021 o 20:12 #68698Adriano, nie mam zielonego pojęcia , wydaje mi się że on od początku był źle wstawiony , bo natychmiast po operacji ogromne pogorszenie mojego stanu , silny ból nogi , ale tak ogromny , że trudno to opisać , do tego pieczenie lewej nogi jakby mi ją ktoś smażył na patelni , musiałem wtedy okłady z morkrych ręczników ciągle robić na nogę, ale to już jak byłem w domu, do tego cały bok stopy zdretwialy i łydka . Brałem wtedy z 3 do 4 razy dziennie tramale 100 mg plus Ketonal 2 razy dziennie i jeszcze dodatkowo jakieś leki i prawie żadnej ulgi nie dawało , AA no i estazolam na noc do spania bo bym nie zasnął. Zgłaszałem lekarzowi operujacemu że mam takie silne dolegliwości, zrobili mi RTG w szpitalu , przyszedł lekarz do mnie po badaniu i stwierdził że implant leży dobrze i wysłali mnie do domu .Pierwsze 3 miesiące były koszmarem , ciągły ból , głównie leżałem , czasami po domu się przeszedłem troszkę , ale miałem problem ze wstaniem tak nogą mocno bolała. W między czasie jakoś zrobiłem rezonans no i diagnoza że implant przemieszczony i uciska na nerw, kwalifikacja na kolejną operację poprawkowa ale już u innego lekarza, niestety nie udało mu się wyciągnąć implantu bo za mocno wrósł już , a nie chciał podobno za bardzo ingerować aby jeszcze nie pogorszyć. Z czasem ból trochę osłabł i stał się przewlekły , nawet pracowałem, ale teraz znowu już nie wytrzymuje i zdecydowałem się na kolejną próbę zoperowania i w maju będą działać, zobaczymy co z tego wyjdzie.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): adriano118 kwietnia 2021 o 09:49 #68703Współczuje morda !! trzymam kciuki że teraz zrobią robotę prawidłowo .daj proszę znać jak będziesz po ! trzymam kciuki
Za tą wiadomość podziękował(a): kowalski8919 kwietnia 2021 o 06:32 #68706Dzięki stary , dam znać , a ty się nie przejmuj raczej, u ciebie nie wygląda to źle, myślę że te objawy co masz to normalna sprawa, tym bardziej że już przed operacją były te drętwienia np, jak najwięcej odpoczywać i za jakiś czas będzie dobrze .
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, adriano122 kwietnia 2021 o 01:57 #68730Również trzymam kciuki 🙂 Im więcej osób wyzdrowieje i nie będzie na tym Forum tym lepiej 😛 :side: 😆 :silly:
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 czerwca 2021 o 16:45 #69216Witam,
Zdaje relacje 2,5 mc po operacji .
Plusy Małe spacery do 20 min ,bywa że prowadzę samochód do 30 min .minusy bywa że drętwieją mi uda i pobolewa pośladek .
Dalej jestem skrzywiony czekam aż wróci postawa prosta.
Jak za dużo pochodzę lub postoje to muszę odchorowaćOrientuje się ktoś ile trwa zrost kostny po Operacji tlif bez śrub .
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 czerwca 2021 o 08:27 #69217“It may take 4 to 6 weeks to get back to doing simple activities, such as light housework. It may take 6 months to a year for your back to get better completely.”
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zx4099
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.