PR1 – ciekawostka..
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › PR1 – ciekawostka..
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 12 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
2 stycznia 2012 o 20:16 #47498
Właśnie słuchałem Polskiego Radia, program pierwszy..
Opowieść była o człowieku sceny, prawdopodobnie aktorze – nie słuchałem od początku
W skrócie – sam stwierdził, że podczas którejś próby wypadł mu dysk, co go sparaliżowało, w związku z czym wylądował szybko na operacji, 2 tygodnie po której był już z powrotem na scenie.
Na myśl nasunęły mi się:
a) termin do lekarza – 10 miesięcy
b) termin na rezonans – 2 miesiące
c) termin na operację – do 36 miesięcy, z tego 6 miesięcy “obserwacji”
Jak on to zrobił w 2 tygodnie..? Jak uniknął fizykoterapii..?
Czasem słuchając mediów i opowieści o sukcesach operacji kręgosłupa nasuwają mi się pewne wątpliwości. Może nawet “Folwark zwierzęcy” Orwell’a..
Hm.2 stycznia 2012 o 20:30 #50636moze dlatego szybko, ze go sparalizowalo i moze ten stan zagrazal jego zyciu.
poza tym, to mogl isc na operacje prywatnie, nastepnego dnia po sparalizowaniu.
tylko sie cieszyc, ze skonczylo sie powrotem do zdrowia.
pieniadz, niestety, a nie troska o zdrowie pacjenta, jest priorytetem w kapitalizmie. Taka to juz jego nieludzka natura
- kurs masaz tajski http://massagethai.info
2 stycznia 2012 o 20:33 #50637dla tych których nie stać na prywatną operację to te 6 miesięcy czekania na poprawę, i prób rehabilitacji za wszelką cenę, to jest taki test – “kto da radę wytrzymać tyle, tego zoperujemy”.. :S
quote :tylko sie cieszyc, ze skonczylo sie powrotem do zdrowia.no to jest akurat bezdyskusyjne.
ale zastanawiam się gdzie te zalecane 6 miesięcy czekania, odradzanie operacji, itd. ot – stwierdzenie – zabieg był, pomogło, jest wszystko ok. przeciwne do wielu wypowiedzi.
3 stycznia 2012 o 17:05 #50641Chyba celebryci mają lepszą opiekę lekarską przedoperacyjną i pooperacyjną niż zwykli smiertelnicy 😉
Ja się z koleii teraz dowiedziałem, że mi się zrosty porobiły i dawno powinienem iść na rehabilitacje, a jeszcze jakiś czas temu Ci sami lekarze “Panie żadnej rehabilitacji. To prędzej zaszkodzi niż pomoże”.
3 stycznia 2012 o 17:15 #50642niestety, lekarze sie myla, dlatego warto miec 2-3 niezalezne opinie i je konfrontowac. Nawet przytoczenie wynikow innych badan i diagnoz moze dac do myslenia lekarzowi, z ktorym rozmawiamy.
zdarzalo mi sie tak robic z lakarzami wielokrotnie, z pozytywnym skutkiem, tj skierowanie na dalsze badania etc.
- kurs masaz tajski http://massagethai.info
3 stycznia 2012 o 19:05 #50643Apropo celebrytów – przeczytałem właśnie o św.p. Johnie Frankenheimerze 🙁 Wygląda na to, że poza Polską bycie celebrytą nie wystarczy.
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Frankenheimer
quote :About a month later he died suddenly in Los Angeles, California, from a stroke due to complications following spinal surgery at the age of 72.Nie wiedziałem wcześniej. A jeszcze kilka lat temu podziwiałem “The Hire” 🙁
R.I.P.
(..)
Suchy napisał:
quote :Ja się z koleii teraz dowiedziałem, że mi się zrosty porobiły i dawno powinienem iść na rehabilitacje, a jeszcze jakiś czas temu Ci sami lekarze “Panie żadnej rehabilitacji. To prędzej zaszkodzi niż pomoże”.Suchy – a to ile czasu po operacji te zrosty Ci się zaczęły robić ? Różne źródła podają, że jak się robią to od kilku tygodni do 6 miesięcy po operacji, a potem już raczej nie.. Mocno nieciekawe to jest jeśli na prawdę Ci się robią. Widać to na MRI ?
4 stycznia 2012 o 17:01 #50653Właśnie też się zdziwiłem. Z czego co wiem zrosty robią się u każdego, ale nie u każdego doskwierają. Ja czytałem chyba na spine-health, że maksymalnie do 3 miesięcy trwa proces zrostów. A po 3 miesiącach po operacji to ja z randki na randkę biegałem nie myśląc o kręgosłupie 😉 (pamiętam, że wtedy nie wiedziałem nawet co tak naprawdę miałem operowane – słodka niewiedza). Ja zacząłem odczuwać dyskomfort po 5-6 miesiącach i on stopniowo narasta. Po 6 miesiącach na kontrolnym rezonansie radiolog napisał “W górnej części lewego zachyłka bocznego po stronie lewej drobna przestrzeń płynowa – zmiana pooperacyjna, zrost.” Neurochirurg powiedzieli mi wtedy, że wszystko jest OK i nie trzeba nic z tym robić, więc nie robiłem. A teraz z kolei dostałem informacje, że mogły porobić się “zrościki” i trzeba było dawno iśc na rehabilitacje i przespałem najlepszy okres :/. Także teraz chodze na rehabilitacje, ale pierwsza kontakt z nią był nieudany, ponieważ trafiłem na “książkowego” naciągacza. Teraz zmieniłem osobę od fizjoterapii i jestem zadowolony, bo widać, że kobieta się stara i ma kompleksowe podejście. Sama się konsultowała z moim neurochirurgiem i zalecił głównie ćwiczenia rozciągające i uelastyczniające, ale trochę się ich boje bo babka każe mi robić takie wygibasy jak siad płotkarski, koci grzbiet czy też skłony japońskie
PS. A propo celebrytów to ja akurat kiedyś się bawiłem z wujkiem google i poznajdywałem ciekawe przypadki po discektomi np. Doda, Weronika Książkiewicz czy też polski zawodnik MMA (zapomniałem nazwiska), który wrócił pół roku do “naparzania” się na ringu 😮
4 stycznia 2012 o 17:51 #50656Dobre wieści o rehabilitacji.
Co do celebrytów – też kilka osób znalazłem – wpisałem do https://drkregoslup.pl/forum-dyskusyjne/pozostale-tematy/inne/znane-osoby-sportowcy-a-urazy-i-leczenie-kregosl
Doda w końcu miała operację ? Nie trafiłem na taką informację
Dziś czytałem że w Dakarze w tym roku w klasie ciężarówek jednym z faworytów jest Holender który miał w 2009 w wypadku na rajdzie uraz kręgosłupa i operację. Startował w 2010, ale po pierwszym podskoku ciężarówki na dużej hopce plecy się odezwały i musiał od razu zrezygnować. Potem ekipa z Rosji poleciła mu kogoś od kręgosłupów, i w tym roku znów startuje, tym razem podobno w lepszej formie. Ja bym się na hopki 9-tonową ciężarówką nie pchał 😆 Spokojnie sobie chodzę i już jest sukces jak nie boli, a goście cuda widzę wyprawiają.Link do artykułu: http://www.dakar.terenowo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=419%3Aiveco-latajcy-holenderzy-przegld-klasy-t4-cz-3&catid=57%3Asamochody&Itemid=151
4 stycznia 2012 o 19:32 #50657Anonim
Gość- Postów: 12
- Młodszy forumowicz
- ★★
Doda miała operacje… nawet i reoperację:)
5 stycznia 2012 o 20:16 #50663Tą informację przegapiłem.
Słyszałem, że marudziła nieraz w mediach i zapraszała reporterów do szpitala, ale o samej operacji nie wiedziałem.Jeszcze co do Dakaru – na filmie z artykułu wyżej nie widać jakie przeciążenia w ciężarówkach mają kierowcy – lepiej to widać na tym, nieco starszym filmie. Po takim skoku cage z S1 miałbym chyba w L2 😆
youtube.com/watch?v=lUj6VQTVndU
EDIT: Gerard De Rooy póki co na pierwszym miejscu w klasie ciężarówek 🙂 🙂 🙂 Jak widać po operacji kręgosłupa coś tam się da jeszcze robić
http://www.dakar.com/dakar/2012/us/rider/502.html
http://www.dakar.com/dakar/2012/us/stage-7/rankings/overall-trucks.html#ancre
8 lutego 2012 o 15:08 #50827quote gierlot” post=1755:Doda miała operacje… nawet i reoperację:)youtube.com/watch?v=QRUcbc5i6O8
Hm, troszkę sprzeczne informacje – mówi tylko o blokadach co roku.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.