Problemy z kręgosłupem i mętlik w głowie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Urazy i schorzenia rdzenia kręgowego › Problemy z kręgosłupem i mętlik w głowie
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
9 września 2019 o 18:31 #48813
Witam,
Od pewnego czasu mam problemy z kręgosłupem. Na liczniku mam 33 wiosny 🙂
Kręgozmyk . L5/S1 Cechy nie całkowitego pęknięcia pierścienia włóknistego w przepuklinie krążka po stronie lewej. Przepuklina krążka międzykręgowego L4/L5 wpuklająca się dokanałowo do 5mm z uciskiem korzenia nerwu w części wewnątrz kanałowej + skręcenie i naderwanie odcinka szyjnego kręgosłupa.
Według opinii jednego neurochirurga .Operacja nieunikniona. Nie nadaję się do podnoszenia ciężarów i większości rzeczy. Ortopeda natomiast uważał ,że to nic takiego i mogę normalnie ćwiczyć na siłowni i robić co tylko chcę. Kolejny neurochirurg powiedział , że jak zacznę wykonywać zalecone ćwiczenia od ortopedy to czeka mnie wózek. Kazał zakupić sznurówkę lędźwiowa + kołnierz ortopedyczny. i oszczędzać się.
Próbowałem szukać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania z moim zdrowiem na różnych stronach i w książkach,
Po rozmowach z lekarzami i mam straszny mętlik w głowie.
Nie wiem co dalej robić? Czy muszę zmieniać szybko pracę żeby nie zostać kaleką.?(W chwili obecnej pracuję fizycznie na produkcji. Pozycja przez 8 godzin stojąca) Gdybym miał zmienić to znowu nie wiem na co się przebranżowić. Myślałem żeby zostać kierowcą autobusu.(Dawne marzenie z dzieciństwa- Ponoć praca jako kierowca też nie jest dobra dla kręgosłupa) w ostateczności mógłbym pracować za biurkiem. Czy zacząć ćwiczyć i nadal pracować fizycznie jeśli tak to jak? Zastanawiam się także nad odchudzaniem bo ważę koło 98kg a mam 176cm . Czy to mogłoby pomóc? Słyszał ktoś o metodzie DBC? jeśli tak to czy warto? 🙂
Z góry przepraszam za chaos w mojej wypowiedzi ale mam tak dużo pytań a niestety nie wiem gdzie znaleźć odpowiedzi . Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Krytyka także mile widziana byle konstruktywna 🙂 Powodzenia wszystkim z problemami kręgosłupa 🙂9 września 2019 o 19:02 #65781quote p4vvci0″ post=18413:Myślałem żeby zostać kierowcą autobusu.(Dawne marzenie z dzieciństwa- Ponoć praca jako kierowca też nie jest dobra dla kręgosłupa) w ostateczności mógłbym pracować za biurkiemMój jeszczemąż ma całkiem zdrowy kręgosłup, nigdy żadnych dolegliwości w tym temacie, mimo sporej nadwagi. Jednak po ok. 8 godz. jako kierowca autobusu miejskiego wracał z bólem.
Ja w pracy za biurkiem i bez ruchu żadnego “dorobiłam” się przepukliny ok. 15 mm w L5-S1 (wyłubana ponad 3 miesiące temu). Wydaje mi się, że nie ma idealnej pracy dopóki nie zmieni się złych nawyków na prawidłowe, no i oczywiście właściwa aktywność fizyczna.
Mam wrażenie, że podnoszenie ciężarów nie zalicza się do tej własciwej grupy 😉Za tą wiadomość podziękował(a): p4vvci09 września 2019 o 19:52 #65782Dzięki za odpowiedź. Wiem , że nie ma idealnej pracy . Same złe opcje typu praca na produkcji (ciężary, praca stojąca 8h) a jazda autobusem(ciągłe siedzenie) ciężko powiedzieć która jest najmniej zła 🙂 Najgorzej ,że coś trzeba wybrać 🙂 Brak wyboru to też wybór 🙂 Jakieś przemyślenia?
9 września 2019 o 20:11 #65783A operację czego zaproponowali lekarze? Lędźwiowego czy szyi? Na początku jest o szyi i lędźwiowym, później że gorset na lędźwiowy a na szyję kołnierz.
Jak ja pracowałem na produkcji na stojąco (nie długo bo coś 1.5 roku chyba) to problemów z kręgosłupem nie miałem większych niż zwykłe u innych przy tej pracy, czyli ból mięśni od stania – po zmianie pracy na naprawdę bardzo różnorodną (żeby odpocząć od monotonii fabryki) kręgosłup się coś po roku rozsypał.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): p4vvci09 września 2019 o 21:16 #65784Zaproponowano mi operację Lędźwiowego w Polanicy. Nie zgodziłem się bo postanowiłem odłożyć to jak najdłużej w czasie:) Obawiam się właśnie żeby sobie gorzej nie zaszkodzić. jeśli chodzi o zmianę pracy i całkowicie rozsypanie kręgosłupa. Jeśli chodzi o ćwiczenia to też zrezygnowałem. Stoję w miejscu. Zastanawiam się nad DBC
9 września 2019 o 23:32 #65785A jaką operację? Zazwyczaj sama repozycja kręgozmyku śrubkami i prętami jednopoziomowa wychodzi bardzo dobrze – tu na forum nie zameldował się jeszcze nigdy nikt z dolegliwościami po operacji kręgozmyku (chyba że przeoczyłem jakiś pojedynczy przypadek), ja osobiście na żywo też widziałem że te osoby mają o wiele lepsze wyniki i poziom zadowolenia niż osoby którym ruszano coś przy dyskach/nerwach.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.