Problemy z kręgosłupem i nogą. (zdjęcia MRI)
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Problemy z kręgosłupem i nogą. (zdjęcia MRI)
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 11 months temu przez
tom.
-
AutorWpisy
-
9 października 2018 o 12:23 #48646
Witam serdecznie i z góry dziękuję za przeczytanie.
Kręgosłup lędźwiowy pobolewał mnie od ok 4 lat.
Ok 3 lat temu zaczęła mnie boleć prawa noga w tym miejscu ( numer 1). Ból był takie jakiego jeszcze nie czułem, pieczenie, kłucie, uczucie gorąca. tkliwość, Dokładnie w zaznaczonym miejscu (nr.1), w tym miejscu nie występowała „gęsia skórka”, czyli coś nie tak z przewodzeniem nerwowym. Delikatniejsze bóle na stopach (7 i 6),
Stan taki utrzymywał się ok 4-5 dni z mniejszym lub większym nasileniem. Po ustąpieniu bólu wybrałem się na MRI – wyszły podobne zmiany jak na nowszych badaniach. Poszedłem do ortopedy i fizjoterapeuty. Każdy z nich zdziwił się że mam aż takie objawy przy takim „dobrym” MRI. Zauważyłem też że czasami prawy bark jest zapadnięty czyli dostaje jakiegoś przykurczu. Najgorsze jest to że największy ból zaczął się pojawiać po ćwiczeniach. Odpuściłem je i po jakimś czasie bóle ustąpiły. Przez następne 3 lata ból sie pojawiał ale już nie tak ostro
Od kwietnia tego roku stan się pogorszył i to znacznie. Nagle nie mogłem spać na boku lub brzuchu bo na zaznaczonym odcinku pleców ( numer 2) czułem ciepło, pulsowanie i praktycznie ciągły ból nogi (nr1). Zmieniłem materac. Nie pomogło. W okolicy maja zapisałem się do następnego rehabilitanta ale to już w sprawie łąkotki ( mam pęknięty róg przyśrodkowy ), chciałem wzmocnić mięśnie nóg by w najbliższym czasie wybrać się na artroskopię. Przy prostych ćwiczeniach bół kręgosłupa się zwiększał. Rehabilitant zrobił mi masaż i trochę porozciągał. Następnego dni spięło mi mięśnie kręgosłupa ( nr2) i tak mocny ból pojawił się w nodze ze nie mogłem ustać. Wtedy też ból pojawił się w nr 3,4,5. Tego samego dnia zabrała mnie karetka do szpitala gdzie dostałem jakieś leki na rozluźnienie. Zrobiono mi tez testy neurologiczne. Odruchy prawidłowe. Dostałem skierowanie na MRI całego kręgosłupa. Wyniki na samym dole.
Dostałem też dużych bóli brzucha w okolicy nerek i pachwin. Olbrzymie ilości gazów i problemy z wypróżnieniem. Wykonano mi USG jamy brzusznej – troszkę piasku w lewej nerce, reszta w normie.
Od połowy czerwca jestem na l4 i tak na dobrą sprawę z diagnozą stoję w miejscu. W ostatnim czasie pobolewają mnie też stawy biodrowe ale to chyba od małej ilości ruchu.Opinie.
Ortopeda 1 – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli
Fizjoterapeuta 1 – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli
Rehabilitant 1 – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli
Rehabilitant 2 – następnego dnia po wizycie na rehabilitacji wizyta w szpitalu z bólem kregoslupa (nr2) i nogi (nr1). Zadzwoniłem do rehabilitanta powiedzieć mu jak wygląda moja sprawa i bardzo go zdziwiło że aż tak mnie to boli. Jednym słowiem – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli.
Ortopeda 2 – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli. Zalecam wizytę u neurologa.
Neurolog – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli. Odruchu neurologicznie prawidłowe. Dalsza diagnostyka MRI głowy.
Fizjoterapeuta 2 – zmiany widoczne na obrazach MRI nie powinny powodować takich bóli – i teraz najlepsze – „ czy pan nie oszukuję z tymi bólami ? „ – Zatkało mnie.
Fizjoterapeuta 3 – w czasie rozmowy telefoniczej. „Bóle u których pan mówi mogą się pojawiać i nie koniecznie do jego powstawia jest potrzebna dyskopatia itp.
Fajnie, ktoś ma inne zdanie niż reszta, może nie zwariowałem.Badania które wykonałem.
MRI kręgosłupa. – LS , szyjny i piersiowy.
RTG kręgosłupa LS
Badania krwi praktycznie wszystko w normie tylko raz leukocyty było lekko podniesione i bilirubina.
Borelioza – Elisa – nic nie wyszło.Dodatkowe objawy.
Piszczenie w uszach.
Zawroty głowy przed snem leżąc na boku.
Osłabienie mięśni
Czasami nie mogę ustać na nogach bo taki czuje ból w kręgosłupie.
Momentami problemy z pamięcią.
Czasami drżenie rąk.
Fascykulacje mięśni uda, łydki czasami okolic kręgosłupa. Suplementacja magnezem nie pomaga.
Stany depresyjne chyba już bardziej spowodowane stanem zdrowia.
Zmiany łuszczycowe za uszami.Wyniki badan MRI
Odcinek szyjny
„W pozycji badania spłycenie lordozy szyjnej. Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych w szyjnym odcinku kręgosłupa, wysokość krążków międzykręgowych zachowana. Krążki międzykręgowe C5/C6 i C6/C7 delikatnie uwypuklają się ku tyłowi nieznacznie modelując worek oponowy. Szyjny odcinek rdzenia kręgowego i kanału kręgowego bez zmian. Wysokość i sygnał trzonów kręgów szyjnych w normie.”Odcinek piersiowy
„Krążki międzykręgowe w piersiowym odcinku kręgosłupa bez cech dehydratacji, bez istotnych wypuklin. Piersiowy odcinek rdzenia kręgowego i kanału kręgowego bez zmian. Nierówne płytki graniczne trzonów kręgów piersiowych, z drobnymi guzkami Schmorla – najpewniej po przebytej chorobie Scheuermanna. Sygnał w trzonach kręgów piersiowych w normie.”Odcinek LS
„Częściowa dehydratacja krążków międzykręgowych L3/L4 i L4/L5, krążki te nieco uwypuklają się w częściach tylno-bocznych, bez wyraźnego modelowania struktur nerwowych. Stożek rdzenia i lędźwiowy odcinek kanału kręgowego bez zmian. Nierówne płytki graniczne trzonów kręgów lędźwiowych, z guzkami Schmorla – najpewniej po przebytej chorobie Scheuermanna.”Może macie jakieś pomysły co mi może być i gdzie szukać pomocy bo większość lekarzy to zwykłe konowały. Może jeszcze jakieś badania zrobić nawet na własną rękę ? . Z dnia na dzień czuje się gorzej i dochodzą nowe mrowienia w nogach. Czy takie objawy muszą zawsze być związane z wypadnięciem albo wysuwaniem dysku ? . mam 35 lat a czuje się jak wrak. Mieszkam w okolicy Warszawy.
Jeszcze raz dziękuję.
ps. jeżeli ktoś będzie potrzebować to mogę wstawić zdjęcia MRI.10 października 2018 o 21:38 #63391A nie masz np. wiotkości stawów? Przy EDS są duże bóle przy niewielkich zmianach
Jak neurolog zalecił MRI głowy to ja bym na Twoim miejscu zrobił – w końcu tam się wszystkie nerwy z całego kręgosłupa zbiegają
Antydepresanty bierzesz? Pomagają coś?
Takimi badaniami chorób neurologicznych rzadkich podobno zajmuje się neurologia w Warszawie, tylko tam trzeba być politykiem żeby się dostać w terminie krótszym niż 3 lata (mi taki termin zaproponowali jak byłem w takiej sytuacji że ortopedzi nie byli pewni co się ze mną dzieję i zasugerowali pojechanie tam), ewentualnie po znalezieniu tego oddziału można wybrać się do jakiegoś lokalnego polityka partii rządzącej i powiedzieć że jest temat do załatwienia dla dobra wyborcy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 października 2018 o 05:49 #63394quote użytkownik421″ post=15791:A nie masz np. wiotkości stawów? Przy EDS są duże bóle przy niewielkich zmianach
Jak neurolog zalecił MRI głowy to ja bym na Twoim miejscu zrobił – w końcu tam się wszystkie nerwy z całego kręgosłupa zbiegają
Antydepresanty bierzesz? Pomagają coś?
Takimi badaniami chorób neurologicznych rzadkich podobno zajmuje się neurologia w Warszawie, tylko tam trzeba być politykiem żeby się dostać w terminie krótszym niż 3 lata (mi taki termin zaproponowali jak byłem w takiej sytuacji że ortopedzi nie byli pewni co się ze mną dzieję i zasugerowali pojechanie tam), ewentualnie po znalezieniu tego oddziału można wybrać się do jakiegoś lokalnego polityka partii rządzącej i powiedzieć że jest temat do załatwienia dla dobra wyborcy.Cześć,
co do EDS to nie wydaje mi się ale spytam sie lekarza przy najbliższej wizycie.
Antydepresanty będę brać od dzisiaj. Wczoraj dostałem lek Roticox, ból się zmniejszył. Jest taki bardziej przytłumiony, Jak to miło trochę pospać.
Zrobię ten rezonans głowy tylko mam jakieś ograniczenia w ofercie badań prywatnych i muszę czekać do listopada.
użytkownik421, myślisz że to może być coś od głowy jeżeli w przeszłości najwieksze bóle pojawiały się po ćwiczeniach lub rehabilitacjach ?. Co do tej neurologii w Warszawie to chodzi ci o MSWIA czy coś innego ? ( może być na PM ) . Ja nie znam polityków ale znam tych co znają i mają u mnie dług 🙂 więc może da rade coś załatwić. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.ps. właśnie dostałem wyniki badania witamina d3 20ng/ml – czyli mam niedobory, pytanie czy to może mieć powiązanie z moim stanem zdrowia
11 października 2018 o 19:00 #63402Witam. Moim zdaniem nie. Sam miałem niedobór wit.D dostałem jakieś kapsułki i nic to nie dało. Jak bolało tak boli tylko z różną mocą.
11 października 2018 o 19:28 #63403Byłem dziś u następnego fizjoterapeuty. Mam spłyconą lordozę lędźwiową bardzo ( mój kręgosłup najbardziej pracuje w odcinku L3/L4 i L4/L5 reszta piesiowego jest bardzo mało ruchoma ), bardzo spięte mięsnie trzewi , wychyloną głowę do przodu (tz. karczycho 🙂 ) Jednym słowem zła postawa. Jeżeli chodzi o moje kręcenie w głowie przed snem może być spowodowane uciskiem na w odcinku szyjnym to juz wiem, teraz pytanie, czy przez tą płytką lordozę i zła postwę mogę mięć mogę mieć ucisk na nerw udowy, kulszowy że odczuwam to w nogach ?.
tu idealnie pokazane miejsce najwiekszych moich bóli.
11 października 2018 o 19:34 #63404Mimo wszystko będę brać Wit D + K2 i B-Complex. Mam niedobory więc raczej nie zaszkodzi
11 października 2018 o 20:31 #63406Kurcze nie mogę znaleźć teraz tych maili żeby sprawdzić który to szpital był, ale chyba na Banacha – https://spcsk.pl/content/dwie-kliniki-samodzielnego-publicznego-centralnego-szpitala-klinicznego-w-warszawie-przy-ul . Może teraz czasy mają krótsze niż 3 lata oczekiwania, jak dostali się do tej jakiejś sieci europejskiej diagnostyki chorób rzadkich. WIM też się chwali specjalistami od przypadków dziwnych.
Pytasz czy to może być od głowy – nie mam pojęcia o schorzeniach głowy ale jeśli neurolog tak zasugerował to może on na podstawie swojej wiedzy wie że jakieś schorzenie może powodować taką intensyfikację objawów że wszyscy inni mówią że to niemożliwe żeby tak bolało. Lekarze najczęściej znają przypadki powszechne, w rzadkie nie wnikają. Jakbyś miał chociaż tak pół na pół opinii że zmiany które masz mogą powodować te dolegliwości które odczuwasz to by można mieć jakieś poważne wątpliwości co do opinii, a tak to może faktycznie jakaś inna choroba powoduje nasilenie objawów (przeważnie obstawia się boreliozę ale to piszesz że masz wykluczone). Przy EDS ludzie też mają o wiele większe dolegliwości niż by wynikało z badań obrazowych, stąd mi przyszło na myśl – ale to się raczej widzi po nadmiernej ruchomości swoich stawów, rozciągliwości skóry, itd.
Jak masz coś rzadkiego to raczej nie licz że lekarz spoza ledwie kilku ośrodków w Polsce zajmujących się rzadkimi to zdiagnozuje :unsure:
Ja ostatnio nie biorę antydepresantów bo się lekarzowi nie chciało przepisać (dziwna jest w Polsce medycyna – jak napiernicza to lekarzom się nie chce diagnozować tylko ślą na antydepresanty, jak się bierze antydepresanty to się pytają po co i robią łaskę że je przepiszą..), to zwiększył mi się poziom czasem skrajnej irytacji dolegliwościami (na antydepresantach mniej nie boli ale mniej się człowiek w..wia tym że coś boli) i zmniejszyły chęci do robienia czegokolwiek.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): wergkam11 października 2018 o 21:08 #63407” Lekarze najczęściej znają przypadki powszechne, w rzadkie nie wnikają ” – albo ci powiedzą że wszystko to wina psychiki.
No właśnie też myślałem czy nie wybrać sie na Banacha lub WIM ( tam może uda mi się wcześniej dostać )
Badanie boreliozy miałem metoda elisa która jest podobno bardo mało czuła. Czekam na wyniki metodą western blot może tam coś wyjdzie. Jak wyjdzie wynik negatywny to i tak się zastanowię nad antybiotykami. Czytam o tej boreliozie to objawy moga na nią wskazywać. Myślę jeszcze czy to nie początki SM.
Dzięki na jakieś naprowadzenie z tym Banacha i WIM. Przynajmniej nie będę marnować czasu na innych lekarzy.19 sierpnia 2020 o 11:16 #67600Witajcie, minęło trochę czasu….Mam identyczne dolegliwości jak opisane w poście…..nie funcjonuję. Czy wiadomo co Ci było lub na jakim jeteś etapie? Czy ktoś Ci pomógł?
20 sierpnia 2020 o 14:20 #67607A może trzeba sprawdzić blokadą staw krzyżowo biodrowy.
6 października 2020 o 16:57 #67741Witam, mam podobne objawy(35lat)., bóle kręgosłupa, zawroty głowy, fascykulacje i słabość mięśni nóg, co ciekawe kolega z pracy ma identyczne objawy(29lat). Wydaje mi się że moze to być gruźlica, potrafi atakowac kręgosłup i stawy. Zauważyłem że u mnie w pracy są ludzie którzy od wielu lat ciągle kaszlą, też czasami pokaszluje ale nie tak bardzo. Próbowałem z 6cioma lekarzami o tym rozmawiać ale każdy uważa że to niemożliwe, a ja jestem pewny że pradek gruzlicy hula u mnie po firmie i niszczy ludziom zdrowie :/
6 października 2020 o 19:39 #67746Bolerioza?
6 października 2020 o 19:55 #67747Robiłem badania na borelioza, wynik negatywny. Znajomy z pracy też robił i wynik negatywny. Jednak cały czas zastanawia mnie dlaczego u mnie w okolicy peło ludzi skarży się na przewlekły kaszel i złe samopoczucie., od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie że u mnie w miejscowości hula gruźlica, czytałem dużo o tej chorobie i latami może przebiegać skapoobjawowo, może atakować kręgosłup, i tak na prawdę ie istnieje badanie które jest w stanie potwierdzić ta chorobę w 100% przy skapoobjawowym przebiegu :/, na razie mnie i znajomych wysyłają do psychiatrów a wszyscy mamy bardzo podobne objawy :/
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.