Prośba o interpretacje rezonansu magnetycznego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Prośba o interpretacje rezonansu magnetycznego
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
22 lutego 2018 o 18:41 #48566
Witam, Piszę z prośbą o interpretacje rezonansu magnetycznego piersiowego odcinka kręgosłupa, ból przestałem odczuwać dawno temu dlatego nie wiem czy stan jest poważny, chciałbym wrócić na siłownie.
MR piersiowego odc. kręgosłupa:
Badanie wykonano w przekrojach strzałkowych w obrazach T1 i T2-zależnych, bez i z saturacja tkanki tłuszczowej oraz w przekrojach poprzecznych, na poziomach tarcz międzykręgowych, w obrazach T2-zależnych.
Dyskretne pogłębienie fizjologicznej kyfozy i nieznaczna skolioza piersiowego odc. kręgosłupa.
Na poziomie Th4/Th5 boczna, prawostronna protruzja tarczy międzykręgowej nieznacznie uciska na rdzeń kręgowy.
Na poziomie Th8/Th9 tylno-boczna, prawostronna przepuklina tarczy międzykręgowej uciska na rdzeń kręgowy.
Niewielkie tylne uwypuklenia tarcz międzykręgowych na poziomach th3/th4, th6/th7 i th7/th8 modelują i ograniczają przednią przestrzeń płynową kanału kręgowego, bez ucisku na rdzeń kręgowy.
W pozostałym objętym badaniem odcinku kręgosłupa kanał kręgowy o prawidłowej szerokości, kanały korzeniowe w odc.piersiowym obustronnie bez cech zwężenia.
Zmiany dehydratacyjne tarcz międzykręgowych w odc.th4-th10, z niewielkim ich obniżeniem. Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości i strukturze, o równych płytkach granicznych.
Rdzeń kręgowy o przebiegu korelującym z krzywizna kręgosłupa, o prawidłowej szerokości, o prawidłowej intensywności sygnału.Wnioski :
Dyskretne zmiany degeneracyjne środkowego odcinka kręgosłupa piersiowego, z niewielkim uciskiem na rdzeń kręgowy na poziomach th4/th5 i th8/th9.23 lutego 2018 o 23:00 #626271. Odcinek piersiowy jest najmniej ruchomym odcinkiem kręgosłupa – usztywniają go żebra, więc najmniejsze szanse na ból występujący przy ruchu w porównaniu do odc. szyjnego i lędźwiowego
2. Odcinek piersiowy operuje się najrzadziej – jest do niego najgorszy dostęp – kanał wypełniony jest rdzeniem kręgowym a nie jak w odcinku lędźwiowym nićmi tzw. ogona końskiego. W odc. szyjnym też jest rdzeń, ale możliwy jest dostęp z przodu (i tak się chyba najczęściej operuje szyjny) – w odcinku piersiowym dostęp przedni przez klatkę to ciężka operacja połączona często np. z wyłączeniem płuca. Na forum kilka osób pisało że niektórzy lekarze w niektórych przypadkach stosują dostęp tylny, mniej inwazyjny.
3. Jeśli nie masz dolegliwości to jest to najważniejsze. Z wymienionych wyżej powodów pacjenci których widziałem którzy mieli operowany odcinek piersiowy jako powód operacji mieli bardzo silne dolegliwości bólowe uniemożliwiające normalne funkcjonowanie plus objawy neurologiczne.
4. Jakie u Ciebie może powodować długotrwałe skutki Twój stan – nie wiem, trzeba by zapytać lekarza.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
24 lutego 2018 o 17:51 #62628Masz wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa -musisz pamiętać że zmiany będą z czasem się pogłębiać, i tylko od Twojego trybu życia zależy w jakim tępie będzie następował proces zwyrodnieniowy.Póki co jak nie masz dolegliwośći bólowych to tylko się cieszyć 🙂 Nie mniej lepiej nie bagatelizuj problemu .U mnie też zaczęło się od jednej małej wypukliny, po 11 latach od tamtego czasu -nazbierały się trzy operację kręgosłupa.6 śrub w kręgosłupie ,dwa implanty -wypukliny s-1,oraz l-4 .Z tego co mówił mi lekarz można chodzić na siłownie, z uwzględnieniem tego że nie wolno wykonywać żadnych ćwiczeń w których dochodzi do kompresji dysków kręgosłupa .Czyli żadnych wyciskań za głowę ,przysiadów .Martwy ciąg to już zabójstwo -więc odradzam.Wskazane ćwiczenie w leżeniu i półleżeniu .Z niedużym ciężarem -najlepiej jakby ktoś podawał Tobie sztangielki kiedy już będziesz leżał na ławce .Sport to super sposób na ograniczenie stresu -więć jest jak najbardziej wskazany.Choroba nie musi Cię ograniczać -musisz jedynie rozsądnie rozplanować swój trening .Najlepiej jakbyś skonsultował to jeszcze z lekarzem.Póki co to życzę Ci dużo zdrowia 😉
27 lutego 2018 o 15:48 #62632Dziękuję bardzo za odpowiedzi, z lekarzem się konsultowałem lecz skończyło się na przepisaniu ketonalu i witaminy d3, jedyne co się dowiedziałem to że mam przyjmować wit d3 przez 2 lata codzień po 2000mg, napewno nie będę wykonywał ćwiczeń na stojąco, jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, lepiej mieć taką wiedzę niż żadną, również życzę dużo zdrowia pozdrawiam.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 marca 2018 o 07:18 #62658Jeśli chciałbyś poczytać o bardziej radykalnych rozwiązaniach to poszukaj tu na forum – jestem pewny że ktoś podawał namiary na lekarza gdzieś z północno-zachodniej Polski który jako chyba jedyny operuje odc. piersiowy małoinwazyjnie i z tylnego dostępu (choć pewnie nie wszystkie przypadki się tak da).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.